Ország-világ

2016.12.13. 13:09

Utoljára indult hajó az eltűnt maláj gép felderítéséért

Ha a keresésnek nem lesz eredménye, akkor januárban vagy februárban végleg abbahagyják a kutatást.

Utoljára  indult el hajó a 2014. március 8-án eltűnt MH370-es maláj  utasszállító felderítésére: az önjáró mélytengeri kutatórobottal  felszerelt holland Fugro Equator a nyugat-ausztráliai Fremantle  kikötőjéből futott ki - jelentette kedden a helyi média.     

   

A kiváló manőverező képességgel bíró robot hat kilométeres  mélységben lévő árkokat is képes átkutatni.   

   

A kutatásra az Indiai-óceánon kijelölt 146 ezer  négyzetkilométeres területen körülbelül kétszáz mély árkot még nem  kutattak át. Ezt próbálja meg most pótolni a holland hajó. Ha a  keresésnek nem lesz eredménye, akkor - az időjárástól függően -  januárban vagy februárban végleg abbahagyják a kutatást. A  kereséshez az év elején csatlakozott egy kínai hajó is, de ez  december elején hazaindult.   

   

Az Ausztrál Közlekedésbiztonsági Hivatal (ATSB) nemrég alaposan  vizsgálta a gép műholdas kommunikációját, az előkerült  fékszárnydarabok alapján pedig megállapította, hogy a gép az  eltűnésekor nem kísérelt meg leszállni. Ez a két információ azt az  elméletet erősíti meg, hogy a gép pilóta irányítása nélkül maradt,  és meredeken ereszkedni kezdett, miután kifogyott az üzemanyagból.  Azt továbbra sem lehet tudni, hogy ezeknek mi volt az oka.   

   

A Malaysia Airlines maláj légitársaság MH370-es, Pekingbe tartó  járata 239 emberrel a fedélzetén tűnt el röviddel az után, hogy  felszállt Kuala Lumpurban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában