Ország-világ

2016.10.09. 16:55

Új bíborosokat nevez ki Ferenc pápa az irgalmasság szentévének végén

Ferenc pápa bejelentette a római Szent Péter téren tartott vasárnapi mise befejezésekor, hogy november 19-én, egy nappal az irgalmasság rendkívüli szentévének vége előtt 17 új bíborost nevez ki.

A bejelentés szerint az új bíborosok közül 13-an 80 évnél fiatalabbak. Ennek jelentősége abban áll, hogy a 80 évnél idősebb bíborosok nem vehetnek részt egy új pápa megválasztásában.


A katolikus egyházfő közölte, hogy a november 19-i bíborosi konzisztóriumon kinevezendő pápaválasztó kardinálisok öt kontinens 11 országából valók - hárman-hárman európaiak, latin-amerikaiak és egyesült államokbeliek, ketten afrikaiak és ugyanennyien ázsiaiak -, ami kifejezi az "egyház egyetemességét".


Ferenc pápa elmondta, hogy a lista élén az olasz Mario Zenari szíriai apostoli nuncius (pápai nagykövet) áll. A második a sorban Dieudonné Nzapalainga bangui érsek, aki a legfiatalabb a 13 új bíboros közül, még 50 éves sincs, és az egyházfő tavaly év végi közép-afrikai útja során találkozott vele. Az egyházfő bíborossá nevezi ki még mások mellett Carlo Osoro Sierra madridi és Sérgio da Rocha brazíliavárosi érseket is.


A többi négy bíboros mind 80 év feletti. Közülük hárman korábbi érsekek vagy püspökök. A negyedik viszont egy egyszerű albániai pap, Ernest Simoni is, aki október 18-án lesz 88 éves. Róla a Vatikán azt hozta nyilvánosságra, hogy Enver Hodzsa uralma idején, 1963-ban bebörtönözték, majd halálra ítélték, de a büntetést 25 év kényszermunkára változtatták, s összesen 18 évet töltött börtönökben.


Tavaly februárban Ferenc pápa 20 új bíborost nevezett ki.


November 20-án, az irgalmasság szentévének lezárásakor a katolikus egyházfő misét celebrál az új bíborosokkal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában