Ország-világ

2016.12.06. 13:28

Osztrák államfőválasztás: Alexander Van der Bellen nyerte az államfőválasztást

A 6,4 millió választásra jogosult közül 4,75 millió szavazott.

Alexander Van der Bellen nyerte az osztrák elnökválasztást - jelentette be Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter kedden.

A Zöldek pártja által támogatott független jelölt a vasárnap megismételt második elnökválasztási fordulóban a voksok 53,8, míg az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) által indított Norbert Hofer a szavazatok 46,2 százalékát kapta.

Van der Bellen 2,47 millió, míg Hofer 2,1 millió szavazatot kapott. Van der Bellen az áprilisban tartott első fordulóhoz képest 1,5 millióval több támogatót tudott maga mellé állítani, Hofer 625 ezerrel szerezett több szavazatot, mint az áprilisi első fordulóban.

A választási részvétel 74 százalékos volt, vagyis a 6,4 millió választásra jogosult közül 4,75 millió szavazott. A leadott hétszázezer levélszavazatból mintegy 620 ezer volt érvényes.

Sobotka örömét fejezte ki, hogy ez alkalommal ilyen sokan mentek el voksolni. A tavaszi első fordulóban 68,5 százalék szavazott, a májusi második (később érvénytelenített) fordulóban a választásra jogosultak mintegy 72 százaléka vett részt.

A miniszter arról beszélt, hogy a választás rendben lezajlott, nem érkezett bejelentés visszaélésről.

Norbert Hofer az FPÖ kedden tartott sajtótájékoztatóján megerősítette korábbi nyilatkozatát, miszerint hat év múlva újra indulni fog az államfői tisztségért. "Amennyiben a pártom is úgy akarja" - tette hozzá.

Heinz-Christian Strache, a párt elnöke "szenzációsnak" minősítette Hofer eredményét. Kiemelte, hogy a párt széles társadalmi kört tudott megszólítani a többi párt, a vállalkozói réteg és közéleti szereplők "masszív ellenállása ellenére".

Az osztrák országos választási bizottság (Bundeswahlbehörde) hivatalosan december 15-én teszi közzé végeredményt, amelyet ezt követően egy hétig, december 22-ig lehet jogi úton megtámadni.

Az új elnököt várhatóan január 26-án iktatják be hivatalába.

Az előző államfő, Heinz Fischer hivatali ideje 12 év után július 8-án járt le, így azóta nincs államfője Ausztriának és az államfői teendőket a három parlamenti alelnök látja el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában