Ország-világ

2016.11.24. 14:36

Martin Schulz jövőre búcsút int az Európai Parlamentnek

A szociáldemokrata EP-elnök indul a német választásokon.

Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke januárban lejáró megbízatása után távozik az uniós testületből, és ősszel indul a német szövetségi parlamenti (Bundestag) választáson - ezt ő maga jelentette be csütörtökön Strasbourgban.

Sajtótájékoztatóján a szociáldemokrata EP-elnök megerősítette a Süddeutsche Zeitung című német lap értesülését, miszerint nem vállalja újabb ciklusra az uniós parlament vezetését.

"A jövőben is elkötelezett maradok az európai projekt iránt. Az európai integráció az egyik legsikeresebb projekt a civilizáció történetében" - hangoztatta Schulz. Hozzátette, hogy soha nem volt még a világnak akkora szüksége egy erős, magabiztos és egységes Európai Unióra, mint napjainkban.

A Politico brüsszeli hírportál cikke szerint az EP-elnök mandátuma gyakorlatilag garantált a német parlamenti választáson.

Sajtóértesülések szerint elsősorban az lebeghet Schulz szeme előtt, hogy ő lehessen a német szociáldemokrata párt (SPD) kancellárjelöltje a 2017-es választáson.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung című német lap arról számolt be a múlt héten, hogy Schulz már tájékoztatta Sigmar Gabriel alkancellárt, az SPD elnökét, hogy indulna jövőre a kancellári tisztségért. Gabriel a várakozások szerint 2017 elején jelenti be, hogy ki lesz a párt kancellárjelöltje.

Az utóbbi időben számos találgatás látott napvilágot arról, hogy az uniós parlamentet 2012 óta vezető Schulz a januárban lejáró megbízatása után vállalná-e újabb két és fél évre az EP elnökségét, amely a hagyományok és a pártközi megállapodások szerint a következő periódusban az Európai Néppártnak (EPP) járna.

Ha a néppárt veszi át az EP elnökségét, akkor mindhárom főbb uniós intézmény - az Európai Bizottság, az Európai Tanács és az Európai Parlament - élén EPP-s politikus állna. Lehetséges EP-elnökjelöltként mindenekelőtt a francia Alain Lamassoure-t, az ír Mairead McGuinnesst és a német Manfred Webert emlegetik.

Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője azt közölte csütörtökön, hogy az EPP a következő hónap elején választja ki jelöltjét a parlament élére. Nem zárta ki ugyanakkor, hogy képviselőcsoportja "konszenzusos jelöltet" fog támogatni valamelyik másik fősodorbeli, EU-párti frakcióból.

Gianni Pittella, a szociáldemokrata frakció vezetője szerint "egyértelmű, hogy Schulz döntése drámaian megváltoztatja az uniós intézményeken belüli politikai dinamikát". Ragaszkodni fogunk hozzá, hogy a politikai egyensúly elve biztosítva legyen, a jobboldali monopólium elfogadhatatlan lenne - közölte.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában