Ország-világ

2016.11.08. 19:13

Miniszteri hatáskörbe kerül a teljes sportirányítás és -finanszírozás

A minisztériumhoz kerül továbbá a járadékok és ösztöndíjak megállapítása.

A sportért felelős államtitkár szerint a módosított sporttörvény egyik fő célja az egycsatornás finanszírozási modell gyakorlati megvalósulása, valamint ezzel összefüggésben az állami és a civil sportigazgatás hatásköreinek egyértelmű elkülönítése.

Szabó Tünde azután nyilatkozott erről az MTI-nek, hogy az Országgyűlés kedden nagy többséggel megszavazta a törvénymódosítást, amelyet az államtitkár szerint a 2011-es átfogó változtatás óta eltelt olimpiai ciklus felülvizsgálatának eredményei indokoltak.

"Kiemelten fontos célja továbbá a törvénynek az utánpótlás-nevelés területe, ahol az új szervezeti keretek és a hatékonyabb finanszírozási rendszer lehetővé tehetik új sportágak bevonását is az utánpótlás-nevelési programba" - jelentette ki Szabó Tünde. Hozzáfűzte: az utánpótlás-nevelési feladatok ellátását ennek megfelelően a Sportért Felelős Államtitkárságon belül működő, Nemzeti Utánpótlás-Nevelési Feladatokat Ellátó helyettes államtitkárság veszi át a Magyar Olimpiai Bizottságtól (MOB).

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a jogszabályváltozás értelmében a sportfinanszírozás egycsatornássá válik, vagyis visszakerül a sportért felelős államtitkársághoz az állami források tervezése, elosztása, felhasználása, elszámolása és ellenőrzése is.

"A minisztériumhoz kerül továbbá a járadékok és ösztöndíjak megállapítása, az ezzel összefüggő hatósági feladatok és juttatások kifizetése, a Gerevich Aladár sportösztöndíj-rendszer működtetése, valamint a doppingellenes tevékenységgel kapcsolatos hatáskörök" - közölte. Mint további változást említette, hogy az állami sportcélú támogatások szabályozása a korábbi miniszteri rendelet helyett a jövő évtől kormányrendeletben jelenik meg.

"A Magyar Olimpiai Bizottság szakmai munkája - az olimpiai mozgalommal összefüggő alapfeladatainak és a törvényben meghatározott további sportszakmai feladatainak az ellátása mellett - alapvetően sportszakmai javaslattételre, szakmai koncepciók megalkotására, valamint az abban való közreműködésre irányul" - mondta Szabó Tünde, s emlékeztetett rá, hogy a MOB eddigi tagozati rendszerét is átalakítja a módosított sporttörvény.

"Az eddig belső szervezeti egységekként működő tagozatok önállóvá válnak és az élősport egyes nagy területein közfeladatokat ellátó köztestületekként működnek tovább. Ennek alapján az új sportköztestületi struktúrában négy köztestület működik majd: a MOB, amely továbbra is az olimpiai sportágak, a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVSZ), amely a nem olimpiai sportágak, a Magyar Paralimpiai Bizottság, amely a fogyatékkal élők sportjának, valamint a Nemzeti Diák-hallgatói és Szabadidősport Szövetség (NDHSZ), amely pedig a diák-, hallgatói és szabadidősportok köztestülete."

Az államtitkár kiemelte, hogy a jogszabály a sportolók, különös tekintettel a 18 év alatti versenyzők egészségének és testi épségének védelmére kötelezővé teszi a sportszövetségek számára etikai és gyermekvédelmi, valamint sportegészségügyi szabályzat megalkotását. Arra is kitért, hogy a törvény értelmében a Nemzeti Sportinformációs Rendszert - amely a sportolókra, sportszakemberekre, sportszervezetekre, sportszövetségekre, sportköztestületekre és tevékenységükre, valamint a sportlétesítményekre vonatkozó adatokat tartja nyilván elektronikusan - szintén a sportpolitikáért felelős miniszter működteti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában