Ország-világ

2016.10.07. 22:11

Túlrestauráltak egy román romot, ezért nem lehet világörökség

A romániai Capidaván található római kori várromot annyira szakszerűtlenül restaurálták, hogy most már nem lehet felvételét kérni a világörökségi listára.

A Duna jobb partján épült erőd Románia egyik legjelentősebb római kori műemléke, a csaknem tízezer négyzetméteren elterülő falmaradványok feltehetően a 4-6. századból maradtak fenn, és jól kivehetően jelzik a vár négyszögű, bástyákkal megerősített formáját, belső épületeinek elhelyezkedését.

A régészek szerint Capidaván egy jóval korábbi, 1. századi erődítmény maradványai is fellelhetők.

A római kori várrom helyreállítására, megőrzésére és idegenforgalmi hasznosítására a Konstanca megyei önkormányzat nyert el 16 millió eurós uniós támogatást a regionális operatív program keretében. A munkálatokat tavaly év végéig kellett volna befejezni, de a program lebonyolításában érintett egyes tisztségviselők ellen időközben eljárást indított a korrupcióellenes ügyészség, és ezért a capidavai restaurálás is félbe maradt.

A napokban az úgynevezett Limes-projekt szakértői keresték fel a helyszínt és nemcsak egy tíz hónapja elhagyott építési felvonulási területet találtak, hanem döbbenten tapasztalták, hogy az elvégzett helyreállítás nyomán súlyosan sérült a várrom hitelessége és eredetisége, ami alapfeltétele annak, hogy a világörökség részévé nyilvánítsák.

A túlbuzgó restaurátorok nemcsak a történelmi korok rétegződését rontották el, de állítólag olyan építőanyagokkal erősítették meg a romokat, amelyeket az ókorban nem használtak, egyes várfalakat pedig egyszerűen továbbépítettek és a régészeti feltáráskor talált szintnél kétszer magasabbra emeltek.

A Limes-projekt egy nemzetközi kezdeményezés, amely a Római Birodalom egykori határain található emlékek védelmét és a világörökségi listára való felvételét célozza. A birodalomhatár leghosszabb, csaknem 1500 kilométeres szakaszának épített örökségeivel a bukaresti kulturális tárca által megbízott román Limes-bizottság foglalkozik.

A capidavai várrom helyreállítása összetettségében és anyagi ráfordításban a legjelentősebb, ókori műemléket érintő romániai helyreállítás. A bizottság jelentése szerint Capidavának minden esélye megvolt arra, hogy követendő példaként szolgáljon a Limes-projekt más romániai helyreállításai számára, de a szakszerűtlen beavatkozás nyomán inkább elrettentő példává vált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában