Ország-világ

2016.10.21. 10:36

Szijjártó: a migráció nem jó válasz a kihívásokra

Magyarország álláspontja szerint a migráció nem jó válasz sem Európa munkaerőpiaci problémáira, sem a demográfiai kihívásaira - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az M1 aktuális csatornán pénteken.

A tárcavezető kifejtette: a hét elején Luxembourgban az uniós külügyminiszterek az EU globális stratégiáját vitatták meg, és az látszik, hogy az uniós intézményeknél még mindig nem sikerült átállítani a bevándorláspolitika fókuszát, hiszen továbbra is az elosztásról, a migrációs csatornák szélesítéséről és az ide készülők inspirálásáról van szó. Magyarország ezzel ellentétes állásponton van: az ország szerint meg kell szüntetni a bevándorlási nyomást, mert az nem jó válasz a kontinens gondjaira - magyarázta. 


Szijjártó Péter kiemelte: ezért egyoldalú nyilatkozatot fűztek az uniós stratégiához világossá téve, hogy "semmilyen európai uniós testület által elfogadott stratégia nem írhatja felül" a tagállamok hatásköreit a bevándorlás szabályozása tekintetében, és senki nem kényszeríthet ránk "olyan bevándorlási politikát, amelyet a magyar emberek elutasítottak".


Arra is kitért, hogy a Brexittel kapcsolatban Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy az EU és Nagy-Britannia gazdasági, kereskedelmi és befektetési kapcsolatainak a lehető legrugalmasabbnak kell maradniuk, és az ott dolgozó legalább hárommillió uniós polgár jogait meg kell védeni. Hozzátette: a Nagy-Britanniában élő magyar közösségről minden miniszter kollégája elismerően beszélt, és nem kérdés, hogy a magyarok hozzájárulnak az ország fejlődéséhez.


A szíriai helyzettel kapcsolatban a külügyminiszter közölte: nem katonai, hanem politikai megoldásra van szükség, de az "egyre távolabb kerül". Az EU-nak korlátozott szerepe van a megoldásban, ehhez az Egyesült Államoknak és Oroszországnak kell megállapodnia - vélekedett.


A Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy Törökország esetében hibát követett el az EU, amikor hagyta, hogy az a képzet alakuljon ki az országban, hogy a vízummentesség és a bevándorlási megállapodás betartása között közvetlen kapcsolat van. Most az unió "kényszerpályán van", hiszen a vízummentesség megadásához feltételeket kell teljesítenie Törökországnak, de a nyugat-balkáni útvonal lezárását követően egyértelműen csökkent a bevándorlási nyomás - mutatott rá. Hozzáfűzte: ráadásul a szíriai kérdés is befolyásolja a fejleményeket, így nagy bajt hozhat ez a törékeny helyzet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában