Ország-világ

2016.12.05. 09:27

Osztrák államfőválasztás - Van der Bellen győzött

A függetlenként induló, de a Zöldek pártjának támogatását élvező Alexander Van der Bellen nyerte a leadott szavazatok 51,68 százalékával az ausztriai elnökválasztás vasárnap tartott, megismételt második fordulóját a hivatalos, előzetes eredmények szerint.

mti

Mintegy 700 ezer szavazatot azonban levélben adtak le, ezeket  majd csak hétfő reggel kilenc órákor kezdik el összeszámolni.  Végleges hivatalos eredmény várhatóan hétfő este lesz.


Van der Bellen mintegy 2,1 millió szavazatot kapott. Norbert  Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) által támogatott jelölt 48,32  százalékot ért el, amely 1,92 millió voksot jelent.


Az előzetes adatok szerint a választópolgárok 64,6 százaléka  járult az urnák elé vasárnap.


A közvélemény-kutató intézetek előrejelzése szerint a  levélszavazatokat is beleszámolva Van der Bellen 53,3 százalékos  eredménnyel nyerhette meg az elnökválasztást, Hofer 46,7  százalékkal végezhetett a második helyen.


Alexander Van der Bellen úgy vélte: megválasztása jel az  európai politika számára, hogy européerként is lehet választást  nyerni. Az osztrák közszolgálati televízióban (ORF) kijelentette,  hogy az európai uniós tagság Ausztria érdeke. Hangsúlyozta, hogy  azon osztrákok gondjait is komolyan akarja venni, akik nem rá  szavaztak, ezért egyeztetést kezd a tartományi vezetőkkel.


Az FPÖ elismerte, hogy jelöltje, Norbert Hofer vereséget  szenvedett a megismételt második fordulóban. Herbert Kickl, az FPÖ  főtitkára a közszolgálati televízióban nyilatkozva gratulált a  sikerhez Alexander Van der Bellennek.


Norbert Hofer is gratulált ellenfelének a győzelemhez a  Facebook közösségi oldalon. Ugyanakkor azt írta, "végtelenül  szomorú vagyok, hogy nem sikerült, szívesen vigyáztam volna  Ausztriára". A politikus bejegyzésében összetartásra szólította fel  az osztrákokat.


Heinz-Christian Strache, az FPÖ elnöke ugyancsak gratulált Van  der Bellennek, és megköszönte a Hoferre szavazók voksát. Az osztrák  közszolgálati televízióban azt mondta, hogy határozott  félelemkampány folyt Hofer ellen, döntőnek nevezte, hogy az Osztrák  Néppárt (ÖVP) elnöke, Reinhold Mitterlehner Van der Bellent  támogatta.


Hofer az ORF stúdiójában arról beszélt, hogy a következő  parlamenti választáson képviselőként méretteti meg magát "Strache  mögött".


Christian Kern osztrák kancellár, az Osztrák Szociáldemokrata  Párt (SPÖ) elnöke gratulált a győztesnek és arról beszélt, hogy  meggyőződése szerint az új elnök kitűnően fogja képviselni az  országot belföldön és külföldön egyaránt. "Egyúttal tiszteletemet  fejezem ki Norbert Hofer előtt" - mondta, és hozzátette: az  országnak közösen kell leküzdenie a kihívásokat. Meglátása szerint  a választási eredmény nem fogja megnehezíteni a kormány munkáját.


Reinhold Mitterlehner, osztrák alkancellár gratulált Van der  Bellennek. A néppárti elnök kijelentette: az új államfőnek a közös  ügyeket kell előtérbe helyeznie.


Peter Hajek közvélemény-kutató elemzése szerint a Van der  Bellenre voksolók harminc százaléka az ország jobbratolódását  akarta elsősorban megakadályozni, a Hoferre voksolók harminc  százaléka pedig az ausztriai menekültválság kezelésén akart  változtatni.


A korábbi szövetségi elnök Heinz Fischer hivatali ideje 12 év  után július 8-án járt le, így azóta nincs államfője Ausztriának. Az  osztrák szövetségi elnök mandátuma hat évre szól és csak egyszer  újítható meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában