Ország-világ

2016.10.04. 16:08

Meg sem mukkant a bíróságon a brit képviselő gyilkosa

Sem bűnösnek, sem ártatlannak nem vallotta magát keddi bírósági meghallgatásán az az  angol férfi, akit a brit parlament egyik képviselőjének meggyilkolásával vádolnak. A bíró végül az ilyen esetekben szokásos eljárás alapján azt rögzítette, hogy az 52 éves Thomas Mair ártatlannak vallotta magát; ez a végzés az eljárás későbbi  szakaszában kizárja bármiféle vádalku lehetőségét.     

   

Mair júniusban három lövéssel és több késszúrással meggyilkolta az ellenzéki Munkáspárt 41 éves alsóházi képviselőnőjét, Jo Coxot, aki éppen választókerületi fogadóórájáról jött ki Leeds egyik elővárosa, Birstall könyvtárából.   

   

Thomas Mair ellen gyilkosság, súlyos testi sértés és tűzfegyver engedély nélküli birtoklása címén emeltek vádat, és kedden, a hírhedt londoni Belmarsh börtönből videokapcsolaton kellett volna válaszolnia a londoni központi büntetőbíróság tanácsvezető  bírójának kérdéseire.   

   

Ez volt az érdemi eljárás első mozzanata, Mair azonban végig  egy szót sem szólt, így a bírónak arra a kérdésére sem válaszolt, hogy bűnösnek vagy ártatlannak vallja-e magát. A bíró ezután elrendelte, hogy Mair nevében az eljáró tanács a "nem bűnös" vallomást rögzítse.   

   

Az angol-walesi igazságszolgáltatás eljárásrendje lehetővé  teszi a vádalku korlátozott mértékű alkalmazását, de a vádlott hallgatása, és az, hogy a bíró ennek nyomán a "nem bűnös" vallomást rögzítette, ezt a lehetőséget is kizárja a továbbiakban.   

   

A várhatóan négyhetes tárgyalás kezdetét a bíró november 14-ére  tűzte ki.   

   

Mair már néhány nappal a gyilkosság előtt megjelent a londoni Westminster kerület magisztrátusi bírósága előtt, amelynek feladat az volt, hogy eldöntse az eljárás további menetét.   

   

Amikor a magisztrátusi testület bírája a nevét kérdezte, azt  kiáltotta, hogy "halál az árulókra, szabadságot Nagy-Britanniának". A magisztrátusi bíróság ezután elrendelte Mair őrizetben tartását, és az ügyet a londoni központi büntetőbíróság - utcája után közkeletűvé vált nevén az Old Bailey - elé utalta.   

   

A gyilkosság indítéka hivatalosan továbbra sem ismert, de a  bűncselekmény nem sokkal a brit EU-tagságról június 23-án rendezett  népszavazás előtt történt. Jo Cox az EU-tagságot pártoló  kampánycsoport egyik legaktívabb tagja volt, emellett kampányolt a  szíriai menekültek befogadásáért is.   

   

Szemtanúk beszámolói szerint Mair a "Britain first" - Nagy-Britannia az első - szavakat kiabálta, amikor rátámadt Jo Coxra.   

   

Britain First néven létezik Nagy-Britanniában egy radikálisan  EU-ellenes, bevándorlás-ellenes és muszlimellenes csoport, amely azonban a gyilkosság után azonnal közölte, hogy soha semmiféle kapcsolatban nem állt Thomas Mairrel, és éles hangú nyilatkozatban  ítélte el Jo Cox meggyilkolását.   

   

A BBC nem sokkal a gyilkosság után úgy értesült, hogy a nyomozók Mair lakásában náci jelképeket találtak. A legnagyobb  példányszámú brit bulvárlap, a The Sun úgy tudja, hogy a vádlott 1999 óta kapcsolatban állt egy amerikai újnáci csoporttal, amely robbanószerkezetek és fegyverek készítéséhez, kezeléséhez szükséges  útmutató kézikönyveket küldött neki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában