Ország-világ

2016.10.20. 08:44

Életbe lépett a 72 órás tűzszünet Jemenben

Életbe lépett a 72 órás tűzszünet Jemenben helyi idő szerint szerda éjfélkor.

Iszmail Ould Sejk Ahmed ENSZ jemeni különmegbízottja hétfőn az ENSZ New York-i székházában jelentette be, hogy szerda éjféltől 72 órást tűzszünet kezdődik, és a továbbiakban meghosszabbítható. A jemeni polgárháborúban érintett minden fél biztosította őt, hogy be fogja tartani a fegyvernyugvást.

A különmegbízott arra emlékeztette a hadviselő feleket, hogy a tűzszünet idejére véget kell vetni mindenfajta hadműveleteknek, "szabad és akadálytalan" hozzáférést kell biztosítani a rászoruló lakosokhoz, hogy megkaphassák a humanitárius segélyeket.

A tűzszünet betartásának ellenőrzését az ENSZ égisze alatt működő katonai bizottság (DCC) fogja végezni.

Előző nap, vasárnap azonnali tűzszünet bevezetését kérte Abed Rabbo Manszúr Hádi jemeni elnök kormányától és a síita lázadóktól az Egyesült Államok és Nagy-Britannia külügyminisztere, illetve Iszmail Ould Sejk Ahmed, az ENSZ jemeni különmegbízottja.

A jemeni polgárháborúban Hádi elnök kormánya, illetve az Ali Abdalláh Száleh volt elnökhöz hűséges Irán-barát síita húszi lázadók állnak egymással szemben. Ez már a hatodik tűzszünet azóta, hogy a szaúdiak vezette katonai koalíció 2015 márciusában belépett a háborúba, légi támogatást nyújtva a Hádihoz hű erőknek.

A lázadók ellenőrzik a fővárost, Szanaát, valamint Nyugat- és Közép-Jemen északi régióit. A Hádit támogató erők visszahódították az ország déli övezeteit, de nehezen haladnak előre, dacára a szaúdiak vezette arab szövetség számos járulékos veszteséget okozó intenzív légitámadásainak is.

Az ENSZ szerint a konfliktusnak közel 6900 halottja van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában