Ország-világ

2016.10.19. 14:37

Bepereli Oroszországot az ukrán állami gázvállalat

2,6 milliárd dollár kártérítést követelnek a Krím félsziget 2014 tavaszán végrehajtott önkényes elcsatolása miatt elszenvedett veszteségeikért.

A Naftohaz ukrán állami gázkonszern és hat leányvállalata döntőbírósági eljárást kezdeményezett Oroszországgal szemben, amelyben 2,6 milliárd dollár kártérítést követel a Krím félsziget 2014 tavaszán végrehajtott  önkényes elcsatolása miatt elszenvedett veszteségeiért - jelentette be szerdán a vállalat sajtószolgálata.     

   

A közlemény szerint a Naftohaz keresetében a két ország közötti, egymás befektetéseinek kölcsönös védelméről szóló kormányközi megállapodás megsértésére hivatkozik, amit Oroszország a félsziget bekebelezése után a cég és leányvállalatai krími vagyonának jogellenes elkobzásával sértett meg. Az ukrán  gázkonszern az emiatt elszenvedett veszteségét 2,6 milliárd  dollárra becsüli.   

   

A Naftohaz álláspontja szerint 2014-ben Oroszország nagyszabású  összehangolt művelettel fosztott meg vagyonától ukrán vállalatokat  úgy, hogy ezért kompenzációt nem fizetett. A művelet során  fegyveresen szálltak meg fúrótornyokat, és a Naftohaz szinte minden krími vagyonát orosz vállalatoknak adták át.   

   

Február közepén az ukrán gázvállalat írásban értesítette Oroszországot kártérítési követeléséről az elkobzott eszközökért, jelezve, hogy amennyiben a vitát tárgyalásos úton nem rendezik, bírósághoz fordul.   

   

A Naftohaz 2015-ös jelentése szerint a vállalatcsoport évi két  milliárd köbméter földgáz kitermelésétől esett el. A Krím elcsatolása előtt ottani leányvállalata, a Csornomornaftohaz 18 lelőhelyen folytatott kitermelést, négy önműködő fúróberendezést, 24 úszóeszközt használt, továbbá gázszállító rendszerrel rendelkezett, csaknem 1200 kilométer főgázvezetékkel, valamint 286 kilométer tengeri vezetékkel.   

   

Néhány hete vált ismertté, hogy a Naftohaz két tételben, összesen 28,3 milliárd dollárt követel az orosz Gazpromtól a stockholmi nemzetközi döntőbíróságon. Az ukránok szerint 18,1 milliárd azért járna az orosz gázóriástól, mert vitatható volt a  cég gázárképzése 2011 és 2015 között, 10,2 milliárd dollár pedig  azért, mert 2009 és 2015 között nem az érvényes szerződéssel összhangban teljesítette a tranzit gázszállítási kötelezettségeit.   

   

Ehhez jött most hozzá a Krím elcsatolása miatti kártérítési  igény. Ugyanakkor az orosz Gazpromnak is van követelése Ukrajnával szemben: 38,7 milliárd dollárra tart igényt arra hivatkozva, hogy a "take or pay" rendszerű szerződés ellenére Ukrajna csak a felhasznált mennyiségű gázért fizetett, több éven át nem használva  ki a teljes kvótát, amelynek megvételére kötelezettséget vállalt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában