Ország-világ

2016.10.25. 17:59

Németországba kerülhet a calais-i ˝dzsungel˝ több száz lakója

A Rheinische Post forrásai szerint a német fél nyitott az esetleges francia megkeresésekre.

Németországba kerülhet a franciaországi Calais dzsungel néven ismert illegális menekülttáborának több száz lakója - írta kedden a Rheinische Post című német lap.

A düsseldorfi lap értesülése szerit a német szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatalnál (BAMF) azzal számolnak, hogy a francia hatóságok a rögtönzött sátortábor felszámolása nyomán több száz menedékkérő átvételét kérik majd, arra hivatkozva, hogy Németországban vették nyilvántartásba őket.

A francia fél a menedékkérők visszaküldését a menekültügyet európai uniós szinten szabályozó úgynevezett dublini rendelet alapján kérheti, amely főszabályként előírja, hogy abban a tagállamban kell lefolytatni a menekültügyi eljárást, amelyben regisztrálták a kérelmező belépését az EU területére. A Rheinische Post forrásai szerint a német fél nyitott az esetleges francia megkeresésekre. Ugyanakkor arra is rámutatnak, hogy az érintett menedékkérők Franciaországban bíróságon megtámadhatják a Németországba küldésükről rendelkező menekültügyi hatósági határozatot.

A Calais-ből érkező menedékkérők jelentős részét minden bizonnyal Észak-Rajna-Vesztfáliában kellene elhelyezni - írta a tartományi lap. Az Észak-Rajna-Vesztfáliában ellenzékben lévő Kereszténydemokrata Unió (CDU) egy szakpolitikusa szerint nem kellene átvenni Franciaországtól menedékkérőket. Németország "éppen elég menekültet fogad be, és Franciaországnak is hozzá kell járulnia" a menekültkérdés rendezéséhez - mondta a lapnak Gregor Golland.

A tartományi gyűlés (Landtag) képviselője hozzátette: azért is ellenzi a Calais-ből esetlegesen érkezők befogadását, mert "a franciák nem voltak hajlandóak befogadni menekülteket Németországból".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában