Ország-világ

2016.10.03. 12:01

Népszavazás 2016 - Megyei átlagot hoztak a határmenti NEM-ek

Vajon hogyan szavaztak a határ mentén a leginkább érintett településen; Vámosszabadin, Hegyeshalomban, vagy éppen Sopronban?

kisalfold.hu

Vas és Győr-Moson-Sopron volt a legaktívabb országos szinten. Ez abból a szempontból nem is meglepő, hogy vannak olyan települések a megyénkben, ahol az ott élőket különösen érintik a közelmúlt eseményei: menekülttábor működik, kerítés épülhet a határon, vagy éppen az ingázók szenvednek a határellenőrzés miatt.


Megnéztük, őket mennyire mozgatta meg a vasárnapi referendum. A NEM-ek elsöprő többséget szerzetek, de az is igaz, hogy a szavazáson az érvényes voksok aránya ötven százalék körül, - de inkább alatta - mozgott.


Vámosszabadin menekült befogadó tábor üzemel. A szavazásra jogosultak köréből 55 százaléknyian érvényesen szavaztak. 664 voks érkezett a NEM-re, s ez 97,94 százalékot jelent. 14 iksz érkezett az IGEN-re, ez 2,04 százalékos arányt ad. 33-an pedig érvénytelenül szavaztak.


A másik határmenti település, Hegyeshalom különösen érintett abban, hogy az ausztriai hatóságok szigorított ellenőrzést vezettek be a határon. Sőt, mint megírtuk, a leendő kerítés helyét kijelölték már. Ráadásul az oszlopok felállításhoz szükséges előkészületeket is elvégezték már. A faluban 98,56 százalékot (1298 szavazat) ért el a NEM-ek aránya. 1,44 százalékot kaptak (19 szavazat) az IGEN-ek. A választásra jogosultak közül 49 százaléknyian voksoltak érvényesen. Az érvénytelen szavazatok száma 45.


S nézzük most Sopront. A Burgenlandban ingázók életét ugyancsak megnehezíti a rendszeres határellenőrzés. Nem ritka, hogy emiatt az Ausztriában dolgozók elkésnek a munkahelyükről. A NEM-ek győzelme itt sem lehetett kérdés (22 193 szavazat, 98,62 százalék. A népszavazáson a jogosultak fele jelent meg, ám érvényes szavazatot 47 százaléknyian adtak le. Azaz Sopron esetében is érvénytelen a referendum.


Az ausztriai Locsmánd (Lutzmannsburg) és Bük települések közötti kerékpárút mellett fekszik Gyalóka.


Megyénkben a NEM-ek aránya itt lett a legkisebb, 93,1 százalék. Az IGEN-esetében ugyanez 6,9 százalék. További érdekesség, hogy az érvénytelen szavaztok aránya 7,4 százalék, az érvényesé pedig 53,7.

Címkék#választás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában