Ország-világ

2016.11.09. 07:10

Trump győzött, Hillary Clinton együttműködést ajánlott

Donald Trump, a Republikánus Párt jelöltje nyerte az amerikai elnökválasztást, a demokrata Hillary Clinton szerdán, első nyilvános beszédében elismerte vereségét, hangsúlyozva, hogy az ország jövője érdekében kész együttműködni a Fehér Ház jövendő lakójával. Együttműködési hajlandóságát jelezte a legtöbb ország vezetője is annak ellenére, hogy a világot sokkhatásként érte Trump diadala.

 • A piacok kezdenek belenyugodni, hogy Trump lesz az elnök
 • Trump történelmet írt, ő az első teljesen politikán kívülről érkezett elnök a Fehér Házban
 • Merkel együttműködést ajánlott Trumpnak
 • Rendkívüli megbeszélést tartanak vasárnap az uniós külügyminiszterek
 • A tálibok felszólították Trumpot, hogy vonja ki az amerikai csapatokat Afganisztánból
 • Hillary Clinton nyilvánosan elismerte vereségét és együttműködést ajánlott Donald Trumpnak
 • Obama gördülékeny hatalomátadást ígér
 • A republikánusok megőrizték többségüket a képviselőházban és a szenátusban is
 • Szakértő: az eredmény jó lehet Magyarországnak
 • Kanada a Trump elől "menekülők" áradatára készül
 • 21:43

  Több városban egyetemisták csoportjai tüntettek Donald Trump ellen

  Több amerikai városban egyetemisták tüntettek Donald Trump ellen szerdán, miután a republikánusok jelöltje megnyerte az előző napi elnökválasztást.

  A dél-kaliforniai Oaklandben mintegy százfős csoport vonult az utcára. Donald Trumpot ábrázoló papírmasé-figurát égettek, és - az Oakland Tribune című helyi lap információi szerint - ablakokat törtek be, továbbá szeméttárolókat borogattak fel. Berkeley-ben és San Joséban, a Kalifornia Egyetem kampuszain is diákok adtak hangot az elnökválasztás eredménye miatti elégedetlenségüknek.

  Az oregoni Portland városban mintegy száz tüntető fiatal vonult az Állami Egyetem épülete elé, azt skandálva, hogy "ő nem az én elnököm".

  Az északnyugati Washington államban, Seattle-ben a rendőrök lezártak egy utcát, miután a tüntetők eltorlaszolták a kereszteződést.

  Az ABC televízió tudósítása szerint a Pittsburgh Egyetemen, Pennsylvaniában is tüntetni kezdtek a hallgatók, de több diáktársuk - egységre és összefogásra szólítva - lecsitította őket, így a tervezett tüntetés szinte csírájában elhalt.

  A Fox televízió hírei szerint a mindenkori elnöknek otthont adó washingtoni Fehér Ház előtt is összegyűlt néhány elégedetlenkedő.

  21:22

  Kanada a Trump elől "menekülők" áradatára készül

  Kanada lesz Donald Trump ellenzőinek menedéke? - tette fel a kérdést szerdán az AFP francia hírügynökség, beszámolva arról, hogy az amerikai populista milliárdos elnökké választása miatt robbanásszerűen megnőtt az érdeklődés a szomszédos országba való esetleges áttelepülés iránt. Az érdeklődők között - akiknek a közelség ellenére is türelmesnek kell lenniük - hollywoodi sztárok is vannak.

  Egyes amerikaiak minden korábbinál komolyabban fontolgatják, hogy a Justin Trudeau kormányfő vezette országba menekülnek, amiről a Google "moving to Canada" (Kanadába költözés) keresőszavai is tanúskodnak, amelynek lekérdezése kedd este óta az Egyesült Államokban majdnem kétszeresére nőtt.

  A közösségi portálokon az indulatok a komolyság és humor között ingáztak. Számos amerikai osztotta meg a Kanadába településhez szükséges lépéseket, míg a kanadaiak ezeken a bejegyzéseken mulattak.

  "Költözzenek csak nyugodtan Kanadába, ingyen van az orvosi ellátás, van poutine (québeci eredetű sült krumpli sajtkockákkal és barna mártással), juharszirup, és itt van a Niagara-vízesés szebbik oldala" - ironizált például a Twitteren Julia Wild.

  Az érdeklődés másik jele az volt, hogy kedd este, Donald Trump győzelmének közeledtével összeomlott a kanadai bevándorlási minisztérium honlapja.

  A bevándorlást segítő szervezetek máris a kezüket dörzsölték. "Sok kérést kaptunk Kanadába áttelepülni vágyó amerikaiaktól" - ismerte el szerdán a Toronto egyik elővárosában működő CanReach iroda.

  Több száz amerikai - ismeretlenek és neves emberek - helyezték kilátásba, hogy a republikánus jelölt győzelme esetén a határ túloldalára költöznek, szerdán a #movingtoCanada hashtag (jelölő) az egyik legnépszerűbb volt a Twitter mikroblog-portálon.

  Emitt egy amerikai nő posztolta a kanadai himnusz szövegét, amelyet "nem árt megtanulni", amott valaki arra emlékeztetett, hogy a határ túloldalán tilos magunkkal hordani a fegyverünket.

  Az ingatlanügynökök - kapva az alkalmon - biztatják a távozni szándékozókat, hogy bízzák rájuk otthonuk értékesítését.

  Kérdés, hányan váltják majd a szavakat tettekre.

  A demokrata párti Hillary Clinton mellett elkötelezett Hollywood alighanem elveszít néhány csillagot. A legutóbbi híresség, aki tíz napja bejelentette, hogy Trump győzelme esetén száműzetésbe vonul, Bryan Cranston, a Totál szívás (Breaking Bad) televíziós sorozat sztárja. Őt megelőzően Chloe Sevigny, Keegan-Michael Key és Neve Campbell, valamint Lena Dunham tett hasonló nyilatkozatot. Donald Trump Dunham kijelentésére reagálva "második vonalbeli színésznőnek" nevezte a Csajok (Girls) sorozat szerzőjét.

  "Az emberek mindig fogadkoznak, hogy ha nem győz a jelöltjük, Kanadába költöznek" - így reagált tavasszal Trudeau kormányfő. "Ha ez valóban megtörtént volna az elmúlt évtizedekben, Kanadának már több lakosa lenne, mint az Egyesült Államoknak, holott a lélekszámunk ma is egytizede az amerikai lakosságénak."

  Hacsak nem gazdag befektető valaki, az amerikai bevándorlókat is úgy kezelik, mint bárki mást: a vízumhoz előbb munkát kell találniuk, ha nincs családjuk Kanadában, és nem családegyesítés keretében érkeznek az országba.

  "Ha Donald győz, építek egy falat, és elküldöm neki a számlát" - figyelmeztetett viccesen hétfőn Dedis Coderre, Montréal polgármestere. Régis Labeaume, Québec polgármestere megtoldotta: "Mi meg nyitunk Québecben egy menekülttábort!"

  A meghökkentő kijelentéseiről ismert Denis Coderre nem rejtette véka alá a csalódását szerdán, megjegyezve a Twitteren: "az amerikai szavazás után kivételesen nyitva tart Montréalban az újonnan érkezettek integrálási irodája".

  Jóval a választások eredménye előtt Ottawa 300 ezerben szabta meg a 2016/2017-ben befogadandó bevándorlók összlétszámát, ami rekordnak számít. 2015/2016-ban 30 ezer szíriai menekültet fogadtak be.

  Ha az amerikaiak más környezetből érkeznek is, mint a polgárháború elől menekülő polgári lakosok, hozzájuk hasonlóan nekik is hozzá kell szokniuk a fél éven át tomboló zord télhez - jegyezte még meg az AFP.

  21:17

  Szakértő: az eredmény jó lehet Magyarországnak

  A Nézőpont Intézet ügyvezetője szerint kedvező lehet Magyarország számára, hogy Donald Trump lesz az Egyesült Államok következő elnöke; Fodor Csaba erről az m1 aktuális csatorna szerda esti műsorában beszélt.

  Szoros a gazdasági kötelék a két ország között, a NATO kapcsán is érdekazonosság áll fenn, gondok a politikai kapcsolat terén voltak, például hiányzott a párbeszéd, "nagyon egyoldalú kommunikációt folytatott az Egyesült Államok", sokszor próbálták meg méltatlan, féligazságokon alapuló kijelentésekkel pellengérre állítani az Orbán-kabinetet - közölte.

  E tekintetben javulás várható - mondta Fodor Csaba, hozzátéve, a magyar miniszterelnök volt talán az első európai vezető, aki nyíltan beszélt arról, hogy nagyon sok kérdésben vannak érdekazonosságok, "nem egy esetben Európa érdekét szolgálja, ha konstruktív párbeszédet sikerül kialakítani Trumppal".

  Mint mondta, Donald Trump megválasztása hatalmas pofon éppen annak az amerikai elitnek, amelynek a hozzáállásával volt probléma eddig, példaként hozva fel, hogy nem volt normális, hogy nem találkozott egymással az amerikai elnök és a magyar kormányfő, hozzátéve, "ez biztos változni fog".

  21:13

  Öt emlékezetes választási lecke

  Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt meglepetésszerű választási győzelme örökre a politikai elit fejébe véste, hogy minden, amit eddig gondolt a választási és a kampánygépezet működéséről, csalás és (ön)ámítás volt - írta a CNN amerikai televíziós hírcsatorna a honlapján szerdán megjelent kommentárban.

  A biztos befutónak számító demokrata jelölt, Hillary Clinton veresége után a kampány működéséről, az amerikai népességváltozásról és a jelöltek kölcsönhatásáról szerzett eddigi tudás elavulttá vált. Öt fontos tanulság biztosan leszűrhető a választásokból a CNN szerint.

  1. Senki sem csalhatatlan.

  A közvélemény-kutatások tévedtek, ahogy a hagyományos politikai előrejelző modellek és a harcedzett kampánymenedzserek is. Trump győzelme az amerikai politika történetének egyik leghihetetlenebb lapja, és valószínűleg az is marad. A szavazók úgy adtak a republikánusok kezébe minden hatalmat, hogy közben arra senki sem számított.

  2. Mégis létezik a Trump-féle hátország.

  A republikánus jelöltet a fehér munkásosztály emelte az elnöki székbe kedden, miközben megremegett a demokraták úgynevezett "kék fala", amely a hagyományosan demokrata szavazóbázisnak számító Pennsylvania, Michigan és Wisconsin szövetségi államokat jelöli. A demokraták a megszokott módon elsöprő sikert arattak a városokban, de a vidéki Amerika szemében Clinton sokkal kevésbé volt meggyőző jelölt, mint a leköszönő elnök, Barack Obama 2008-ban vagy 2012-ben. A vidéki fehér szavazók körében egyértelműen Trump volt a favorit. Néhány eldugott helyet csak a Trump-kampány fedezett fel, ezek a felmérések elől rejtve maradtak. Máshol a demokrata választópolgárok lelkesedése és részvétele hibádzott. A különbség különösen azokban az államokban volt szembeszökő, amelyekben Clinton Bernie Sandersszel mérkőzött meg a demokrata párti előválasztások során, akinek protekcionista üzenete nagyban egyezett Trumpéval.

  3. A Clinton-féle szavazóbázis délibábnak bizonyult.

  Legalábbis a spanyol ajkú szavazók és a felsőfokú végzettségű nők nem tudták hatékonyan ellensúlyozni azt a fölényes többséget, amelyet Trumpnak sikerült biztosítania. Clintonnak az afroamerikai közösséget sem sikerült olyan szinten mozgósítania, mint Obamának. Emellett eltűntek a "kék kutyák", azaz a konzervatív demokraták, és a párt arculata erősen baloldali, illetve városi jelleget öltött. A Bill Clinton korábbi elnököt támogató munkásosztálybeli szavazók pedig nem sorakoztak fel felesége mögött.

  4. A kampány eszközeinek hatása korlátozott.

  Clinton kampánystábja vérprofi munkát végzett az ingadozó államokban a kulcsfontosságú szavazócsoportok beazonosítása és megcélzása terén, és a költekezése is messze túlszárnyalta Trumpét, ráadásul több erőforrással, sokkal korábban reagált a kihívásokra, mint republikánus társa. Mindez mit sem számított, és hiába nyert Clinton Nevadában, illetve szerezte meg sikeresen a floridai spanyol ajkúak elsöprő támogatását, a választás kimenetelének megváltoztatásához ez nem volt elég.

  5. Trump az alacsonyabb tisztségekért folyó harcban sem ártott a republikánusoknak

  Szinte mindenki azt hitte, hogy Trump a republikánus párt szégyenfoltja lesz, és összezúzza majd a szenátus megtartására vonatkozó álmait. Eközben éppen ellenkezőleg: egyes szövetségi államokban éppen az ő arca jelentette a szükséges hátszelet a republikánusoknak.

  Az eredményekből az derült ki, hogy nem sok olyan választó volt, aki vegyesen szavazott demokrata és republikánus politikusokra, ahol más választást is tartottak az elnöké mellett.

  "A demokraták lejátszott meccsnek tartották a választást, miután kiderült, hogy Trump lesz a republikánusok jelöltje" - mutatott rá Ward Baker, a Nemzeti Republikánus Szenátusi Bizottság vezetője szerdán. Végül azonban "sem üzenetük, sem stratégiájuk, sem képességük nem maradt arra, hogy beleszóljanak a helyi ügyekbe".

  20:12

  A republikánusok megőrizték többségüket a képviselőházban és a szenátusban is

  A keddi amerikai választások eredményeképpen a republikánusok megőrizték többségüket a képviselőházban és a szenátusban is, a párt egységesen felzárkózott elnökké választott jelöltje, Donald Trump mögött.

  A republikánusok a szövetségi törvényhozás mindkét házában többségben maradtak. A képviselőházban 238 képviselőjük van, míg a demokraták 193 bársonyszéket szereztek, a szenátusban pedig 51:47 arányban vannak többségben az "elefántos" párt politikusai. (Az elefánt a Republikánus Párt, a szamár pedig a Demokrata Párt jelképe.) Két szenátusi, illetve négy képviselői hely még nem dőlt el.

  Tizenkét szövetségi államban kormányzóválasztást is tartottak. Hat államot (Vermont, New Hamsphire, Indiana, Missouri, Észak-Dakota, Utah) republikánus, négyet (Delaware, Nyugat-Virginia, Washington állam és Oregon) pedig demokrata párti politikus irányít majd. Észak-Karolinában - ahol eddig republikánus volt a kormányzó - és Montanában még nem fejeződött be a voksok számlálása, de csaknem bizonyos, hogy demokrata párti jelöltek lesznek a győztesek.

  Az elnökválasztás eredménye szerint Donald Trump az elektori kollégium 289 tagjának támogatását nyerte el, míg a demokraták jelöltje, Hillary Clinton 218 elektort nyert meg magának. A leadott választói voksok alapján ugyanakkor Donald Trump a szavazók 47,5 százalékának támogatását kapta meg, míg Hillary Clintonra két tizedszázalékkal többen szavaztak, az ő támogatottsága 47,7 százalékos lett. Ez azt jelenti, hogy Clinton - noha vereséget szenvedett - valamivel több mint 200 ezer szavazattal többet kapott, mint Trump.

  Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke szerdán a wisconsini Janesville-ben tartott sajtótájékoztatóján méltatta Donald Trump győzelmét. Úgy fogalmazott: a megválasztott elnök "meghallott olyan hangokat is országunkban, amelyeket mi egyáltalán nem hallottunk". Ryan, aki maga is wisconsini, elmondta, hogy már kétszer is beszélt Donald Trumppal, s tudatta vele, hogy a Republikánus Párt egységesen felsorakozott mögötte. A házelnök hangsúlyozta: Trump egységes republikánus kormány munkáját irányítja majd. Leszögezte azt is, hogy a képviselőházban a republikánusok több mandátumot szereztek, mint amennyire számítottak, többségük szilárd , s "ez nagyrészt Donald Trumpnak köszönhető". Majd hozzátette: "kétségtelen, hogy a mi demokráciánk zavaros is lehet, országunk mélyen megosztott, de most, ahogyan azt négyévente megtesszük, a hosszú kampányban szerzett sebek begyógyításán kell dolgoznunk. A megújulás idejének és nem egymás hibáztatásának kell elkövetkeznie."

  Szerdán délelőtt már két volt elnök, George W. Bush és édesapja, George H. Bush is gratulált és sikereket kívánt Donald Trumpnak. Mindazonáltal egyik Bush sem Trumpra szavazott, mindketten Evan McMullin független konzervatív elnökjelöltre adták voksukat.

  19:05

  Obama gördülékeny hatalomátadást ígér

  Barack Obama amerikai elnök szerdán bejelentette, hogy máris "eligazított egy csapatot: dolgozzon keményen a sikeres hatalomváltáson" Donald Trump megválasztott republikánus párti elnökkel.

  A jelenlegi elnök a Fehér Ház Rózsakertjében tett rövid nyilatkozatot.

  Barack Obama elmondta, hogy hajnali fél négykor felhívta telefonon Donald Trumpot és meghívta őt a Fehér Házba. Fontosnak tartotta elmondani azt is, hogy "nem titok, néhány, nem jelentéktelen különbség van" közte és Donald Trump között, ám - Clintonhoz hasonlóan - hangsúlyozta, hogy az amerikai demokrácia sajátja a békés hatalomátadás.

  Azt is hangsúlyozta, hogy "mi elsősorban amerikaiak és patrióták vagyunk".

  Fotó: MTI

  Barack Obama leköszönő amerikai elnök (j) beszél az előző napi elnökválasztás eredményéről Joe Biden alelnök mellett a washingtoni Fehér Ház előtt 2016. november 9-én.

  Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds

  Az elnök leszögezte: az országnak az egység érzetére, befogadásra, egymás és az intézmények tiszteletére van szüksége, s egyben reményét fejezte ki, hogy Donald Trump az átmenet idején ebben a szellemiségben tevékenykedik. Arra sürgette a fiatal nemzedékeket, hogy ne legyenek cinikusak.

  Obama méltatta Hillary Clinton munkásságát is, kifejtve, hogy nála jobb külügyminiszter alig akadt.

  Majd úgy értékelte, hogy önnön elnöksége sikeres volt, erősebb és jobb országot hagy hátra, mint amilyen az Egyesült Államok szerinte nyolc évvel ezelőtt volt.

  Az elnök végezetül megígérte: minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy a következő elnök sikeres lehessen. "Mindannyian azon vagyunk, hogy sikeresen egyesítse és vezesse az országot" - szögezte le.

  18:42

  Colleen Bell: folytatni kell az együttműködést Európával

  A következő amerikai elnöknek is folytatnia kell a szoros együttműködést az Európai Unióval és a NATO-val - hangsúlyozta Colleen Bell amerikai nagykövet az Euroatlanti Integráció és Demokrácia Központ (CEID) által szervezett szerdai beszélgetésen, Budapesten.

  A nagykövet várakozása szerint Donald Trump választási győzelme után sem változik jelentősen az amerikai külpolitika, amelynek a gazdaságilag és politikailag erős, stabil Európa az érdeke.

  Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolatai erősek és dinamikusak - mondta Colleen Bell, hozzátéve, szerinte ez így lesz a jövőben is. Annak a véleményének adott hangot, hogy a demokratikus értékek támogatása továbbra is az amerikai külpolitika fontos alapelve marad.

  18:36

  Orbán Londonban: a világ visszatért a valóság talajára

  A valóság talajára való visszatérésként értékelte az amerikai elnökválasztás eredményét Orbán Viktor miniszterelnök szerdán.

  A Londonban tartózkodó kormányfő - a Theresa May brit miniszterelnökkel folytatott tárgyalása után - a megválasztott új amerikai elnök, a republikánus Donald Trump győzelmét magyar újságíróknak úgy értékelte: a világnak mindig jót tett az, ha sikerült magát kiszabadítani az éppen uralkodó ideológiai irányzatok fogságából, és vissza tudott térni a valóság talajára.

  "Szerintem most ez történt az Egyesült Államokban, és ez esélyt ad a nyugati világ többi részének is, hogy kiszakítsa magát az ideológiák, a politikai korrektség, a valóságtól eltávolodott gondolkodásmód és beszédmód fogságából, és visszatérünk végre a realitások talajára" - mondta Orbán Viktor.

  18:31

  Marine Le Pen üdvözölte Trump győzelmét

  Üdvözölte Donald Trump győzelmét a francia Nemzeti Front (FN) elnöke szerdán. Marine Le Pen kijelentette: "Donald Trump megválasztása jó hír országunknak".

  A "vad globalizáció" elutasítása, a kapcsolatok rendezése Oroszországgal, a bennünket sújtó nagy migrációs hullámokat kiváltó háborús expedíciókból való kiszállás. (.)  Ezek a kötelezettségvállalások - ha betartják őket - kedvezőek Franciaország számára" - mondta a szélsőjobb vezetője.

  A közvélemény-kutatások szerint Le Pen bekerül az elnökválasztás második fordulójába, de a végső küzdelemben várhatóan elbukik, feltehetően a jobboldal jelöltjével szemben. A felmérések azonban sem Donald Trump győzelmét, sem a Brexitet nem jelezték előre, és a francia szélsőjobb abban reménykedik, hogy ez így lesz esetében is.

  Az amerikai földindulás franciaországi visszhangjának veszélye aggódó nyilatkozatok özönét indította el a francia politikai osztályon belül.

  Az amerikai választás "azt jelenti, hogy győzedelmeskedhet a szélsőséges populizmus" - kommentálta a történteket Jean-Pierre Raffarin volt jobboldali miniszterelnök, aki szerint Le Pen "egyszerű válaszaival képes győzni Franciaországban".

  "Ami lehetséges az Egyesült Államokban, megtörténhet Franciaországban is" - mondta Raffarin utóda, Dominique de Villepin, míg a Libération című baloldali liberális napilap szerint "ez újabb figyelmeztetés azok számára, akik úgy vélik, hogy Marine Le Pen nem kerülhet hatalomra Franciaországban 2017-ben".

  18:27

  Lukasenka: Trump visszavezette az Egyesült Államokat az igazi demokráciához

  Az elnökké választott Donald Trump kampányával visszavezette az Egyesült Államokat az igazi demokráciához - méltatta az amerikai politikust szerdán Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök.

  Az Interfax orosz hírügynökség a fehérorosz elnöki hivatal közleményére hivatkozva jelentette, hogy Lukasenka a nap folyamán gratulált az elnökválasztáson győzelmet aratott Trumpnak.

  "Az Ön győzelme az amerikai nép választását tükrözi egy olyan politika mellett, amely becsületességen, felelősségen és a változtatás igényén alapszik. A kampány során tanúsított aktív, őszinte és bátor kiállásával Ön felrázta az amerikai társadalmat, s visszavezette az igazi demokráciához" - hangzik a fehérorosz elnök üzenete.

  Lukasenka hangsúlyozta, hogy külpolitikájában Fehéroroszország mindig is elengedhetetlennek tartotta a konstruktív együttműködést Washingtonnal.

  "Remélem, az Ön vezetése alatt az országaink közti viszony normalizálódása folytatódni fog" - emelte ki Lukasenka, akinek kormányát az ellenzéki csoportok és a független média elnyomása miatt az Egyesült Államok és az Európai Unió több gazdasági és utazási szankcióval sújtotta, bár ezek egy részét az elmúlt időszakban visszavonták.

  A fehérorosz államfő emellett egészséget, energiát és kitartást kívánt Trumpnak a választási kampánya során tett ígéretei teljesítéséhez.

  18:18

  A dél-amerikai országok a tervei tisztázását várják Trumptól

  A tucatnyi dél-amerikai államot tömörítő UNASUR szervezet azt várja Donald Trump megválasztott amerikai elnöktől, hogy tisztázza álláspontját velük kapcsolatban - derül ki a szervezet Quitóban kiadott szerdai közleményéből.

  Az UNASUR székelő titkársága szerint tudni szeretnék, hogy mi Trump véleménye, különösen "a bevándorlásról, a szabad kereskedelemről, a kolumbiai megbékélési folyamatról, a kubai nyitásról, a venezuelai kormány és ellenzék párbeszédéről és a térségben való amerikai katonai jelenlétről".

  Latin-Amerikának "egységesnek és nem megosztottnak" kell lennie ebben a pillanatban, és "nem kevesebb, hanem több integrációra" van szüksége - hangsúlyozta a szervezet.

  A kubai kormányzat egyelőre nem nyilatkozott Trump megválasztásáról, de a győzelme hírével gyakorlatilag egy időben bejelentette, hogy többnapos, országos hadgyakorlatot tart november végén. Ennek célja " fokozni az ország és a hadsereg védelmi képességét a különféle ellenséges akciókkal szemben".

  17:52

  A transzatlanti kapcsolatok jövőjének bizonytalanságára figyelmeztetett az uniós tanács elnöke

  Az amerikai nép akaratának tiszteletben tartása mellett tudatában vagyunk az új kihívásoknak, amelyeket a választás eredménye hordoz. Az egyik ilyen a transzatlanti kapcsolatok jövőjének bizonytalansága - jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az amerikai elnökválasztás eredményével kapcsolatban kiadott nyilatkozatában szerdán.

  Tusk arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt hónapok és napok eseményei mindazok számára figyelmeztető jelek, akik hisznek a liberális demokráciában. Ez azt jelenti, hogy közösen kell cselekedni, vissza kell térni a bizalom útjára és a vissza kell állítani a rendet globális összefüggésekben is a kereskedelem, a migráció és a biztonság kérdéseinek megbeszélése érdekében.

  "Kapcsolataink erősek... Senki sem veheti el ezeket, vagy kényszeríthet arra, hogy feladjuk a közös emlékeinket és olyan értékeinket, mint a szabadság, a szolidaritás és az egyén tiszteletben tartása" - fogalmazott a tanácsi elnök.

  Véleménye szerint egyetlen ország sem képes naggyá válni elszigeteltségben. Sem Európának, sem az Egyesült Államoknak nincs más választása, mint hogy szorosan együttműködjön egymással. El kell fogadni, hogy ehhez mindkét oldalról jelentős erősfeszítésekre lesz szükség - tette hozzá.

  "Az Európai Unió erős és megbízható partner, és ez így is marad. Ugyanezt várjuk Amerikától és az új elnöktől is" - hangsúlyozta Donald Tusk.

  17:51

  AZ ENSZ főtitkára együttműködésre számít az új amerikai elnökkel

  Az ENSZ főtitkára, Ban Ki Mun együttműködésre számít a megválasztott új amerikai elnökkel.

  Ban Ki Mun főtitkár szerdán délelőtt rövid sajtónyilatkozatot tett, amelyben gratulált Donald Trumpnak a megválasztásához, s ugyanakkor kifejtette, hogy számít a megválasztott amerikai elnökre a klímavédelmi megállapodás valóra váltásában. Trump korábban "kacsának" mondta a légkör felmelegedéséről szóló közléseket és megígérte: "felfüggeszti" a tavaly Párizsban kötött klímavédelmi megállapodás végrehajtását.     A világszervezet főtitkára hangsúlyozta, hogy az ENSZ számít arra, hogy az új amerikai kormányzat tevékeny lesz a nemzetközi együttműködés erősítésében "a közös értékek megőrzése, a klímaváltozás elleni küzdelem előmozdítása érdekében". Az év végén távozó Ban Ki Mun azt is fontosnak tartotta kiemelni, hogy az egész világ azt várja: jelentős erőforrásait az Egyesült Államok a közjó érdekében munkálkodva használja fel majd.

  Az ENSZ-főtitkár kifejtette, hogy a választási kampány szerinte is nagyon keserű és megosztó volt, de leszögezte, hogy "az Egyesült Államok ereje éppen a sokszínűség egységében" van, és bátorította az amerikaiakat, hogy őrizzék, óvják is meg ezt a szellemiséget.

  Ban Ki Mun nem feledkezett meg Hillary Clintonról sem, és tiszteletét fejezte ki Clinton eddigi munkássága iránt. Kiemelte a béke és a nők jogai érdekében tett erőfeszítéseit.

  17:42

  Clinton együttműködést ajánlott Trumpnak, fontosnak tartja, hogy Amerika befogadó legyen

  Hillary Clinton, az amerikai elnökválasztáson alulmaradt jelölt együttműködést ígért a győztes Donald Trumpnak, és fontosnak mondta, hogy az Egyesült Államok befogadó és nagylelkű ország legyen.

  Clinton kedden éjjel, amikor kiderült, hogy elveszítette az elnökválasztást, még nem jelent meg a nyilvánosság előtt, csak szerda délelőtt mondta el beszédét.

  Hillary Clinton előtt volt alelnökjelöltje, Tim Kaine virginiai politikus mondott rövid beszédet, amelyben méltatta Clinton eddigi munkásságát, s hangsúlyozta, hogy mindaz, amit eddig tett, kivált a családok és a gyermekek érdekében, maradandó érték.

  Pódiumra lépve Hillary Clinton percekig nem jutott szóhoz: könnyezve és sírva ugyan, de hosszú percekig tapsoltak hívei, a volt elnökjelölt nem győzte köszönni a támogatásukat. Majd rövid, de érzelmekkel telített beszédet mondott.

  Fotó: MTI

  Hillary Clinton demokrata párti elnökjelöltet tapsolja férje, Bill Clinton volt amerikai elnök egy New York-i szállodában tartott rendezvényen 2016. november 9-én, az elnökválasztás másnapján.

  Fotó: MTI/AP/Andrew Harnik

  Hillary Clinton elmondta, hogy felajánlotta támogatását republikánus riválisának, Donald Trump megválasztott elnöknek, s reméli, hogy Trump sikeres elnöke lesz valamennyi amerikainak.

  "Ez nem az az eredmény, amelyre számítottunk, sajnálom, és fájdalmas, de a mi kampányunk nem egyetlen emberről, nem is egyetlen választásról szólt, hanem arról, hogy erős, befogadó és nagylelkű országot építsünk" - fogalmazott Clinton. Hangsúlyozta, hogy nyílt szívvel meg kell adni Trumpnak a lehetőséget, hogy sikeresen irányítsa az országot.

  Hillary Clinton kitért rá, hogy az amerikai demokrácia sajátja, hogy a hatalomátadás békés és zökkenőmentes, és fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a törvényességet, az egyenlő jogokat és a vallásgyakorlás szabadságát tiszteletben kell tartani. "A mi állampolgári felelősségünk, hogy folytassuk a tisztességesebb Amerika felépítését" - fogalmazott.

  S miután kifejezte háláját és köszönetét Barack Obama jelenlegi elnöknek és feleségének, még arra is volt gondja, hogy biztassa nőtársait. Megjegyezte: nagyon büszke rá, hogy az "élharcosuk lehetett".

  A CNN és az MSNBC hírtelevíziók kommentátorai egyébként nem mulasztották el megjegyezni, hogy Hillary Clinton lila reverzes, sötétszürke kosztümben volt, a gyász színeit öltötte, mint ahogyan férje, Bill Cinton volt elnök is lila nyakkendőt viselt.

  17:32

  Áder János táviratban gratulált a megválasztott elnöknek

  Táviratban gratulált az Amerikai Egyesült Államok elnökévé választásához Donald J. Trumpnak Áder János államfő szerdán.

  A Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján olvasható üzenetben az áll: a választás végeredménye tükrözi az amerikai emberek változás és megújulás iránti vágyát egy nehéz időszakban, amelyben mindannyiunknak számos kihívással kell szembenéznie hazájában és a nagyvilágban.

  Áder János hangot adott Magyarország azon meggyőződésének, hogy az Egyesült Államokkal fennálló, a közös értékeken, a szabadságszereteten és a demokrácia iránti elkötelezettségen alapuló történelmi partnerségünk segíteni fog abban, hogy együtt feleljünk meg ezeknek a kihívásoknak.

  Emlékeztetve, hogy a magyarok nemrég ünnepelték a diktatúra és a külföldi elnyomás ellen kirobbant 1956-os forradalom hatvanadik évfordulóját, Áder János arról ír: a magyarok készek folytatni az együttműködést az Egyesült Államokkal az észak-atlanti szövetség keretein belül a béke megőrzése és a nemzetközi biztonság erősítése érdekében.

  Az államfő egyben reményét fejezi ki, hogy a két nemzet közötti hagyományos barátság és bizalom ismét megerősödik a következő esztendőkben.

  17:24

  Japán szoros együttműködést szeretne az új amerikai elnökkel

  Tokió szorosan együttműködne biztonsági partnere, az Egyesült Államok új elnökével - fogalmazott Szuga Josihide, a szigetállam kormányának főtitkára szerdán röviddel Donald Trump választási győzelmének bejelentése előtt.

  Nem változott az a tény, hogy a japán-amerikai szövetség "a japán diplomácia alapköve" - hangsúlyozta Szuga Josihide.

  A Kyodo japán hírügynökség kommentárja szerint azonban a republikánus Donald Trump választási győzelme aggodalmat kelthet a szigetországban, amelyre immár nagyobb nyomás nehezedhet, hogy még többet fizessen az amerikai csapatok állomásoztatásáért.

  Trump a kampánya során ugyanis szóvá tette, hogy az Egyesült Államok szövetségesei nem veszik ki részüket a védelmi kiadásokból, és azzal fenyegetett, hogy kivonja az amerikai csapatokat Japánból és Dél-Koreából, hacsak nem fizetnek többet a katonák állomásoztatásáért.

  Egy ilyen amerikai felszólítás megterhelné a bilaterális kapcsolatokat, épp akkor, amikor Tokió keményen dolgozik azon, hogy megerősítse a katonai koalíciót olyan törvények elfogadásával, amelyek lehetővé tennék a japán hadsereg számára, hogy megvédje az ország szövetségeseit, ha támadás érné őket. Ez jelentős elmozdulásnak számít a háborút elutasító japán alaptörvény keretében mozgó ország védelmi politikájában - írja a Kyodo.

  17:05

  Türelmetlenül várja a Trump-kormányzattal a munkát a kanadai miniszterelnök

  Justin Trudeau kanadai miniszterelnök gratulált Donald Trump republikánus amerikai elnökjelöltnek választási győzelméhez szerdán, és jelezte: "türelmetlenül várja, hogy a közeljövőben vele dolgozhasson".

  "Kanadának nincs az Egyesült Államoknál közelebbi barátja, partnere vagy szövetségese" - hangsúlyozta közleményében a kormányfő, aki a kereskedelemben, a befektetésekben, valamint a nemzetközi békében és biztonságban jelölte meg a közös munka tárgyát.

  A világ leghosszabb közös határán osztozó Kanada és Egyesült Államok kétoldalú kereskedelmének volumene napi kétmilliárd dollár (több mint 500 milliárd forint) az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezménynek (NAFTA) köszönhetően, amelyet Trump újratárgyalna.

  "Közös értékeink, mély kulturális kapcsolataink és erős, integrált gazdaságaink továbbra is remek alapot nyújtanak szilárd és prosperáló partnerségünk továbbfejlesztéséhez" - tette hozzá Trudeau.

  A kanadai miniszterelnök márciusi fehér házi látogatása során Trump megnevezése nélkül elítélően nyilatkozott "a félelmen, intolerancián és gyűlöletkeltésen alapuló politikákról", szeptemberben pedig óva intett az izolációs tendenciák követésétől.

  Trudeau az elmúlt időszakban óvatosabb hangnemre váltott, és a november 8-i elnökválasztás kimenetelét illetően sem volt hajlandó találgatásokba bocsátkozni.

  16:37

  Elemző: Donald Trump győzelme nem kedvez az olajár emelkedésének

  Donald Trump győzelme nem kedvez az olajár emelkedésének, a piacok elbizonytalanodása lassuló gazdasági növekedést, kisebb globális keresletet teremt az energiahordozó iránt az elemzők szerint.

  Daniel Yergin, az IHS Markit elemzőház elnökhelyettese úgy fogalmazott, "kössék be biztonsági öveiket, mert a világgazdaság turbulensebb és bizonytalanabb szakaszába lép". Az elnökválasztás eredménye nyomán gyengébb lesz a gazdasági növekedés, így kevésbé emelkednek az olajárak a kereslet mérséklődése miatt - vélekedett.

  A republikánus elnökjelölt korábban megígérte, hogy az Egyesült Államok egész területén, szárazföldön és vízen is lehetővé teszi a fosszilis üzemanyagok kitermelését, ami a kínálat növelésén keresztül ugyancsak lefelé hajtja az árakat.

  A JBC Energy elemzői szerint Donald Trump energiapolitikai elképzeléseiről eddig nem sokat tudni, annyit azonban igen, hogy tagadja az emberi beavatkozás okozta klímaváltozást, és megígérte, hogy "újraéleszti" a fosszilis üzemanyagipart, amelyet munkahelyteremtő programjának központjába állított.

  A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) november 30-án ülésezik, ahol dönthet a kitermelés csökkentéséről, hogy enyhítsenek az olajbőségen, amelynek nyomán 2014 óta csaknem felére csökkent az energiahordozó világpiaci ára.

  A kőolaj világpiaci ára csaknem 4 százalékkal esett szerda délelőtt, majd hordónként 46 dolláron stabilizálódott.

  16:32

  Clinton történelmi esélyt mulasztott el

  A választási vereség miatt érzett fájdalom mélyen ül, olyannyira, hogy Hillary Clinton Donald Trump győzelmének kihirdetése után órákig kerülte a nyilvánosságot. Az egyetlen, amit tett: riválisának gratulált telefonon - írta az AFP francia hírügynökség.

  A korábbi külügyminiszter, szenátor és First Lady történelmi esélyt szalasztott el, az esélyt, hogy ő legyen az Egyesült Államok első női elnöke. Nem csak Trump agresszív kampányán, hanem saját mulasztásain, hiányosságain is múlt, hogy ebből semmi sem lett.

  Clinton pengeéles intellektussal rendelkezik, szertágazó szakmai tudással és hatalmas tapasztalattal. Ám számos szavazó az uralkodó "rendszer" megtestesítőjét látta benne, a hideg és elvtelen politikust, aki összejátszik a pénzügyi világgal és piszkos eszközökkel építi karrierjét.

  Ezt a negatív képet a választási kampányát súlyosan megterhelő e-mail ügy felerősítette. Azt, hogy Clinton külügyminiszterként szabályellenesen privát szerverét használta hivatali érintkezésre, republikánus ellenlábasa "bűnös üzelmek" eltussolására utaló jelzésként értékelte.

  A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója, James Comey a finisben kibillentette Clinton kampányát a ritmusból azzal, hogy bejelentette az e-mail üggyel kapcsolatos vizsgálatok újraindítását. Valószínűleg nem változtatott sokat számos polgár Clintonnal kapcsolatos negatív véleményén, hogy az újabb vizsgálatokat röviddel a választások előtt szélsebesen lezárták, Comey pedig úgy nyilatkozott, hogy a demokrata elnökjelölt esetében továbbra sem lát büntetendő cselekedetet.

  Clinton a választási harcban az egyszerű polgárok ügyvédjének állította be magát. Ám ezzel a lépésével még saját pártján belül sem tudott mindenkit meggyőzni. Egészen az utolsó pillanatig nem volt képes valódi lelkesedést kiváltani az előválasztás során Clintonnal szemben alulmaradt Bernie Sanders vermonti szenátor számos hívének körében. A baloldali szenátor is hosszú ideig az establishment és a Wall Street barátjaként állította be Clintont.

  Clinton imázsproblémái annyira súlyosak voltak, hogy Trump botrányaiból, a szexuális sikerekkel való hencegés keltette botrányokból sem tudott döntő hasznot húzni. Akkor is háttérbe szorult, amikor a nők méltóságának és jogainak szószólójaként mutatta be magát, utalva arra kilátásra, hogy történelmi áttörést jelentene, ha először foglalná el nő az ország elnökének székét. A női választóktól sokszor lehetett hallani, hogy itt van már az ideje egy női elnöknek, de nem kimondottan Clintonnak kell hívni az illetőt.

  Hillary Clinton pályafutása során átélt már néhány keserű pillanatot - kezdve az általános betegbiztosítás tervének bukásától, férje hűtlenkedésén át egészen a nyolc évvel ezelőtt a demokraták előválasztásán Barack Obamától elszenvedett vereségig.

  Második, kudarccal zárult kandidálása a legmagasabb közjogi méltóság posztjáért azonban kétségtelenül a legfájdalmasabb veresége. Hisz a cél oly közel volt. Clintonnak most arra kell számítania, hogy személyesen neki fogják felróni a politikailag tapasztalatlan jobboldali populista Trumppal szemben elszenvedett kudarcot.

  16:30

  Mexikó kész együttműködni Trumppal, de nem fizet a falért

  A mexikói elnök gratulált szerdán az Egyesült Államoknak az elnökválasztáshoz, és kijelentette, hogy kész együttműködni a győztessel, Donald Trumppal.

  "Üdvözlöm az Egyesült Államokat a választási folyamatért," és "megismétlem készségünket, hogy együtt dolgozzunk Donald Trumppal a kétoldalú kapcsolatok érdekében" - üzente a Twitteren Enrique Pena Nieto.

  Az AP hírügynökség kiemelte, hogy a mexikói elnök nem Trumpnak gratulált, amiért megválasztották, hanem az országnak a "választási folyamathoz".

  Egy következő üzenetben Enrique Pena Nieto emlékeztetett arra, hogy "Mexikó és az Egyesült Államok barátok, társak és szövetségesek, akiknek folytatniuk kell az együttműködést Észak-Amerika versenyképességéért és fejlődéséért".

  "Bízom benne, hogy Mexikó és az Egyesült Államok erősíteni fogja együttműködését és a kölcsönös tiszteletet" - írta harmadik, befejező üzenetében.

  Röviddel ezután Claudia Ruiz Massieu mexikói külügyminiszter a televízióban bejelentette, hogy a mexikói elnök hamarosan felveszi a kapcsolatot Trumppal.

  "A következő órákban és napokban keresni fogjuk a kapcsolatot a két fél között, amint az szokásos az ilyen esetekben" - mondta egy interjúban.

  Ruiz Massieu elismerte, hogy az amerikai mágnás győzelme "minden bizonnyal meg fogja változtatni" a kétoldalú kapcsolatokat, de emlékeztetett arra, hogy "Donald Trump már nem jelölt", és látni kell, hogy "milyen lesz" elnöki minőségében január 20-a után.

  A külügyminiszter kijelentette azt is, hogy noha a mexikói közvélemény rendkívül kritikusan fogadta Trump nyilatkozatait a közép-amerikai országgal kapcsolatban, Pena Nieto kormánya "fenntartotta az érintkezést Trump kampánycsapatának egyes tagjaival", és "soha sem szakadtak meg a kapcsolatok hídjai".

  Trump a választási kampány során erőszaktevőknek és kábítószer-kereskedőknek nevezte a mexikói bevándorlókat, és azzal fenyegetőzött, hogy falat építtet a két ország határán, amit Mexikóval fizettet ki. Azt is kilátásba helyezte, hogy deportáltatja a mexikói illegális bevándorlók millióit, és megakadályozza, hogy hazaküldjék keresetüket.

  A külügyminiszter a televízióban leszögezte, hogy Mexikó nem fog fizetni a határt lezáró falért. "Ez nincs az elképzeléseink között" - mondta.

  16:24

  A szaúdi király stabilitást vár Trumptól a Közel-Keleten

  Táviratban gratulált Donald Trump republikánus párti amerikai elnökjelölt győzelméhez Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi király szerdán, és kifejezte: reméli, hogy Trump kormányzása stabilitást hoz a konfliktusok tépázta Közel-Keletnek.

  A 80 éves uralkodó "a két baráti ország nagy múltú és szoros kapcsolatait" éltette, amelynek további elmélyítése szerinte mindkét fél érdeke. A Barack Obamát januárban váltó Trumpnak Mohamed bin Nájef trónörökös és helyettese, Mohamed bin Szalmán is gratulált.

  Az Obama-kormányzat utolsó éveiben a szaúdi-amerikai viszony háttérbe szorult, miután Washington az atomvita elcsitulása után közeledni kezdett a síita Iránhoz, a vahhábita szaúdi királyság régióbeli legnagyobb ellenlábasához. Rijádot és a Perzsa-öböl menti monarchiákat érzékenyen érintette az is, hogy az Egyesült Államok vonakodott elköteleződni a szíriai konfliktusban.

  Szaúd-Arábia washingtoni nagykövete, Abdallah bin Fajszal bin Turki röviddel Trump választási győzelmének bejelentése után megpróbálta kisebbíteni a nézeteltérések jelentőségét.

  "Az amerikai-szaúdi viszony biztos alapokon nyugszik immár nyolc évtizede, függetlenül attól, hogy ki lakja a Fehér Házat" - idézte a diplomatát az Arab News című szaúd-arábiai napilap.

  "Lehet, hogy néha különböznek a nézeteink egyes taktikákat illetően, de ez megszokott a közeli szövetségesek és barátok esetén is" - hangsúlyozta.

  "Ugyanakkor a következő kormányzattal is a békéért, a stabilitásért és a jólétért szeretnénk munkálkodni a térségben és a világban" - nyomatékosította Turki.

  Az Egyesült Államok többi öbölbeli szövetségese, köztük az Egyesült Arab Emírségek, Kuvait, Katar és Bahrein is üdvözlő táviratot küldött az újonnan megválasztott elnöknek.

  15:48

  A tálibok felszólították Trumpot, hogy vonja ki az amerikai csapatokat Afganisztánból

  Az afganisztáni radikális iszlamista tálibok szerdán felszólították Donald Trump megválasztott amerikai elnököt, hogy vonja ki az amerikai csapatokat a közép-ázsiai országból.

  "Üzenjük: az amerikaiak folytassanak olyan politikát, hogy ne vegyék el más országok függetlenségét és szuverenitását. A legfontosabb pedig, hogy ki kell vonniuk csapataikat Afganisztánból" - derült ki a kabuli kormány hatalma ellen harcoló tálibok Trump váratlan megválasztására reagáló nyilatkozatából.

  Ugyanakkor a nap folyamán Asraf Gáni afgán elnök gratulált Trumpnak az elnökválasztáson aratott győzelméhez, és reményét fejezte ki, hogy elnöksége alatt tovább javulnak a két ország kapcsolatai - jelentette a Khaama Press afganisztáni hírügynökség. Az afgán elnöki hivatal szerint az Egyesült Államok Kabul egyik kulcsfontosságú stratégiai partnerének számít a terrorizmus elleni küzdelemben és az ország fejlesztésében.

  Washington 2002 óta több mint 60 milliárd dollárt (16 ezer milliárd forintot) költött afgán katonák kiképzésére és felszerelésére. Ennek ellenére a közép-ázsiai országban még mindig nagyon rossz a biztonsági helyzet, és a szélsőséges iszlamista tálibok több területet ellenőriznek Afganisztánban, mint bármikor korábban az Egyesült Államok 2001-es inváziója óta.

  15:34

   Trump győzelme kétségessé tette a Fed kamatemelési terveit

  Donald Trump győzelme kétségessé tette a globális pénzpiacokon azt az alapvető feltételezést, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) hamarosan emeli a kamatokat, majd fokozatosan újabb emeléseket hajt végre a következő években.

  A pénzpiacokat sokkolta, hogy az amerikai elnökválasztáson elbukott Hillary Clinton, és magabiztosan nyert a republikánus párti rivális, Donald Trump. Csökkentek a részvényárfolyamok, gyengült a dollár, míg a biztos menedéknek tekintett államkötvények és nemesfémek drágultak, jól tükrözve egy elhúzódó globális bizonytalanság miatti félelmeket.

  A piaci zavarok már nem egyszer megkötötték a Fed kezét, így tavaly nyáron a kínai tőzsde összeomlása, idén nyáron pedig a Nagy-Britannia európai uniós tagságáról tartott, a kilépést (Brexit) pártolók győzelmével végződő népszavazás miatt lépett vissza a kamatemeléstől.


  A befektetők favoritja a status quo fenntartását jelentő Hillary Clinton volt, aki tapasztalt politikus, otthonosan mozog  hazai és külföldi berkekben is. A politikai tapasztalatokkal nem rendelkező Trump azt ígérte, hogy felmondja vagy újratárgyalja a szabadkereskedelmi megállapodásokat, ami a protekcionizmus fellángolásához vezethet, veszélyeztetve a világgazdaság törékeny fellendülését. Masszív adócsökkentést is tervez, de ez számos közgazdász szerint az amerikai költségvetési hiány drasztikus emelkedéséhez vezethet.

  Mark Zandi, a Moody's Analytics közgazdásza szerint emiatt megvan az esély arra, hogy a Fed nem változtat a kamatokon decemberi ülésén.

  Trump győzelme egyúttal azt is jelenti, hogy kétségessé vált Janet Yellen Fed-elnök jövője. A milliárdos üzletember Trump azzal vádolta a Fedet, hogy azért tartja alacsonyan a kamatokat, hogy így segítsen a demokrata párti Barack Obama elnöknek. Jelezte, hogy más vezetőt kereshet a Federal Reserve élére, miután 2018 januárjában lejár Yellen megbízatása. Elemzők most azt találgatják, hogy lemond-e Yellen a mandátumának lejárta előtt.

  A Fed számára bizonytalanságot jelent és megkérdőjelezi az eddig tervezett hosszú és lapos kamatpályát az is, hogy nem ismeretesek Trump gazdasági terveinek részletei.

  Donald Trump azt állítja, hogy gazdaságpolitikája révén befektetési hullámot indítana el, 25 millió munkahelyet teremtene és megduplázná a gazdasági növekedést. Egyebek között javasolta, hogy adjanak nagyobb beleszólást az egyes szövetségi államoknak a szegények egészségügyi biztosítását illetően, de részletesebben nem beszélt elképzeléseiről. A személyi jövedelemadó és a vállalatokat terhelő adók csökkentésével kapcsolatban közgazdászok hiányolják a tervet alátámasztó feltevéseket és annak kifejtését, hogy az új kormányzat miként tapasztaná majd be a költségvetésen ütött lukakat.

  A bizottság a felelős költségvetésért nevű nonprofit szervezet szerint nehéz értékelni Trump javaslatait, de úgy becsüli, hogy azok megvalósítása 5300 milliárd dollárral növelné az amerikai államadósságot a következő 10 év során.

  Charles Evans, a Fed chicagói szárnyának elnöke kedden kijelentette, hogy a Fed szoros figyelemmel követi a pénzpiaci ingadozásokat, és azt, hogy mennyire változik a fiskális politika a választások után. Hangsúlyozta, hogy a Fed nem ijed meg a bírálatoktól, és politikáját továbbra is a teljes foglalkoztatottság és az árstabilitás elérését célzó megbízatásának megfelelően alakítja.

  Egyes vélemények szerint Trump protekcionista politikájának hatása kezdetben esetleg nem teljesen lehet rossz. Barry Eichengreen közgazdász korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben a vámtarifák kereskedelmi háborúkhoz és geopolitikai feszültségekhez vezethetnek, növelhetik a béreket és az inflációt az Egyesült Államokban, amit a Fed laza monetáris politikájával nem tudott teljesen megvalósítani. A Mark Zandi vezette elemzői csoport úgy látja, hogy ha teljes egészében megvalósítják Trump kereskedelmi és migrációs javaslatait, az felpörgetheti az inflációt, ami azonban agresszív kamatemeléshez és recesszióhoz vezethet.

  15:29

  Már ácsolják a színpadot Donald Trump fogadásáshoz a Fehér Ház előtt.

  Fotó: MTI

  Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

  15:26

  Rendkívüli megbeszélést tartanak vasárnap az uniós külügyminiszterek

  Rendkívüli tanácskozást tartanak vasárnap az Európai Unió külügyminiszterei, hogy áttekintsék a Donald Trump amerikai elnökválasztási győzelme után kialakult helyzetet - jelentette be szerdán a német külügyminisztérium.

  A találkozó Brüsszelben lesz, ahol hétfőn még egyszer, akkor már rendes ülésre jönnek össze a miniszterek az eddigi tervek szerint.

  A vasárnapi rendkívüli megbeszélést Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter javasolta, és kijelentette: Nagyon sok a "súlyos, nyitott kérdés", de a transzatlanti kapcsolat továbbra is fontos, változatlanul a "Nyugat fundamentuma, amelyet nem szabad feladni".

  11:57

  Obama is gratulált a győztesnek

  Barack Obama amerikai elnök is gratulált szerdán utódjának, a republikánus Donald Trumpnak az előző nap tartott elnökválasztáson elért győzelméhez - jelentette a CNN amerikai hírtelevízió.

  A tájékoztatás szerint a 2017 januárjában leköszönő Obama és a leendő elnök csütörtökön találkozik egymással.

  A republikánus jelölt helyi idő szerint szerda hajnalban jelentette be, hogy győzelmet aratott az elnökválasztáson, amihez demokrata párti vetélytársa, az Obama által támogatott Hillary Clinton telefonon gratulált neki.

  Obama a választás éjszakáján megjelent videoüzenetében azt mondta: bármi történjék is, a Nap reggel fel fog kelni, és továbbra is Amerika lesz a Föld legnagyszerűbb országa. "Láttunk új dolgokat ez alkalommal, de ami nem újdonság, az az, hogy a demokráciánk mindig is harsány és rakoncátlan volt. Voltak már kemény és zsigeri érzelmeket megmozgató választások, de mindig erősebben kerültünk ki belőle" - vélekedett az amerikai elnök, aki egyúttal egységre szólított fel. "Ne csak republikánusként vagy demokrataként tekintsünk egymásra, hanem amerikai honfitársként. Adjuk meg egymásnak a tiszteletet, bánjunk egymással empátiával és rokonszenvvel, ahogy egy amerikaitól elvárható" - hangoztatta.

  9:40

  Putyin gratulált Trump győzelméhez

  Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán gratulált Donald Trumpnak az amerikai elnökválasztáson aratott győzelméhez.

  Donald Trump az új amerikai elnök - galéria

  9:29

  Martin Schulz gratulált Donald Trumpnak

  Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke szerda reggeli sajtótájékoztatóján gratulált Donald Trump amerikai republikánus párti elnökjelöltnek a választási győzelme alkalmából.

  A német szociáldemokrata politikus kijelentette, hogy az amerikai elnökválasztás eredménye várhatóan megnehezíti az együttműködést az Európai Unió és az Egyesült Államok között, Trump azonban szabad választásokon győzedelmeskedett, így "megérdemli az uniós intézmények teljes tiszteletét".

  Schulz reményét fejezte ki, hogy a felek együtt tudnak majd működni a közös érdekek és felelősségek mentén, s elmondta, hogy tapasztalatai szerint a választási kampányok nagyban különböznek a valódi politikától. Hozzátette, hogy a Trump által korábban tett, "aggodalmat keltő" kijelentéseket remélhetőleg felváltja az "ésszerű együttműködés".

  9:09

  Francia külügyminiszter: Párizs Washington szövetségese marad

  Franciaország az Egyesült Államok szövetségese marad, de látnia kell, milyen új politikát folytat a következő amerikai elnök - hangsúlyozta szerda reggel Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter arra reagálva, hogy az amerikai elnökválasztás részeredményei alapján Donald Trump republikánus párti jelöltet választották elnökké.

  Ayrault szerint a két országnak együtt kell munkálkodnia a stabilitásért és a világbékéért, és egy olyan világért, amely hatékony válaszokat ad a felmerülő kulcsfontosságú kérdésekre.

  Trump nyert, Clinton elbukott - Fotókon a választás éjszakája - galéria

  A francia miniszter ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Trump valószínűsíthető győzelme és a milliárdos üzletember személyisége "sok kérdést" vet fel. A tárcavezető a France 2 tévécsatornának nyilatkozva elmondta, hogy Párizsnak majd tisztáznia kell Washingtonnal néhány kulcsfontosságú ügyet, köztük a szíriai konfliktust, az Iránnal megkötött atomalkut és a párizsi klímavédelmi megállapodást.

  A tárcavezető mindazonáltal leszögezte: az Európa és az Egyesült Államok közötti kapcsolatoknak nem szabad gyengülniük.

  Ayrault szólt arról is, hogy az európai politikusoknak meg kell hallaniuk a Trumpra szavazók üzenetét.

  Közben a Twitter közösségi oldalon Marine Le Pen, a francia jobboldali Nemzeti Front (FN) elnöke az amerikai elnökválasztás nyertesének nevezte Trumpot, és Európában az elsők között gratulált neki a győzelemhez. "Gratulálok az Egyesült Államok új elnökének, és a szabad amerikai népnek" - olvasható Le Pen üzenetében.

  9:04

  Trump:

  Nem hagyok cserben senkit. Sem önöket, sem az országot. És majd ha 2-3 vagy éppen nyolc év múlva visszatekintenek erre a kalandra, azt mondják majd, jó munkát végeztem. Keményen fogok dolgozni, hogy büszkék lehessenek rám. Szeretem ezt az országot. Ja, és köszönöm Mike Pence-nek is.

  9:03

  Traian Basescu volt román elnök a Brexithez hasonlította Trump győzelmét

  Traian Basescu volt román államfő az EU-ból való kilépés mellett döntő brit népszavazáshoz hasonlította szerda reggel Donald Trump valószínűsíthető győzelmét.

  Trump nyert, Clinton elbukott - Fotókon a választás éjszakája - galéria

  " Brexit után USAexit! Túl sok ez a megcsontosodott Európai Uniónak, amelynek meg kell értenie egy alapvető dolgot: vagy gyorsan megváltozik a politikusok azonnali cselekedetei révén, vagy a népeink fogják megváltoztatni, úgy. ahogy a britek és amerikaiak tették" - írta Facebook-oldalán a jobboldali politikus, aki tíz évig volt Románia elnöke.

  8:58

  Donald Trump bejelentette győzelmét

  Donald Trump amerikai republikánus párti elnökjelölt bejelentette, hogy győzelmet aratott az elnökválasztáson, amihez demokrata párti vetélytársa, Hillary Clinton telefonon már gratulált neki.

  8:55

  Orbán Viktor is gratulált Trumpnak

  8:48

  Német védelmi miniszter: Trump kirajzolódó győzelme "súlyos megrázkódtatás"

  Donald Trump kirajzolódó győzelme az amerikai elnökválasztáson "súlyos megrázkódtatás", de a republikánus jelölt is tudja, hogy sikere nem neki szól, hanem a washingtoni politikai vezető réteg ellen - mondta Ursula von der Leyen német védelmi miniszter szerda reggel Berlinben.

  Az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa az ARD országos köztelevíziónak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a választási kampány durva, megosztó jellege ellenére tudomásul kell venni, hogy az Egyesült Államokban "szabad és demokratikus" elnökválasztást tartottak.

  A kirajzolódó eredmény azt mutatja, hogy a választás a leszakadástól félő és változást követelő emberek felkelése volt - mondta Ursula von der Leyen.

  Teljesen világos, hogy Donald Trump amerikai elnökként felteszi majd a kérdést az európai NATO-partnereknek, hogy mit tesznek a szövetségért, azonban az európaiaknak is joggal kérdezhetik, hogy mit várhatnak a Trump-adminisztrációtól - emelte ki a miniszter.

  Rámutatott: a kampány fontos jellegzetessége volt, hogy Donald Trump a saját pártjától elkülönülve folytatta a választási küzdelmet, így az eddig megszokott felállással ellentétben a republikánus jelölt körül nem volt egy, a pártból származó tanácsadói csoport, amelynek tagjaival lehetett volna konzultálni a programról. Ezért "nagyon sok a kérdőjel", nem lehet tudni, hogy Donald Trump mit valósíthat meg ígéretei közül, sőt, azt sem tudni, hogy "egyáltalán mi is a programja" - húzta alá Ursula von der Leyen.

  Hasonlóan nyilatkozott a szövetségi parlament (Bundestag-) külügyi bizottságának CDU-s elnöke, Norbert Röttgen is, aki a ZDF országos köztelevíziónak azt mondta, hogy a részeredményekből kibontakozó kép "nemcsak csalódás, hanem megrázkódtatás is".

  Donald Trump a "harag hangja", és arra lehet számítani, hogy elnökként is úgy tevékenykedik majd, mint a kampányban, ami "semmi jót nem ígér" - mondta a Bundestag külügyi bizottságának elnöke.

  A CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokraták (SPD) részéről Niels Annen, a párt frakciójának egyik vezető külpolitikai szakpolitikusa a ZDF-nek ugyancsak azt mondta, hogy a kirajzolódó eredmény sokkhatásként érte. Mint mondta, a demokraták jelöltjének, Hillary Clintonnak "nem csak barátai vannak az SPD-ben, de legalább tudhattuk, hogy mire lehet számítani tőle", Donald Trump esetében viszont "egyáltalán nem tudjuk".

  A Bundestag ellenzéki pártjai, a Zöldek és az SPD-től álló Baloldal részéről élesen bírálták Donald Trumpot. A repbublikánus jelölt győzelmével az Egyesült Államok "hátat fordít a szabad világnak", ezért az Európai Unió tagországainak az eddiginél szorosabb együttműködést kell kezdeniük, és nem szabad "visszafordulniuk a nemzetállam felé" - emelte ki a ZDF választási műsorának Cem Özdemir, a Zöldek társelnöke.

  Bernd Riexinger, a Blaoldal társelnöke hozzátette: félő, hogy az amerikai társadalom tekintélyelvű társadalommá válik, mert Donald Trump nem tudja beváltani az elégedetlen, leszakadástól félő embereknek tett ígéreteit, ezért még erőteljesebbé válik a bűnbakkeresés. Mint mondta, a "jobboldal drámája", hogy csak mozósítani tudja az elégedetleneket, és nem tudja megoldani a gondjaikat.

  8:43

  Vége: Hillary Clinton felhívta Trumpot, elismerte vereségét

  A CNN-en most olvasták be a hírt. A demokrata jelölt a csatorna forrásai szerint telefonon felhívta Trumpot, hogy gratulált-e neki, azt nem tudni, de a gesztussal elismerte vereségét.

  Az Egyesült Államok következő elnöke így Donald Trump lesz.

  8:39

  DONALD TRUMPOT VÁLASZTOTTÁK AMERIKAI ELNÖKKÉ.

  A CNN hírtévé szerint is Donald Trumpot, a Republikánus Párt jelöltjét választották meg amerikai elnökké a részeredmények alapján számolt előrejelzés szerint.

  A Fox News hírtévé szerint is Donald Trumpot, az amerikai Republikánus Párt jelöltjét választották meg amerikai elnökké a részeredmények alapján számolt előrejelzés szerint.

  8:31

  Trump győzött Nebraskában és Alaszkában, Maine-ben Clintonra szavaztak többen 

  Donald Trump republikánus elnökjelölt győzött Nebraskában és Alaszkában is, Maine államban viszont demokrata párti vetélytársára, Hillary Clintonra szavaztak többen. 

  Mind Nebraska, mind Alaszka hagyományosan republikánus érzületű állam, és a voksoláson érvényesült is a papírforma: az öt elektort adó Nebraskában  a republikánus elnökjelölt a szavazatok több mint 61 százalékát kapta, Alaszkában pedig, amelynek 3 elektora van, a választók több mint 54 százaléka támogatta őt.

  Hillary Clinton győzelme pedig illeszkedik a keleti parti demokrata párti államokban elért eredményei sorába.

  8:11

  Egyelőre bizonytalanság várható

  A kampány kevés tartalmi elemet tartalmazott, és nem tudni milyen lesz a csapata, a szenátusi támogatottsága az új amerikai elnöknek, így egyelőre bizonytalanság lesz a jellemző - értékelték az amerikai elnökválasztás állását elemzők szerda reggel az M1 aktuális csatornán. 

  A legfrissebb eredmények szerint a republikánus jelölt, Donald Trump nyerheti meg az elnökválasztást.

  Ugrósdy Márton, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója kiemelte: hiába lesz republikánus többség a szenátusban, ha olyan szenátorok kerülnek vissza, akik korábban Donald Trump ellen voltak, így kérdéses milyen lesz a szenátusi támogatottsága. Emellett a jelöltnek sok olyan ígérete volt, amely nem igazán megvalósítható, nem tudni, igazán mit szeretne. 

  A külügyi intézet kutatója kiemelte, hogy most megnyílt egy világ a kívülállók számára. A "washingtoni elit zártsága és mítosza változni fog", ami a politika életre is hatással lesz. Mindkét oldalon megerősödhetnek a politikai mozgalmak. Kérdés hogy a "Trump-jelenség" egyszeri alkalom volt-e vagy demokratizálódik mindkét párt működése, az egyszerűbb tagok is kaphatnak-e beleszólást.

  Fodor Csaba, a Nézőpont ügyvezetője azt hangsúlyozta: nem várható, hogy gyorsan, hatékonyan beindulna a kormányzás. Trump teljesen kívülálló a politikában, és ha ő nyer, a politikai szférában még tanulnia kell a mozgást. A Nézőpont elemzője szerint ha Trump mégsem nyerne, olyan antielit mozgalom jöhet létre, amely átformálhatja az amerikai klasszikus politika képét.

  Kiemelte: komoly változások várhatók több területen, de ezekről egyelőre nem sokat tudni, mert a kampány kevés tartalmi elemet tartalmazott, elsősorban arról szólt, hogy mennyire tudják lejáratni egymást a jelöltek.

  8:02

  Marine Le Pen máris gratulált

  A francia szélsőjobbos vezér meg sem várta a végleges eredményt, máris gratulált Donald Trumpnak győzelméhez, meg "a szabad amerikai népnek" a megválasztásához. 

  Le Pen nyilván abban reménykedik, hogy ő is csinálhat egy hasonló meglepetést a jövő évi francia elnökválasztáson, ahol egyébként ő az első forduló esélyese. A másodikban viszont már csak ketten indulnak, és általában a fősodorbeli jobb és baloldali pártok összefognak a szélsőjobbosok ellen.

  7:57

  Amerikai elnökválasztás - Paul Ryan házelnök gratulált Donald Trumpnak 

  Paul Ryan házelnök már gratulált Donald Trumpnak. 

  A wisconsini republikánus politikus még az éjjel telefonon hívta Donald Trumpot, aki várhatóan az Egyesült Államok 45-ik elnöke lesz. A házelnök - akinek korábban nem volt felhőtlen a viszonya a New York-i üzletemberrel - gratuált neki és Mike Pence alelnökjelöltnek is. 

  Hajnalra kiderült, hogy hogy a törvényhozási választásokon a képviselőházban a republikánusoknak sikerült megőrizniük a többséget, és a demokratáknak a szenátusban sem sikerült  áttörést elérniük, a republikánus többség ott is megmaradt.

  7:12

  Obama: bármi lesz is, holnap is felkel a Nap

  Bármi történjék is, a Nap reggel fel fog kelni, és továbbra is Amerika lesz a Föld legnagyszerűbb országa - üzente a választás éjszakáján, szerda hajnalban a választópolgároknak Barack Obama amerikai elnök az egyik közösségi oldalon keresztül.

  A hamarosan leköszönő elnök szerint kimerítő, feszült, "néha egyenesen furcsa" kampányidőszak zárult le.

  "Láttunk új dolgokat ez alkalommal, de ami nem újdonság, az az, hogy a demokráciánk mindig is harsány és rakoncátlan volt. Voltak már kemény és zsigeri érzelmeket megmozgató választások, de mindig erősebben kerültünk ki belőle" - vélekedett az amerikai elnök.

  Barack Obama hangsúlyozta: minden választópolgárnak hatalmában áll meghatározni az utat, melyen az ország halad, amit fontos, de törékeny ajándéknak nevezett.

  "Ne csak republikánusként vagy demokrataként tekintsünk egymásra, hanem amerikai honfitársként. Adjuk meg egymásnak a tiszteletet, bánjunk egymással empátiával és rokonszenvvel, ahogy egy amerikaitól elvárható" - hangoztatta rövid videoüzenetében Barack Obama, aki szerint mindenkinek a saját döntésén múlik, hogy a legjobbat lássa honfitársaiban.

  7:11

  Clinton nyert Nevadában

  A csatatér államnak számító Nevadában Hillary Clinton, a demokraták elnökjelöltje nyert egybehangzó előrejelzések szerint. 

  Clinton ezzel hattal növelte elektori szavazatinak számát, de még így is jelentősen elmarad a republikánus elnökjelölt, Donald Trump mögött. 

  Az 538 tagú elektori kollégiumban 270 voksra van szükség ahhoz, hogy az egyik jelölt az Egyesült Államok elnöke legyen.

  A Fox  News televízió szerint szerint Trump nyert Wisconsinban, más források azonban ezt még nem erősítették meg.

  6:56

  A dollárral szemben jelentősen erősödött a forint

  A többi devizához hasonlóan jelentősen erősödött a forint a dollárral szemben a nemzetközi bankközi piacon szerda reggelre az amerikai elnökválasztás következményeként. 

  Reggel fél hétkor a dollárt 272,31 forinton jegyezték, azaz a dollár 1,61 százalékot veszített értékéből a keddi záráshoz képest. 

  A dollárindex - a dollár értékét a hat főbb valutából, az euróból, a jenből, az angol fontból, a kanadai dollárból, a svéd koronából és a svájci frankból álló kosárhoz viszonyító mutató - 1,83 százalékkal 96,09 pontra, több mint egyhavi mélypontra csökkent, de napi mélypontján 95,91 ponton is járt. 

  Az euró 2,31 százalékkal erősödött a dollárhoz képest, 1,1270 dolláron jegyezték a közös európai fizetőeszközt. Napi legalacsonyabb jegyzése 1,0989, a legmagasabb pedig 1,1300 dollár volt.

  Egy dollárért 0,9574 frankot kértek, 2,13 százalékot veszített értékéből az amerikai deviza. A jenhez képest 3,43 százalékkal gyengült a dollár, kora reggel 101,59 jent ért egy dollár.

  Az euróhoz, a svájci frankhoz és a japán jenhez képest gyengült a forint szerda reggelre. Fél hétkor az euró 307,14 forinton, a svájci frank 284,28 forinton, a japán jen pedig 2,6820 forinton állt. A keddi záráshoz képest az euró árfolyama 0,66 százalékkal, a franké 0,45 százalékkal, a jené pedig 1,91 százalékkal erősödött.

  Az amerikai elnökválasztást a jelenlegi részeredmények szerint Donald Trump nyeri meg, ami hatalmas meglepetés, mivel a közvélemény-kutatások a demokrata párti rivális, a piacok által favorizált Hillary Clinton győzelmét jelezték előre.

  6:45

  Megőrizhetik kongresszusi többségüket a republikánusok

  Az amerikai szövetségi törvényhozás alsó- és felsőházában, a képviselőházban és a szenátusban is megőrizhetik többségüket a republikánusok a szerda hajnali részeredmények szerint.

  Az AP amerikai hírügynökség által közölt részeredmények szerint a republikánusok többsége a képviselőházban a jelenlegi 247 mandátumról 218-ra csökken, de ez is elég, hogy megőrizzék uralmukat a képviselőházban, ahol hat éve többségben vannak.

  A képviselőház mind a 435 tagját most választják.

  A 100 tagú szenátus 34 tagját választják meg az elnökválasztással párhuzamosan.

  Jelenleg mindkét házban a republikánusok vannak többségben, és ez valószínűleg így is marad, mert ha a demokraták ki is tudják egyenlíteni a jelenlegi 54-46-os republikánus többséget a szenátusban, szavazategyenlőség esetén a felsőház elnöki posztját is betöltő alelnök voksa dönt, aki az elnökválasztási verseny jelenlegi állása szerint nagyobb eséllyel lesz a republikánus Mike Pence és nem a demokrata Tim Kaine.

  A szenátorokat hat, a képviselőház tagjait pedig két évre választják.

  6:30

  New Hampshire-ben viszont sikerült Clintonnak a fordítás.

  Száz szavazattal csupán, de átvette a vezetést, a voksok 80 százalékét számolták eddig össze.

  06:07

  Trump újabb csatatéren győzedelmeskedett, Iowában is nyert

  Újabb, csatatér államnak számító államban, Iowában aratott győzelmet Donald Trump republikánus elnökjelölt - jelentette a CNN és a Fox News amerikai hírtelevízió szerda hajnalban.

  A CNN összesített becslése szerint Trumpnak 238, Clintonnak 209 szavazata lehet az 538 tagú elektori kollégiumban, melyben 270 voksra van szükség ahhoz, hogy az egyik jelölt az Egyesült Államok elnöke legyen. A konzervatív, a republikánusokhoz húzó Fox News 254-re és 209-re teszi Trump illetve Clinton elektori szavazatainak számát.

  Trump nyerni tudott Georgiában, a Fox szerint Wisconsinban is, továbbá Michiganben is vezet, de ott egyelőre túl szoros az eredmény, és még nem lehet megmondani, ki nyeri a választást.


  Donald Trump nyeri az elnökválasztást Wisconsinban, áttörve az északi államok "kék falát", melyek megnyerése nélkül aligha lett volna reális esélye a végső győzelemre - jelentette szerda hajnalban a Fox News amerikai hírtelevízió.

  A hírcsatorna szerint a 10 elektori szavazatot jelentő Wisconsin mellett Trump Iowában is szerzett 6 elektori voksot az elnökválasztó elektori kollégiumban, melyben 270 voks kell ahhoz, hogy az egyik jelölt az Egyesült Államok elnöke legyen.

  Így Trump már 254 elektori voksot szerzett a konzervatív, a republikánusokhoz húzó Fox News szerint, Clintonnak pedig 209 elektori voksa lehet. A CNN becslése 216-ra teszi Trump elektori voksainak számát, míg Hillary Clinton 209 elektor támogatásával bír.

  Beszakadt a mexikói peso árfolyama

  Szerda reggel 3,27 százalékkal esett a hongkongi tőzsdeindex arra a hírre, hogy az amerikai elnökválasztáson a vártnál jobban szerepel Donald Trump republikánus elnökjelölt. Közben a mexikói peso rekordmélységbe zuhant a hírre. 

  A peso több mint 13  százalékot veszített értékéből a dollárral szemben, és áttörte a 20 dolláros határt, miközben nem sokkal korábban még 18,1634 mexikói pesóért lehetett venni egy dollárt. A mexikói valuta még soha nem veszített ilyen rövid idő alatt ennyit értékéből.

  A peso azért reagál ennyire érzékenyen az eredményre, mert Trump egyik legfőbb ígérete az volt, hogy felmondja a Mexikót is érintő észak-amerikai szabadkereskedelmi egyezményt, és az Egyesült Államokban élő mexikóiak által hazautalt pénz megadóztatásával fogja fedezni az amerikai-mexikói határra ígért fal felépítését.

  Esett Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 2,23 százalékkal, 382, 48 ponttal, 16788,90-re,  míg a szélesebb körű Topix-index, amely az első szekcióban forgalmazott valamennyi részvényt magában foglalja, 2,26 százalékkal, 1332,64 pontra zuhant. 

  Az arany árfolyama öthetes csúcsra emelkedett. A nemesfém unciája több mint 3 százalékkal drágult, az 1316,1 dollárt is elérte. Nem sokkal magyar idő szerint szerda hajnali fél öt előtt 1312,04 dolláron kereskedtek az arannyal.

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Rovatunkból ajánljuk

  További hírek a témában