Ország-világ

2016.12.13. 13:37

Rex Tillerson lehet Trump külügyminisztere

Az ExxonMobil olajtársaság elnök-vezérigazgatóját jelöli a külügyminiszteri posztra Donald Trump.

Rex  Tillersont, az ExxonMobil olajtársaság elnök-vezérigazgatóját  jelöli leendő kormánya külügyminiszterének Donald Trump  megválasztott amerikai elnök.     

   

"Kitartása, széles körű tapasztalata és mély geopolitikai  ismeretei miatt Tillerson kiváló választás a külügyminiszteri  tisztségre. Munkájában az Egyesült Államok fő nemzetbiztonsági  érdekeire fog összpontosítani, és a regionális stabilitás  előmozdításán fog dolgozni" - áll a közleményben, amelyet Trump  hatalomváltást irányító csapata tett közzé kedden.   

   

"A legfőbb amerikai nemzetbiztonsági érdekek határozott és  tisztán látó képviselője lesz, és segíteni fog abban, hogy  megváltoztassuk azokat a téves külpolitikai elveket és lépéseket,  amelyek az utóbbi években meggyengítették Amerika biztonságát és  világban elfoglalt helyét" - fejtette ki az átmenetért felelős  csapat.   

   

A 64 éves, texasi Tillerson az egyetem után rögtön az Exxonnál  helyezkedett el mérnökként, és sosem hagyta el a vállalatot.  Dolgozott a cégnek az Egyesült Államokon kívül Jemenben és  Oroszországban is, az 1990-es évekre a vállalatnak már számos  külföldi műveletét irányította. A nemzetközi üzletember több mint  tíz éve vezeti az évi 270 milliárd dolláros bevételt elkönyvelő  ExxonMobilt.   

   

Tillerson kulcsfontosságú szerepet játszott például abban, hogy  az ExxonMobil is részt vesz a kelet-oroszországi Szahalin  szigetének kontinentális talapzatán elhelyezkedő olaj- és  földgázlelőhelyen megindult kitermelésben. 2011-ben az ExxonMobil  és az orosz Rosznyefty energiavállalat stratégiai partnerségi  megállapodást kötött elsősorban az északi sarkvidéki orosz  területeken levő olajvagyon kiaknázására. A megállapodás megkötését  Tillerson és Putyin együtt jelentette be Szocsiban, az eseményről  készült sajtófotókon az amerikai vállalatvezető és az akkor éppen  kormányfő Putyin szélesen mosolyogva ráz kezet egymással.    

   

Az elnöki hatalomváltást irányító csapattól származó  információk szerint Donald Trump azt követően döntött Tillerson  mellett, hogy a jelölést számos meghatározó republikánus  személyiség - köztük James Baker és Condoleeza Rice egykori  külügyminiszterek, illetve Robert Gates volt védelmi miniszter - is  támogatásáról biztosította. Az ő támogatásuk fontos segítség lehet  majd Trump számára az új külügyminiszter személyének szenátusi  megerősítésében, amely várhatóan nem lesz teljesen egyszerű  Tillersonnak az orosz elnökhöz fűződő kapcsolata miatt.   

   

Az ExxonMobil elnök-vezérigazgatója közismerten szoros  kapcsolatban áll Oroszországgal, 2013-ban az orosz Barátság rendje  elnevezésű állami kitüntetést vehette át az energetikai  együttműködésért Vlagyimir Putyintól. Emiatt az utóbbi napokban  több republikánus szenátor is kétségeinek adott hangot Tillerson  kinevezésével kapcsolatban. John McCain szenátor a Reuters  hírügynökségnek azt mondta: "Vannak aggályaim. Közismert, hogy  (Tillerson) nagyon közeli kapcsolatot ápol Vlagyimir Putyinnal."   

   

Az utóbbi napokban heves vita lángolt fel annak kapcsán, hogy  Oroszország internetes támadásokkal próbálta meg befolyásolni az  amerikai elnökválasztási folyamatot a republikánus jelölt  érdekében. A sajtóban megjelent hírek szerint amerikai hírszerzési  ügynökségektől származó jelentések jutottak erre a következtetésre.  Donald Trump a maga részéről nevetségesnek nevezte az orosz  beavatkozásról megjelent híreket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában