Ország-világ

2016.11.23. 19:07

A Tejútrendszer leghalványabb törpegalaxisát fedezték fel

A Tejútrendszer vélhetően leghalványabb törpegalaxisát fedezte fel egy nemzetközi kutatócsoport a Hawaiion lévő Gemini obszervatórium óriástávcsövének segítségével.

A Mauna Kea nevű hegycsúcson lévő, 8,2 méteres óriás távcső segítségével fedezték fel a Virgo I nevű új törpegalaxist, amely a Szűz csillagkép irányában, a Naptól 280 ezer fényévnyire található. Abszolút fényessége -0,8 magnitúdó - a fényesség annál nagyobb, minél kisebb számértékű a magnitúdó. Korábban nem azonosítottak még olyan távoli galaxist, amely ilyen halvány fénnyel rendelkezett.  


"A felfedezés alapján feltételezhető, hogy a Tejútrendszer fényudvarában halvány törpegalaxisok százai várhatnak a felfedezésre" - mondta Csiba Maszasi, a japán Tohoku Egyetem munkatársa. Hozzátette: "annak ismerete, hogy mennyi bolygó van ott és milyen tulajdonságokkal rendelkeznek, fontos információt jelent annak megértésében, hogyan alakult ki a Tejútrendszer és hogyan járult ehhez hozzá a sötét anyag". 


Egyelőre mintegy 50 törpegalaxist azonosítottak a Tejútrendszerhez tartozóként.  


A leghalványabb törpegalaxisnak eddig a Segue I és a Cetus II tartották, ezek abszolút fényessége -1,5 és 0,0 magnitúdó, ám utóbbi értéket újravizsgálják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában