Ország-világ

2016.10.13. 13:04

Friderikusz: az egykori Orbán nem tűrte volna a propagandariportokat

A tévés kiosztotta Hajós Andrást és Till Attilát is, mert szerinte Orbán pontosan az ilyen emberekre számított, amikor kiépítette a rendszerét.

Friderikusz Sándor tavasszal szakított a TV2-vel, miután az Andy Vajnához került tévé híradója propagandariportokat kezdett gyártani Szalai Vivien irányítása alatt. A tévés az Indexnek adott nagyinterjút a TV2 propagandatévévé válásáról, az ATV-n megszűnt műsoráról.


A távozásáról azt mesélte, hogy bosszantották a „Fidesz-kormány elvtelen szempontjait kiszolgáló lejáratókampányok".


Határozottan kezdett valami ellenanyag termelődni bennem, és azt gondoltam, ha ez így megy tovább, nekem innen el kell menni

- fogalmazott. Azt mondja, azon a szerda reggelen telt be nála a pohár, amikor azt olvasta, hogy ő is a Napló stábjához csatlakozik, miközben egyre több akkori munkatárs lépett ki a TV2-től. "Világos volt, velem akarják legitimálni ezt a mocskos folyamatot" - tette hozzá. Később Vajnától megtudta, hogy Hajdú Péter dobta be a nevét a Blikkben.


Friderikusz azt mondja, miután felmondott a TV2-nél, Vajna vissza akarta hívni, 11-szer beszéltek telefonon vagy személyesen. Vele kíméletesen bánt, mert úgy véli, Vajna nem érti, hol él.

Nem mentegetni akarom, de szerintem nincs tisztában a jelenlegi politika borzalmas természetével és zsarnoki-zsákmányszerző működési mechanizmusával.


Ugyanakkor felsorolta a feltételeit, amik mellett visszatérne a TV2-höz: rúgja ki Kökény-Szalai Vivient, adjon egy rakás pénzt, ha már elvesztette az arcát egy esetleges visszamenetellel, és a tervezett szórakoztató mellé kér egy politikai műsort, amibe senki nem szólhat bele. Andy Vajna csak mosolygott mindezeken.


A hírigazgatónő magatartását Friderikusz egyenesen alávalónak tartja.


Az én szervezetem az ilyen neveket nemigen képes megjegyezni, mert nagyon egészségesen működik a természetes védekező mechanizmusom.


A tévés a TV2-nél dolgozókról is kemény véleményt mondott.


Beszámolt arról a beszélgetésükről Tillával, amiben a TV2 műsorvezetője szidta a csatornát, hogy mekkora Fidesz-fészek lett, és tűrhetetlen, ami ott folyik. De - mondja Friderikusz - Tilla azóta is ott maradt, sőt több műsorban is szerepet vállalt.


Ugyanez a baja Hajós Andrással. Amikor márciusban telefonon beszéltek, Hajós azt mondta, hogy még nem tud kiszállni, mert szerződése van a futó gyerek-tehetségkutatóval. Végül maradt, és ősztől is vállalta a munkát a TV2-ön.

Orbán rendszerét viszont nem elsősorban a hívek, hanem ezek az ürügykereső, gyáva és megalkuvó magatartások tartják életben. A legtöbb, a rendszer gátlástalanságával egyébként egyet nem értő embernek mindig akad egy "kézenfekvő" magyarázata a saját menthetetlen viselkedésére, megalkuvására". (...) Orbán pontosan az ilyen emberekre számított, amikor kiépítette a rendszerét, tudta, hogy az emberek többsége behódol, ha egzisztenciális nyomásnak teszik ki.


A kormányfőről azt mondta, az egykori Orbán Viktor nem tűrte volna, amit ma tesz.

Valaha jóban voltunk, de az, akivel én jóban voltam, egy másik ember volt. A tudatmódosulás olyan esetével van dolgunk, amely a mából nézve megmagyarázhatatlan. Az egykori Orbán Viktor biztosan semmit sem fogadna el abból, amit és ahogy ez a mai tesz. Kizárt, hogy például olyan lejárató, az ötvenes éveket idéző propagandariportokat, amilyeneket a TV2 rendszeresen produkál, ő korábban megengedett vagy eltűrt volna. 


Friderikusz két évig ingyen készítette a műsorát az ATV-nak, szponzorként ezért megszerezte Csányi Sándor OTP-s támogatását. A harmadik évadra adásonként 20 ezer forintot kapott. A negyediket aztán már nem rendelték meg.


Az ATV-t irányító Németh Szilárdról azt mondta:

32-33 éves kora ellenére minden tekintetben az apja, Németh Sándor irányítja, ezt mindenki tudja és így is tartja odabent. És ahogy közelről láthattam, ketten együtt teszik tönkre a tévéjüket. (...) Az apukája megvette neki az ATV-t, és gyermeki rajongással, ám szakmailag dilettáns módon üzemelteti."


Megemlítette azt is, hogy Németh Szilárd tárgyalt Habonnyal és Vajnával, "Egyre több jel utalt arra, hogy a háttérben homályos folyamatok zajlanak." Végül nem hosszabbítottak.

Május közepén más ügyben beszélnem kellett Németh Sándorral, aki váratlanul azt kérdezte tőlem, hogy én Orbán Viktor vesztét akarom-e. Szó szerint ezt és így kérdezte. Nem értettem már a kérdésfelvetést sem, így elmagyarázta, hogy ő eltúlzottnak találja azokat a kritikákat, amelyekkel a műsorban rendszeresen illettük Orbánt és a kormánya működését.

- tette hozzá.


A tévés vezetőkről úgy fogalmazott, 

Nagy többségük – tisztelet talán az egyetlen kivételnek - igen fantáziátlan és kockáztatni gyáva, középszerű és még a legtöbb esetben műveletlen is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában