Ország-világ

2016.11.25. 11:36

Tokió tiltakozott a Kuril-szigeteki orosz rakétatelepítés miatt

Tokió pénteken tiltakozását fejezte ki amiatt, hogy Oroszország rakétákat telepített a Kuril-szigetcsoport négy legdélebbi tagjára, amelyekre Japán igényt tart.

Kisida Fumio japán külügyminiszter a japán parlament felsőházában, képviselői kérdésre válaszolva közölte ezt. Az ügyben felszólalt a parlamentben Abe Sindzó miniszterelnök is, aki sajnálatát fejezte ki az orosz lépés miatt. "Diplomáciai csatornákon megüzentük, hogy ez sajnálatos és összeegyeztethetetlen az országunk álláspontjával" - mondta Abe. 


Az orosz Csendes-óceáni Flotta újságja, a Bojevaja Vahta (Harci Őrség) szerdán szellőztette meg, hogy Oroszország Kh-35 (Bal) és Basztyion típusú hadihajó-elhárító rakétákat telepített a Kuril-szigetcsoport négy legdélebbi tagjára, amelyekre Japán igényt tart. Ezt később megerősítette Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője is, indokoltnak nevezve az intézkedést. Kijelentette ugyanakkor, hogy a rakétatelepítés nem befolyásolhatja Moszkva és Tokió viszonyának fejlődését, különösen a gazdasági szférában, illetve Vlagyimir Putyin orosz elnök készülő decemberi japáni látogatása előtt.


A Kuril-vonulat négy déli szigetét (Kunasiri, Itoropu, Sikotan, Habomai) a második világháború végén foglalta el a Szovjetunió, és Oroszország sem hajlandó lemondani róluk. Japán saját Északi Területének tekinti őket. A két ország a területi vita miatt máig nem írta alá a háborút lezáró békeszerződést, csak fegyverszünet van érvényben közöttük.


Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter augusztusban közölte, hogy az orosz Távol-Keleten 2015-ben elkezdődött az egységes partvédelem kiépítése a Tengermellék déli részétől az Északi-sarkvidékig, a flotta felvonulási útvonalainak fedezése és a haditengerészet hadászati nukleáris erői "harci stabilitásának" növelése érdekében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában