Ország-világ

2016.10.04. 14:57

Magyarellenes uszítás miatt jelentettek fel egy román tévét

A műsorvezető a népszavazás kapcsán azt mondta, hogy a magyar is migránsnép, amelynek nincs mit keresnie Európában.

A Romániai Magyar  Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP)  kolozsvári szervezetének elnöke is feljelentette a B1 hírtelevíziót a romániai Országos Audiovizuális Tanácsnál egy vasárnapi műsor  magyarellenes uszításai miatt.      

   

A vasárnap esti műsorban - amint a Főtér.ro portál idézte -  Radu Banciu műsorvezető a magyarországi kvótanépszavazás kapcsán  arról értekezett, hogy a magyar is migránsnép, amelynek nincs mit keresnie Európában. "Orbán úr, tudja meg, hogy Romániának is jobb lenne magyarok nélkül" - mondta Banciu, majd így folytatta: "Az arabok Szíriában és Palesztinában, önök Magyarországon, mi itt, rendben?" A műsorvezető azt a nézetét is kifejtette, hogy a romániai magyarok "ha annyira magyarnak tartják magukat és annyira  románellenesek, menjenek Magyarországra".    

   

Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke elfogadhatatlannak tartotta az újságíró megbélyegző kijelentéseit. "Ezek sértőek a magyar közösségre nézve, sem az RMDSZ, de úgy gondolom, hogy egy romániai állampolgár sem vállalhat ezekkel közösséget" - idézte az RMDSZ hírlevele az ügyvezető elnököt. "Elfogadhatatlan az az  állítás, miszerint a magyar embereknek semmi keresnivalójuk az országban, ez esetben különösen az, hogy átlátszó módon vajmi gazdasági bevándorló szerepet sóznak ránk" - adott hangot véleményének Kovács Péter.    

Az ügyvezető elnök hozzátette, az RMDSZ azt kérte a román médiahatóságtól, hogy büntesse meg a B1 televíziót, és kötelezze nyilvános bocsánatkérésre a visszaesőnek számító műsorvezetőt.    

   

Fancsali Ernő, az EMNP kolozsvári szervezetének elnöke arra emlékeztetett, hogy a B1 csatornának legutóbb 50 ezer lej (3,5 millió forint) bírságot kellett fizetnie, amikor Radu Banciu műsorvezető hasonló kijelentést tett. A politikus reményét fejezte ki, hogy a hatóság most is megteszi a szükséges lépéseket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában