Ország-világ

2016.11.04. 10:56

Félárbócra engedték a lobogót a Parlament előtt

Katonai tiszteletadás mellett felvonták, majd félárbócra engedték Magyarország nemzeti lobogóját az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének és a szovjet csapatok bevonulásának 60. évfordulóján, péntek reggel Budapesten, a Parlament előtti Kossuth Lajos téren.

A kegyelet kifejezéseként a lobogó egész nap félárbócon marad a nemzeti gyásznapon. Este az áldozatok emlékére országszerte gyertyagyújtás tartanak.


A hagyományokhoz híven pénteken reggel a megemlékezések a Kossuth téren kezdődtek, ahol a Himnusz hangjaira vonták fel, majd a Szózat kíséretében engedték félárbócra a nemzeti lobogót.


A megemlékezésen részt vett Áder János köztársasági elnök, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Benkő Tibor honvéd vezérkari főnök, a diplomáciai testület több tagja, továbbá pártok, katonai és állami szervezetek képviselői is.

 

Félárbócra engedték a lobogót a Parlament előtt


A központi rendezvények a XVIII. kerületi Hargita téri 1956-os emlékműnél folytatódnak, ahol Áder János köztársasági elnök és Balás-Piri László, a Történelmi Igazságtétel Bizottság alelnöke mond beszédet. A résztvevőket Ughy Attila polgármester köszönti.


Délután a Rákoskeresztúri új köztemetőben található Nemzeti Emlékhelyen, a 300-as parcellánál Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára mond beszédet.


Este a Szent István-bazilikában tartanak ünnepi hangversenyt, 19 órától pedig országszerte gyertyagyújtást szerveznek az áldozatok emlékére. Budapesten a Duna-parton fáklyákkal, a Szent István-bazilika előtt és az Andrássy úton mécsesekkel és fáklyákkal emlékeznek a hősökre.


Jobbik: fel kell tárni az állambiztonsági múltat!


A Jobbik ismét az állambiztonsági múlt feltárása és az ügynöklisták teljes nyilvánosságra hozatala mellett foglalt állást.


Mirkóczki Ádám, az ellenzéki párt szóvivője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján úgy értékelte: a Fidesz csak látszatra hazafi, egyébként pedig ugyanazt teszi, mint az MSZP, egymással karöltve bojkottálják 26 éve az állambiztonsági múlt feltárását. Bírálta, hogy a kormánypártok leszavazták az október 23. előtt benyújtott határozati javaslatukat, és több mint szégyennek nevezte, hogy a hatvanadik évfordulón előléptettek egy volt III/II-es operatív tisztet.


A jobbikos politikus hozzátette, az MSZP-nek pedig "annyira jól sikerült a megújulás", hogy továbbra is politikusa a gyalázatos mondatokat mondó Havas Szófia, az országos választmányuk egyik alelnöke pedig az a Barabás János, aki az MSZMP KB egyik utolsó titkára volt. 


"Csak gratulálni tudunk hozzá" - fogalmazott.


Felvetette, hogy a feltárás azért maradt el, mert a pártok és holdudvaruk ma is tele van a diktatúrát kiszolgáló emberekkel, vagy arra várnak, hogy mind az áldozatok, mind pedig a tettesek meghaljanak. 


Az állambiztonsági múlt csak akkor lesz feltárva, ha a Jobbik fogja irányítani az országot - vélekedett a szóvivő.


Mirkóczki Ádám közölte: aljas támadássorozat érte párttársát, Gyöngyösi Mártont, akiről a Népszava egy fotó alapján azt írta, hogy kapcsolatot tart a hungarista mozgalom egyik prominensével. A szóvivő azt mondta: a képviselő kétszer találkozott a férfival, aki magát a Hídfő újságírójának adta ki. Hozzátette, hogy Gyöngyösi Márton a parlament külügyi bizottságának alelnökeként nemzetbiztonsági védelem alatt áll, így ha az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) megfigyelte az illetőt, akkor az első találkozó után kötelessége lett volna figyelmeztetni a képviselőt, hogy idegen hírszerző tevékenység kockázata áll fenn.


Szerinte a képet nem egy járókelő készítette, hanem az egy titkosszolgálati operatív akció része. A jobbikos politikus szerint az AH vagy nem tudja ellátni a megfelelő védelmet, vagy pedig végzi a dolgát, csak nem szakmai, hanem pártpolitikai parancsok alapján. 


Egyik olvasat sem jó - összegzett, jelezve: a hivataltól választ várnak arra, tisztában voltak-e azzal, hogy a férfi összefüggésbe hozható az orosz hírszerzéssel, és ha igen, miért nem léptek.


A szóvivő azt mondta: Gyöngyösi Mártonnak nincs oka magyarázkodni vagy szégyenkezni, nem hiba, sokkal inkább erény, hogy minden újságírói kérdésre rendelkezésre áll.


Párbeszéd: ne egymás ellen harcoljunk, hanem a szabadságért és egyenlőségért!


Ne egymást vétózzuk, hanem az elnyomást! Ne egymás ellen harcoljunk, hanem a szabadságért és egyenlőségért! - mondta a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja, aki az 1956-os forradalom leverésének 60. évfordulóján koszorút helyezett el Angyal István és a Tűzoltó utcai ellenállók emlékművénél pénteken, Budapesten. 


Erőss Gábor, a Párbeszéd józsefvárosi önkormányzati képviselője november 4. üzenetének a pesti munkáskerületek felől nézve azt nevezte: egy diktatúra nemcsak a jogainkat korlátozza vagy a szabadságunkat tiporja el, hanem létrehozza a maga uralkodó osztályát, amely az emberek millióit dönti rabszolgaságba. 


A politikus idézte Tamás Gáspár Miklós filozófus rendszerváltáskor megfogalmazott gondolatait: 1956 szocialista forradalom volt - talán az egyetlen a világtörténelemben -, amelyet kommunisták indítottak, vértanúi mind baloldaliak voltak. 


Hozzátette: nem a szocialista konszenzust kívánják újrateremteni, de azt szeretnék, ha az elnyomottak hangja legalább bekapcsolódhatna "az ünnepi kórusba". Az üzenetet a Párbeszéd ma is aktuálisnak tartja, ezért javasolja az alapjövedelem vagy a négynapos munkahét bevezetését, a munkavállalói jogok radikális kiterjesztését és a tandíj eltörlését - mondta. 


Jelenleg azonban Orbán Viktor miniszterelnök szerinte a nagytőkésekkel szövetkezve fokozza az elviselhetetlenségig a munkások kizsákmányolását. 


De egy nép azt mondta, elég volt - idézte fel Márai Sándor szavait a forradalomról, és párhuzamot vonva hozzátette: aki teheti, menekül innen, mint a forradalom leverése után. Bibó István szavait is felelevenítette, aki passzív ellenállásra szólított fel az egykori bábkormány ellen, Erőss Gábor azt mondta: ma aktív, de békés ellenállásra van szükség.


Áder: 1956 után a világ visszavonhatatlanul másmilyen lett


1956. október 23. után a világ visszavonhatatlanul másmilyen lett - mondta Áder János köztársasági elnök pénteken, a nemzeti gyásznapon a főváros XVIII. kerületében lévő Hargita téren tartott megemlékezésen.


"Forradalmunk új irányt adott a történelem menetének, alapjaiban rengetve meg az addig rendíthetetlennek hitt szovjet birodalmat" - hangsúlyozta az államfő, hozzátéve, hogy '56 erkölcsi ereje, a magyar emberek példája emberek millióiban erősítette meg a reményt Európa-szerte.


Nem véletlen - folytatta -, hogy a magyar forradalom 12 napját 12 évente újabb és újabb felkelés követte a birodalomban: előbb a csehszlovák, majd a lengyel hazafiak lázadtak fel az elnyomó rendszer ellen, mígnem 34 év múlva a fal leomlott, a vasfüggöny szétszakadt, a kommunista birodalom pedig szétesett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában