Ország-világ

2016.10.26. 16:11

Csak a halászat betiltásával menthető meg a kaliforniai disznódelfin

Tavaly már csak 59 példány élt a Kaliforniai-öböl kis testű "tengeri pandáiból".

Az orvhalászat miatt kihalás szélére sodródott kaliforniai disznódelfin megmentésére szólított fel a nemzetközi bálnavadászati bizottság (IWC) kedden portorozi konferenciáján.

Az IWC adatai alapján tavaly már csak 59 példány élt a Kaliforniai-öböl kis testű "tengeri pandáiból", amelyet spanyolul vaquitának, azaz tehénkének is becéznek. Márciusban három egyed pusztult el orvhalászok hálóiba tekeredve.

A vaquita mára a súlyosan veszélyeztetett kategóriába került - mondta Justin Cooke, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) küldöttje a konferencián.

"Amikor tíz évvel ezelőtt beszéltünk róluk, mintegy száz volt belőlük, mára kevesebb mint 60. Ha a fogyást nem állítjuk meg, tíz év múlva nem tudunk a megmentésükről beszélgetni" - érvelt Cooke.

A szlovéniai Portorozban ülésező hatvan ország képviselői megvitatták a világ leginkább veszélyeztetett cetfaja megmentésére készített amerikai javaslatot, amely szerint az öböl vaquiták lakta részeinek ideiglenes halászháló-tilalmát véglegessé és hatékonnyá kell tenni.

Az IWC tudományos bizottsága még júniusban írta, hogy vagy betiltják az öbölben a halászhálókat, vagy eltűnik a kaliforniai disznódelfin, amely kizárólag itt, a Kaliforniai-öböl északi részén él.

A javaslat arra is felszólítja az IWC tagállamait, hogy a tilalom érvényre juttatásához nyújtsanak pénzügyi és technikai segítséget Mexikónak.

A mexikói környezetvédelmi hatóság ezalatt hétfőn drónok segítségével fedezett föl hat hajót, melyek a veszélyeztetett faj élőhelyén, hálóval halásztak. A hajókat elfogták.

Címkék#tudomány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában