Ország-világ

2016.11.17. 16:17

Óriási fészket raktak a C-17-es `nagyvasaknak´ Pápán - fotók

Hét éve landolt a NATO nehéz teherszállító ezredének első repülőgépe a pápai bázisrepülőtéren. Csütörtökön átadták a C-17-esek új hangárját, ahol karban tudják tartani a hatalmas katonai repülőgépeket.

Szeghalmi Balázs

A Győr közeli településen állomásozó, három magyar felségjelzésű C-17-es katonai szállítógép 2009 óta sokszor megjárta az afganisztáni hadszínteret. Ahogyan az amerikai katonák becézik őket, a "nagyvasakat" természeti katasztrófák esetén is bevetik. A C-17-esek méreteiről mindent elmond, hogy a repülőgép legmagasabb pontja 16,79 méterrel van a talajszint felett. Ez egy ötemeletes ház magasságának felel meg.


9,5 milliárdos beruházás


Ennek megfelelően a katonai zenekar kíséretében felavatott új hangár összterülete sem csekély, pontosan 9200 négyzetméter. Itt fogják végezni a szállítógépek karbantartását, mosását. "A 9,5 milliárd forintos beruházást 2012-ben hagyta jóvá a NATO azért, hogy a C-17-esek biztonságos üzemeltetéséhez korszerű hátteret nyújtson a pápai bázisrepülőtér" - mondta Trevor Nitz ezredes, a pápai Nehéz Légiszállító Ezred parancsnoka.


 

Fotók: Béres Márton



Az építés három ütemből állt. Elsőként elbontották a régi repülőgép-tárolót, a bontás során 8000 köbméter vasbetont zúztak össze. Ezt követően a hangár raktárát, majd végül a "nagyvasak" állandó otthonát alakították ki. "Az építkezés során volt olyan nap, amikor 600 szakember dolgozott az új létesítményen" - hangsúlyozta Szalados László, a kivitelező KÉSZ Építő Zrt. vezérigazgatója.


A NATO hosszútávon számol Pápával


A pápai beruházástól a NATO azt várja, hogy a C-17-esek költségei csökkenjenek. Az új hangárral 38 új munkahely jött létre, ezek többségét Pápáról töltik fel. A tavaly átadott új irányító központ, most pedig a hangár arra utal, hogy a NATO hosszútávon számol a bázisrepülőtérrel, a három C-17-es biztos otthonra talált Pápán.

Így dobnak ki több száz kilós élelmiszercsomagokat háború vagy természeti katasztrófák sújtotta övezetek felett a C-17-esekből - itt mutatjuk a pápai bemutató legizgalmasabb felvételeit!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában