Ország-világ

2016.10.28. 23:39

Vona: a lelkiismeret szerint kell szavazni a módosításra

A Jobbik elnöke szerint a letelepedési kötvény gazdaságilag indokolhatatlan, az ország biztonsága szempontjából pedig veszélyes.

Amennyiben beterjesztik az alaptörvény-módosítást, a Fidesznek és a Jobbiknak is "a lelkiismerete szerint" kell szavaznia - jelentette ki a Jobbik elnöke pénteki nyíregyházi sajtótájékoztatóján.

Vona Gábor hangsúlyozta, pártja támogatja az alaptörvény módosítását, de csak abban az esetben, ha az megszüntet és kizár "mindenféle betelepítést" Magyarországon.

Az ellenzéki pártelnök a letelepedési kötvényre utalva elmondta, arra az egyszerű kérdésre kell választ adni, hogy mi a fontosabb, "a gazdag migránsok pénzéből a kormány közelébe érkező profit" vagy pedig az ország "valódi biztonsága".

A Jobbik elnöke ugyanakkor egyetértett Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjújában elhangzottakkal, amikor a kormányfő az alkotmánymódosítással kapcsolatos forgatókönyvet firtató kérdésre azt felelte: "beterjesztjük a parlamentnek, és mindenkinek lelke rajta, milyen döntést hoz".

A Jobbik a lelkiismerete szerint fog szavazni, számára az ország biztonsága a legfontosabb, ezért a párt szeretné az alaptörvény-módosítást, ám csak akkor, ha az nem félmegoldás - közölte Vona Gábor.

Kifejtette, a letelepedési kötvény gazdaságilag indokolhatatlan, az ország biztonsága szempontjából pedig veszélyes, a "terrorizmusnak kiskaput jelentő", "korrupt konstrukció", kivezetése ezért nem tűr halasztást. Vona Gábor szerint a szerdai kormányülés óta "zavar" van a kabinetben, az elmúlt két napban több, egymással ellentmondó nyilatkozatot tett Orbán Viktor kormányfő, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ebben az ügyben.

Arról, hogy a letelepedési kötvény üzletága mennyire jó vagy rossz, nem a Jobbik-frakciót kell győzködni, hanem az embereket - vélekedett Vona Gábor, hozzátéve, meggyőződése szerint a letelepedési körvény intézményét a magyar társadalom "elsöprő többsége" elutasítja.

Vona Gábor úgy fogalmazott: arra kéri a kormányfőt, "hogy ne kezelje ezt személyes ügyként (...) ezt a jelenlegi helyzetet, a letelepedési kötvényügyletnek így is, úgy is vége, ez most már egy menthetetlen ügylet."

Hozzátette, amennyiben megszűnnek a letelepedési kötvények, az elmúlt három évre visszamenőleg meg kell vizsgálni gazdasági hasznosságukat, a korrupció gyanújának lehetőségét, valamint a miattuk keletkezett esetleges biztonsági réseket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában