Ország-világ

2016.12.09. 11:39

A szíriai hadsereg továbbra is támadja az ellenzék ellenőrizte kerületeket Aleppóban

A szíriai hadsereg tüzérsége pénteken is támadta az ellenzéki fegyveresek ellenőrizte kerületeket Aleppóban, annak ellenére, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter előző nap azt állította: a hadsereg felfüggesztette az aktív harci tevékenységet az észak-szíriai városban. Az orosz hadsereg közölte, hogy sikerült lehetővé tennie nyolcezer civil számára Aleppó elhagyását.

Arról, hogy a szíriai hadsereg tüzérsége pénteken is támadta a felkelőket Aleppóban, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet helyi aktivistái, valamint a Reuters és az AFP hírügynökség tudósítói is beszámoltak. A felek lövészei heves tűzpárbajt vívnak, különösen Busztan al-Kaszr kerületben, amely stratégiailag fontos - mondta Rámi Abderrahmán, az angliai központú OSDH vezetője. A légierő csütörtök este valóban felfüggesztette a bombázást.


"Egész éjjel, eddig a percig nem állt le az ágyúzás" - mondta el az egyik helyi lakos, Abu Omar a dpa német hírügynökségnek.


Linda Tom, az ENSZ damaszkuszi humanitárius koordinációs irodájának vezetője aggodalmának adott hangot, mert több tízezer menekültnek nincs fedél a feje fölött. A világszervezet becslése szerint negyvenezer ember menekülhetett Aleppó nyugati, a kormányerők kezén lévő részébe, ahol már előtte is 400 ezer menekült keresett oltalmat. Az újonnan érkezők többsége nő és gyerek, s az ENSZ napi két meleg étkezést tud nekik biztosítani.


A fiatal férfiakat egyes jelentések szerint őrizetbe veszik a kormányerők. Damaszkusz szerint viszont csak azt ellenőrzik, nincsenek-e szélsőségesek a menekülők között. A férfiak családtagjai attól tartanak, hogy besorozzák őket.


Lavrov az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) hamburgi miniszteri ülésén beszélt arról csütörtökön, hogy egy nagyszabású humanitárius művelet keretében minél több - akár nyolcezer - civilt elszállítanának a felkelők uralta városrészekből. Az orosz hadsereg friss közleménye szerint nyolcezer embert - köztük háromezer gyereket - az utóbbi 24 óra alatt sikerült kimenekíteni. 


A kelet-aleppói városi tanács vezetője csütörtökön azt mondta: a mintegy 150 ezres városrész lakossága gyakorlatilag halálra van ítélve. Az utóbbi 26 nap heves harcaiban több mint 800 ember vesztette életét, mintegy háromezren sebesültek meg, a kormányerők ostroma miatt a városban rekedt civilek pedig súlyos életveszélyben vannak. A tanácselnök ezért követelte a bombázás beszüntetését és a keleti negyedekből kivezető biztonsági folyosók kialakítását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában