Ország-világ

2016.10.06. 08:21

Munkába áll a közös uniós határ- és parti őrség

Egységeit elsőként a Bulgária és Törökország közötti határon vetik be.

Hivatalosan is megkezdte működését csütörtökön a közös  európai uniós határ- és parti őrség, amelynek az egységeit elsőként  a Bulgária és Törökország közötti határon vetik be.     

   

z új ügynökség "avatását" a bolgár-török határon lévő Kapitan  Andreevo határállomásnál tartották. Ott volt Bojko Boriszov bolgár  miniszterelnök, Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős  uniós biztos és Fabrice Leggeri, az EU határvédelmi ügynökségének  (Frontex) vezetője is.   

   

"A mai nap mérföldkő az európai határvédelem történetében.  Mostantól egy tagállam külső határa a tagországok mindegyikének a  külső határát jelenti - mind jogi, mind működési szempontból" -  mondta Avramopulosz. Hozzátette, "ez pontosan az a fajta közös  európai válasz, amelyre szükség van ahhoz, hogy megfeleljünk a 21.  század biztonsági és migrációs kihívásainak".   

   

"Az új ügynökség erősebb és jobban felkészült az Európa külső  határainál jelentkező migrációs és biztonsági kihívások kezelésére"  - hangsúlyozta Leggeri, aki "történelmi pillanatnak" nevezte a  közös határ- és parti őrség létrehozását.   

   

A szervezet felállításáról "rekordidő alatt" sikerült  megállapodnia az uniós tagállami kormányokat tömörítő tanácsnak és  az Európai Parlamentnek, mindössze kilenc hónap telt el az erről  szóló javaslat előterjesztése óta - írták az Európai Bizottság  csütörtöki közleményében.   

   

A schengeni rendszer védelmét és megerősítését célzó  határőrizeti szerv feladatai közé tartozik a migrációs áramlások  nyomon követése, a gyenge határőrizeti pontok azonosítása, valamint  az, hogy válaszintézkedéseket hajtson végre azokban az esetekben,  amikor az Európai Unió valamely külső határát veszély fenyegeti.   

   

A határok védelme továbbra is a tagállamok hatáskörébe  tartozik, de szükség esetén tagállami kérésre a határ- és parti  őrség meghatározza a megfelelő létszámú stábot és technikai  felszerelést, és támogatást tud nyújtani, hiányosságok esetén  időben be tud avatkozni.    

   

Az ügynökség a Frontex és a tagországok erőforrásait egyesíti.  Tagállami felajánlások alapján bármikor rendelkezhet 1500 fős  személyi állomány és eszközök mozgatásáról, a szükségesnek ítélt  területekre való átcsoportosításáról legfeljebb tíz napon belül

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában