Ország-világ

2016.10.28. 09:04

Jövőre megkezdődnek a tárgyalások az ENSZ-ben az atomfegyverek betiltásáról

Az ENSZ tagállamai elfogadták, hogy a jövő évben kezdődjenek általános tárgyalások az atomfegyverek betiltásáról.

A döntést a világszervezet leszerelési és nemzetközi biztonsági bizottságában hozták meg, helyi idő szerint csütörtökön. A tagállamok közül 123-an támogatták, 38-an ellene szavaztak, 16-an pedig tartózkodtak. A konferencia kezdetét 2017. márciusára tervezik.


Az ellenszavazatokat az olyan nukleáris hatalmak adták le, mint az Egyesült Államok, Oroszország, Franciaország és Nagy-Britannia, valamint a NATO számos tagállama és Izrael. Elutasította az indítványt Japán is, az egyetlen ország, amelyet atomtámadás ért. 


A nukleáris hatalmak ellenkezése nem jósol gyors sikert, de a határozat kezdeményezői mindenképpen nyomást akartak gyakorolni rájuk, hogy lendületbe hozzák a leszerelést, amely jelenleg holtponton van - jegyezte meg a francia hírügynökség.


A határozat bevezetője hangsúlyozza, hogy "a jelenlegi nemzetközi hangulat miatt még sürgetőbb, hogy többet tegyenek ezen fegyverek leszereléséért és azért, hogy ne terjedjenek tovább.


A bizottsági döntést a Közgyűlés egésze elé terjesztik decemberben, de a többség biztos reményében már most kitűzték két tárgyalási forduló időpontját: az első március 27-től 31-ig, a második június 15-től július 7-ig fog tartani. Mindkettő New Yorkban lesz.


Az ENSZ hét évtizede figyelmeztet az atomfegyverek veszélyeire, és az egész világon kampányolnak ellenük a civilek. Ma az országok többsége elhatározta, hogy betiltja ezeket a fegyvereket - mondta Beatrice Fihn, az egyik ilyen célú nemzetközi mozgalom (ICAN) igazgatója.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában