Ország-világ

2016.10.25. 11:23

Kilakoltatták a Roma Parlamentet

Kilakoltatták a Roma Parlamentet és a Phralipe Független Cigány Szervezetet a Budapest VIII. kerületében, a Tavaszmező utca 6. szám alatt található ingatlanjukból - írta keddi számában a Népszava és a Magyar Nemzet.

A cikkek szerint a kerületi önkormányzat a rendőrséggel együtt jelent meg a helyszínen hétfőn kora délután, életveszélyre hivatkozva.


A Magyar Nemzet arról adott tájékoztatást, hogy több rendőrautó és hat-nyolc egyenruhás, valamint egy hatósági tanú érkezett az ingatlanhoz, felügyeletükkel néhány munkás teherautóra rakodta az irodák berendezését.


Babos Béla, a Phralipe elnöke azt mondta a lapnak, hogy semmilyen tájékoztatást nem kaptak az önkormányzattól a kiürítésről. Ugyanakkor hozzátette: már korábban megállapodtak abban, hogy új irodába költöznek.


Míg a Phralipének nem volt közüzemi és bérletidíj-tartozása, a Roma Parlament néhány százezer forintos adósságot halmozott fel, és a kerület tisztviselője szerint a szervezet nem fogadta el a felajánlott csereingatlant, ezért az önkormányzat pert indított - írta a Magyar Nemzet. Horváth Aladár, a Roma Parlament elnöke a Népszavának tagadta, hogy tartozásuk lenne. Azt is mondta, hogy azért nem fogadták el a csereingatlant, mert az "eleve kicsi ingatlan ugyanis olyan állapotban van, hogy az megszégyenítő".


Farkas Örs, a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ vagyongazdálkodási igazgatója a lappal azt közölte: azért kellett kiüríteni az ingatlan első emeletét, mert nemrég beszakadt a födém, így életveszélyessé vált az épület. A kiürítésről szóló határozatot a múlt csütörtökön hozták meg, és levelet is küldtek róla a bérlőknek, a két szervezet azonban nem válaszolt a megkeresésre - hangsúlyozta.


Az első emelet egyik lakóját már korábban másik lakásban helyezték el, a Phralipe egy VII. kerületi ingatlanba költözik át, egyedül a Roma Parlamenttel állnak vitában - mondta Farkas Örs, hozzátéve: a berendezést egy raktárba szállítják.


A vagyongazdálkodási igazgató arról is beszélt a Magyar Nemzetnek, hogy az önkormányzat az államnak akarja adni az épületet, amelyben roma kulturális központot hoznak majd létre.

Címkék#belföld

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában