Ország-világ

2016.12.01. 15:46

Kormányinfó: rendezik a polgármesterek fizetését

Lázár János beszélt az ország alkotmányos önazonosságáról és a nyugdíjasok segítéséről is.

Egyes hatáskörök közös gyakorlása az EU-val nem sértheti az ország szuverenitását

Az Alkotmánybíróság (Ab) megállapította, hogy amikor Magyarország belépett az Európa Unióba, kötelezettséget vállalt, hogy egyes hatásköröket az uniós intézmények segítségével gyakorol, de ez nem sértheti az ország szuverenitását, nem járulhat hozzá alkotmányos önazonossága sérelméhez - mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján, az Országházban.

A miniszter kijelentette: az Ab állásfoglalása egyértelmű, a szuverenitásunk védelme elsődleges a közös hatáskörgyakorlással szemben, mert a közös hatáskörgyakorlás nem jelentheti azt, hogy a nép ellenőrzési lehetőségét korlátozni lehetne.

Lázár János közölte: a jövő héten kedden és szerdán a kormány Sopronbánfalván tart kihelyezett ülést, ekkor nagy átfogó, stratégiai kérdéseket vitatnak meg, értékelik a kormány eddigi munkáját és a jövőben elvégzendő teendőket.

A kormány érdemben segíti a nyugdíjasokat

A kormány érdemben tud segíteni a nyugdíjasok megélhetésében - értékelt Lázár János csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter ezt több lépés összességével magyarázta, köztük azzal, hogy nem volt infláció, 30 százalékkal csökkentek a rezsiköltségek, jövőre 1,6 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, karácsonykor pedig 2,8 millió nyugdíjas részesül fejenként 10 ezer forintos Erzsébet-utalványban.

A tárcavezető szerint az idei költségvetés sikeresen zárul, ez az egyik legjobb év volt a bevételek szempontjából, ezért az a méltányos és fair, ha a nyugdíjasok is részesülnek a közös munka eredményéből. Jelezte azt is, hogy a jövő évi nyugdíjemelés 56 milliárd forint többletet igényel.

Lázár János kitért arra is, hogy 1990 óta nem volt példa ilyen magas foglalkoztatási arányra, idén 11 ezerrel csökkent a közfoglalkoztatásban és 138 ezerrel nőtt a piaci foglalkoztatásban állók száma. Ma 700 ezerrel dolgoznak többen, mint 2010-ben - emelte ki.

Új bértábla készül a polgármesterek fizetésének rendezésére

A kormány javaslatot tett a Belügyminisztériumnak, hogy készítsen teljesen új bértáblát a polgármesterek fizetésének rendezésére - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten.

Lázár János emlékeztetett: ötpárti egyeztetés zajlik a helyi önkormányzati törvény módosításáról, az 1500-nál kevesebb lakosú települések polgármesterei fizetésének rendezésére.  

A kormány azonban arra tett javaslatot a Belügyminisztériumnak, hogy olyan, teljesen új bértáblát állítson össze, amely minden polgármester fizetésének rendezését célozza - ismertette, hozzátéve, a kormány igazságos és méltányos megoldást javasol.

A kormány vitába száll a hatósági ár kivezetése ellen

A kormány intenzíven részt vesz az unió hatósági energiaárak kivezetését célzó javaslatának vitájában és meg kívánja akadályozni azt - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten.

Lázár János kifejtette, hogy Európai Bizottság felvetése alapjaiban érintené a magyar rezsicsökkentést, amit az áram és a gáz hatósági ára biztosít.
   
Kérdésre beszámolt arról is, hogy a kormány nem személyi ügyként tekint Gyárfás Tamás úszószövetségi elnök lemondására, abban érdekelt, hogy a jövő évi világbajnokság minél sikeresebb legyen. A balhé nem kedvez a fejlesztéseknek és hátrányosan befolyásolhatja az egyéni teljesítményeket is - mondta, a leendő elnök feladataiként meghatározva, hogy vb-rendezői ambíciói mellett a vidéki egyesületekkel is foglalkozzon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában