Ország-világ

2016.11.22. 15:39

Meghalt a híres 99-es alakulat utolsó pilótája

Willie Rogers pénteken hunyt el. Utolsó éveiben nyugdíjas otthonban élt a templom közelében, ahová minden vasárnap gyalog ment imádkozni.

Meghalt 101 éves korában Willie Rogers, a híres 99-es alakulat, a Tuskegee Airmen utolsó pilótája - közölte gyülekezetének lelkésze.     

   

Kenny Irby tiszteletes, a metodista gyülekezet tiszteletese elmondta, Rogers pénteken hunyt el. Utolsó éveiben nyugdíjas otthonban élt a templom közelében, ahová minden vasárnap gyalog ment imádkozni még a halála előtt három héttel is.   

   

Híres alakulata, a Tuskegee Airmen neve onnan származik, hogy az alabamai Tuskegee mellett képezték ki az amerikai hadsereg első fekete pilótáit, belőlük hozták létre a 99-es alakulatot (99th  Pursuit Squadron), a légierő első afroamerikai egységét, melyet az afrikai és az európai hadszíntéren vetettek be (1943-ban  Észak-Afrikában, később Olaszországban).   

   

Rogers 1942-ben lépett be a hadseregbe, 1943 januárjában egy misszió során gyomron és lábon lőtték. Irby lelkész Rogers szerint szenvedélyes történetmesélő volt, de saját vitézségével sosem  dicsekedett.   

   

A 99-es alakulatot 2007-ben a kongresszus aranyérmével tüntette ki George W. Bush elnök, aki ünnepélyesen köszöntötte a 300 veteránt, egyben bocsánatot kért tőlük az őket ért sérelmekért, melyek a faji megkülönböztetésből fakadtak.   

   

Willie Rogers nem vett részt a ceremónián. Gyermekei sem, akik ugyan tudták, hogy apjuk harcolt a második világháborúban, de azt nem, hogy az első afroamerikai légi alakulatban szolgált.   

   

A veterán végül 2012-ben beszélt családjának a múltról. A hosszú hallgatást azzal indokolta, hogy munkája, a kereskedelem és az ügyintézés a földhöz kötötte, nem a magas éghez, ahol a háborús hőstetteket viszik végbe.   

   

Rogers Apalachicolában született 1915-ben, a világháború után St. Petersburgba költözött, ahol kisgépeket árult és szervizelt.

Címkék#tudomány
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában