Ország-világ

2016.11.23. 12:32

Rekordidő alatt mászta meg a legnehezebb sziklafalat a 23 éves férfi

Adam Ondra kötélbiztosítás mellett, de segédeszközök használata nélkül, szabadstílusban nyolc nap alatt ért fel a sziklafal tetejére.

Rekordot jelentő mindössze nyolc nap alatt hódította meg szabadmászásban a kaliforniai Yosemite Nemzeti Parkban álló El Capitan gránitmonolitot a Hajnalfalnak nevezett oldala felől egy 23 éves cseh sportember.     

   

Adam Ondra kötélbiztosítás mellett, de segédeszközök használata nélkül, szabadstílusban tette meg a világ legnehezebbjének tartott sportmászó útvonalát a 900 méter magas, szinte teljesen függőleges sziklafalon, amelynek hétfőn érte el a tetejét.   

   

A cseh mászó a harmadik ember a világon, aki szabadmászásban hódította meg a Hajnalfalat. Két amerikai sziklamászó, Kevin Jorgeson és Tommy Caldwell tavaly januárban 19 napi erőfeszítés után, a világon elsőként ért fel szabadmászásban a gránitmonolit tetejére. "Most kicsit úgy érzem magam, mint egy büszke szülő" -  mondta kedden Jorgeson, Ondra teljesítményét méltatva.   

   

A szabadmászók nem húzzák fel magukat köteleken és nem  használnak vésőt, hogy kapaszkodási helyet vájjanak a sziklába. Centiméterről-centiméterre másznak, kézujjaikkal, lábfejükkel a  szikla kicsiny hasadékaiba vagy a szikla apró, éles nyúlványaiba  kapaszkodnak. Mindössze biztonsági elővigyázatosságból használnak  kötelet és hámot.   

   

A nyolc napig tartó mászás során Ondra a közösségi médián  keresztül számolt be megpróbáltatásairól, a hidegről, az esőről és a fájdalomról, amelyet az okozott, hogy a gránit lenyúzta a bőrt az ujjairól. A sportember persze a napi sikerélményeiről is beszámolt. "Nehéz szavakkal leírni azt, amit most érzek" - írta Ondra az  Instagramon, amikor a sziklafal tetejének a közelébe ért.   

   

A cseh mászót szponzoráló Black Diamond Equipment szóvivője, John Dicuollo szerint Ondra pihenéssel ünnepli a rekordot jelentő teljesítményt, ezért egyelőre nem lehet telefonon elérni.   

   

A sportember most járt először a Yosemite-völgyben. Október közepén érkezett, és az elmúlt napokban a sziklafal legnehezebb szakaszain gyakorolt, mielőtt november 14-én hivatalosan megkezdte  a mászást. A sziklamászó a függőleges falon a mélység fölé  kifeszített sátrakban pihent a nyolc nap alatt.   

   

Szponzorai szerint a sziklamászásban elért sikerei mellett  Ondra idén üzleti menedzsmentből is diplomát szerzett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában