Ország-világ

2016.11.29. 11:50

Ausztria - Visszalépés a ranglétrán

Külföldön a legtöbben a korábbi beosztásuknál alacsonyabb posztot töltenek be először, Ausztriában is sok magyar a végzettsége ,,alatt" helyezkedik el.

kisalfold.hu

A külföldön élő emberek támogatásával foglalkozó szakember, Szűcs Nóra állítja: ez jó abból a szempontból, hogy magabiztosan végezhetik a munkájukat abban az időszakban, amikor még meg kell szokniuk a helyi kultúrát, jobban meg kell tanulniuk munkatársaik nyelvét. S ha már az idegen terepen otthonosan mozognak, előreléphetnek vagy kereshetnek másik állást.


Az Ausztriába nap mint nap ingázó magyarok közt olyanok is többen vannak, akik a diploma megszerzése után vállalták azt, hogy bolti eladóként, konyhai kisegítőként, felszolgálóként dolgoznak vagy más beosztásban végeznek kétkezi, fizikai munkát. Ez általában egyáltalán nem zavarja őket, mert így is jól keresnek, vagy épp azért választanak ilyen megoldást, mert így többet lehetnek kisgyerekeikkel. Elégedettek lesznek-e azonban évek múlva is ezzel a megoldással? Nem bánják-e meg idővel döntésüket? Eszükbe jut-e időnként, hogy „akkor miért tanultam annyit"? Hogyan dolgozzák fel magukban lelkileg eredeti terveik feladását? Mernek-e, tudnak-e váltani idővel? Nem avul-e el szaktudásuk? Érdemes-e új szakmát tanulniuk?

Kérjük olvasóinkat, hogy írják meg erről a témáról a véleményüket, a tapasztalataikat! Várjuk olyan osztrákokhoz ingázók jelentkezését, akik diplomásként fizikai munkát vállaltak Ausztriában! Szívesen bemutatjuk történetüket a Kisalföld IngáZóna rovatában.


A leveleket, az üzeneteket az [email protected] e-mail-címre, a szerkesztőség postacímére (9002 Győr, Pf. 28) vagy az IngáZóna Facebook-oldalára várjuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában