Ország-világ

2016.10.22. 15:15

Orosz hacker ellen emelt vádat egy amerikai bíróság

A hacker a LinkedIn, a Dropbox és a Formspring cégek számítógépes rendszerét támadta meg.

Egy kaliforniai bíróság vádat emelt a Csehországban őrizetbe vett orosz hacker ellen, aki a LinkedIn, a Dropbox és a Formspring cégek számítógépes rendszerét támadta meg - közölte pénteken az Egyesült Államok igazságügy minisztériuma.

A moszkvai illetőségű Jevgenyij Nyikulint október 5-én vették őrizetbe Prágában, és azóta tartják fogva - közölték ügyészek.

A férfi őrizetbe vétele még egy 2012-es számítógépes behatolással kapcsolatos, amelynek során Nyikulin a LinkedIn közösségi háló egyik alkalmazottjának számítógépéből megszerezte az illető felhasználónevét és jelszavát. Ezekkel belépett a világ legnagyobb üzleti közösségi oldalának számítógépes rendszerébe, és jelszavak millióihoz fért hozzá, amivel több mint százmillió felhasználó adatainak titkossága szűnt meg - közölte a LinkedIn.

Egyelőre nem tudni, hogy az Egyesült Államok kérelmezte-e már a férfi kiadatását. Csütörtökön a kaliforniai Oakland esküdtszéke döntött úgy, hogy a hackert vigyék az Egyesült Államokba, hogy bíróság elé állítsák. Számítógépes behatolással és személyi adatok ellopásával vádolják.

Eközben péntek estére sikerült helyreállítani a világhálón nyújtott szolgáltatásokat az Egyesült Államokban azután, hogy a nap folyamán tömeges hackertámadás érte több internetes világcég és médium szervereit.

Két-három órán keresztül elérhetetlen volt a Yahoo, a Twitter, a Spotify, az eBay vagy például a PayPal portálja, továbbá nem lehetett "megnyitni" a CNN hírtelevízió, a The New York Times című napilap és a brit Financial Times oldalait sem. Zavar volt egyes fizetős televíziós és filmes szolgáltatók - például a Netflix vagy az HBO - elérésében is, és megszakadt az elérhetősége a Dyn doménnév-szolgáltatónak, amely ötszáz alkalmazottjával a világ egyik legnagyobb forgalmú internetes oldala.

A tömeges hackertámadás péntek reggel az Egyesült Királyságból indult, majd a szolgáltatók kifejezetten amerikai oldalai ellen irányult. A támadásnak két nagy hulláma volt, az első az Egyesült Államok keleti partvidékét és a déli Texas szövetségi államot érte, a második pedig már inkább a nyugati parton bénított meg weboldalakat.

A Dyn közölte, a támadóktól nem kapott semmilyen értesítést, nem tudni ki állhat a történtek hátterében. Egy amerikai titkosszolgálati tisztviselő azt mondta a CNBC televíziónak, nem hiszik a hatóságok, hogy külföldi állam által támogatott műveletről lenne szó, ehelyett úgy vélik "internetes vandalizmus" történhetett.

A Dyn arról számolt be, hogy "jól megtervezett és végrehajtott számítógépes támadás volt, amelyet IP-címek tízmillióiról indították egy időben". Az akciót részben olyan eszközökről hajtották végre az interneten, mint amilyenek a nyomtatók és a világhálóhoz kapcsolódó más eszközök. Ezeket az eszközöket rosszindulatú programmal kerítették hatalmukba a támadók.

Az amerikai belbiztonsági minisztérium a nap folyamán közölte, figyelemmel követi az eseményeket, de a hatóságoknak nincs megosztható információjuk arról, hogy ki a felelős a történtekért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában