Ország-világ

2016.11.18. 16:29

Trump már talált néhány kormányzati embert

Három kormányzati vezető tisztségre kiválasztotta embereit Donald Trump leendő amerikai elnök, s ők elfogadták a felkérést.

A megválasztott republikánus elnök Mike Pompeo képviselőt kérte fel a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatójának tisztségére. Nemzetbiztonsági tanácsadója Michael Flynn nyugalmazott tábornok, a Védelmi Hírszerző Ügynökség (DIA) egykori vezetője lesz, Jeff Sessions szenátor pedig igazságügyi miniszterként fog szolgálni a Trump-kormányzatban.

A tisztségekkel kapcsolatos hivatalos bejelentés a nap folyamán várható - tette hozzá a neve elhallgatását kérő tisztségviselő.

Sessions kiválasztásával Trump egy őt a kampány során támogató szenátort jutalmazott, akinek vaskalapossága és a migráció témájában tett időként vérlázító kijelentései illeszkednek a megválasztott elnök által követett irányvonalhoz. Az igazságügyi tárca leendő vezetője ellenzi, hogy a papírokkal nem rendelkező bevándorlók állampolgárságot kaphassanak az Egyesült Államokban, és támogatja Trump mexikói határfalra vonatkozó ötletét is. A 69 éves, tapasztalt jogásznak telefonon ajánlották fel a tisztséget a CBS News amerikai hírcsatorna értesülései szerint. A Bloomberg úgy tudja, hogy a poszt másik várományosa, Ted Cruz szenátor értesítette Sessions-t csütörtök éjjel arról, hogy ő kapta meg a tisztséget.

Trump stábjának csütörtöki közleményéből az derült ki, hogy a megválasztott elnököt lenyűgözte Sessions munkássága.

"Bár egyelőre semmi sem végleges, és Trump többekkel is kapcsolatban van a kormányalakítás miatt, a leendő elnököt hihetetlenül lenyűgözte Sessions szenátor kiváló munkája" - állt a közleményben.

Az alabamai szenátor azonban ellenállásra számíthat kinevezése felsőházi megerősítése során. 1986-ban Sessions rasszista megjegyzések miatt 50 éven belül a második olyan szövetségi bírójelölt volt, akit nem erősítettek meg tisztségében.

Az elmúlt napokban egymásnak adták a kilincset a politikusok Trump manhattani irodájában, a leendő elnök több korábbi bírálójával is egyeztetett, köztük Mitt Romney republikánus párti volt massachusettsi kormányzóval. Sajtóhírek szerint Romney kaphatja a külügyi tárcát Trump-kormányzatban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában