Ország-világ

2016.10.21. 16:24

Orbán: nem született Magyarország érdekeivel ellentétes döntés az EU-csúcson

Általában véve is szerette volna levetetni azt a kérdést a napirendről, mert megítélése szerint erről soha nem lesz konszenzus a tagállamok között.

Sikerült megakadályozni a kötelező betelepítési kvóták elfogadását, az uniós csúcson nem született Magyarország érdekeivel ellentétes döntés - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Brüsszelben az Európai Unió állam- illetve kormányfőinek tanácskozása után. 

A kormányfő sajtóértekezletén tudatta: általában véve is szerette volna levetetni azt a kérdést a napirendről, mert megítélése szerint erről soha nem lesz konszenzus a tagállamok között, ezért nincs értelme napirenden tartani. Mint mondta: ezt nem sikerült elérni, Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök világossá tette, hogy a bizottság nem vonja vissza a javaslatot, így patthelyzet alakult ki.

"Az Európai Bizottság becsapta a nemzetállamokat"

Az Európai Bizottság becsapta a nemzetállamokat a kötelező kvótára tett javaslatával - hangoztatta Orbán Viktor.

A miniszterelnök leszögezte, hogy az Európai Unióban szabad, független államok társulnak, ennek pedig az "alfája és omegája" az, hogy a miniszterelnökök útmutatása alapján kell megindulnia a jogalkotásnak, az állam- illetve kormányfők pedig kétszer is csak önkéntes kvótáról állapodtak meg.

Orbán Viktor "kültelki trükknek" nevezte a nemzetállamok kijátszását, aminek szerinte hosszabb távon több a kára, mint a haszna, ráadásul az Európai Bizottság csapta be a tagállamokat, amelyben a szerződések őreként a leginkább bíznak.

"Magyarország a szolidaritás részének tekinti az uniós határok védelmét"

Magyarország a szolidaritás részének tekinti azt a pénzt és energiát, amelyet a határok védelmére fordít - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Brüsszelben az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek tanácskozása után.

Ezzel ugyanis "nemcsak Magyarország érdekeit védjük, hanem mindenkit, aki mögöttünk van" - tette hozzá.

A miniszterelnök egyúttal elutasította azoknak a tagállamoknak az érvelését, hogy Magyarország nem szolidáris, amikor elutasítja a menekültek befogadását.

Hangoztatta: vannak tagországok, amelyek nem védik kellően a határaikat, pedig azok uniós határok is.

Ukrajna eleget tesz a vízummentesség feltételeinek

Ukrajna az uniós vízummentesség minden feltételének eleget tesz, Ukrajnának mielőbb meg kell kapnia a vízummentes utazás lehetőségét - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Brüsszelben az Európai Unió állam-, illetve kormányfőinek tanácskozása után.

A miniszterelnök tudatta: az Európai Tanács arra kérte az Európai Bizottságot, hogy "ne fektesse" tovább az ügyet.

Juncker bízik benne, hogy a napokban sikerül megállapodni Vallóniával a CETA ügyében

Az Európai Bizottság elnöke bízik benne, hogy a napokban sikerül majd megállapodásra jutni az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi megállapodásról (CETA) az azt akadályozó belgiumi Vallónia tartomány parlamentjével. Jean-Claude Juncker erről az uniós állam- és kormányfők brüsszeli csúcstalálkozójának pénteki zárónapját követően beszélt.

Sajtótájékoztatóján Juncker arról számolt be, a másik komoly akadály elhárult az egyezmény elől, Kanada ugyanis beleegyezett, hogy 2017. december 1-jén eltörli a vízumkényszert a román és bolgár állampolgárokkal szemben, amennyiben meg tudnak állapodni a CETA-ról.

Tusk: továbbra is aggodalomra ad okot a CETA kérdése

Továbbra is aggodalomra ad okot az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) kérdése, amelyet egy kivételével mindegyik tagállam elfogadott, az ügy sokat árthat Európa megítélésének - jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az uniós állam- és kormányfők brüsszeli csúcstalálkozójának pénteki zárónapját követően.

"A polgárainkat egyre jobban aggasztja, hogy az általunk tárgyalt kereskedelmi megállapodások az ő érdekeiket szolgálják-e. Attól tartok, nem tudjuk folytatni a szabadkereskedelmi egyezmények megkötésére irányuló egyeztetéseket, ha nem bizonyítjuk, hogy komolyan vesszük az európai fogyasztók, munkások és vállalatok érdekeit" - mondta Tusk újságírók előtt.

Merkel: minden lehetőséget nyitva kell hagyni a szíriai bombázások beszüntetése érdekében

Az Európai Uniónak minden lehetőséget nyitva kell hagynia arra az esetre, ha folytatódnak a civilek elleni "barbár" támadások a szíriai Aleppónál - hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár az uniós állam- és kormányfők brüsszeli csúcstalálkozójának pénteki zárónapját követően.

A német kancellár "embertelenségnek", "szavakkal nehezen leírhatónak" nevezte az aleppói történéseket, amelyek meglátása szerint egyértelműen sértik a nemzetközi humanitárius jogot. Mint mondta, a polgári célpontok elleni támadások elkövetőit felelősségre kell vonni.
   
Sajtóértekezletén Merkel tartós tűzszünetre szólított fel, illetve arra, hogy a harcoló felek tegyék lehetővé a humanitárius segélyszállítmányok eljuttatását az ostromlott városban rekedt civilekhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában