Ország-világ

2016.10.20. 12:49

Meghalt az egyik rendőr, akit tegnap lőtt le egy szélsőjobboldali férfi

A férfitől fegyvereket akartak lefoglalni, ám az tüzet nyitott, amikor meglátta őket.

Belehalt sebesülésébe  csütörtök reggel Németországban a szélsőjobboldali Reichsbürger (birodalmi polgár) mozgalom egy tagjánál előző nap tartott  házkutatáson kitört lövöldözés egyik rendőr áldozata.     

   

A Bild című lap értesülése szerint a bajor tartományi rendőrség  különleges bevetési egységének 32 éves tagját három találat érte: az egyik lepattant a sisakjáról, a másik a karjába, a harmadik pedig közvetlenül a golyóálló mellény mellett a vállába fúródott. Életveszélyes állapotban szállították a nürnbergi városi kórházba. Kedd este közölték, hogy meghalt, majd visszavonták a halálhírt, és  elnézést kértek a téves tájékoztatásért.   

   

A kommandósokat szerdán a Nürnberg mellett Georgensgmündbe  vezényelték, hogy biztosítsák az alkotmányvédelmi hatóság megfigyelése alatt álló Reichsbürger mozgalom egy tagjánál  elrendelt házkutatást. Feladatuk a 49 éves férfi lőfegyvereinek  lefoglalása volt. A férfi fegyvertartási engedélyét bevonták, mert  egyre több jelét mutatta a fegyverviseléshez szükséges megbízhatóság hiányának. Több mint 30 lőfegyvert tartott  otthonában, és tüzet nyitott, amikor meglátta a rendőröket. Két rendőrt talált el, két rendőr pedig a lövöldözésben kitört üvegek cserepeitől sebesült meg könnyebben.   

   

A támadót ártalmatlanították és őrizetbe vették. Könnyebb sebesülést szenvedett.    

   

Szakértők szerint a Reichsbürger mozgalom lazán szervezett és  ideológiailag nem teljesen egységes, a szélsőséges szubkultúra  egyes csoportosulásai az első világháború előtti, mások a második világháború előtti német határokat ismerik el. Jellemző rájuk a  demokratikus berendezkedés elutasítása és a holokauszt tagadása. A mozgalomnak országszerte néhány száz követője lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában