Ország-világ

2016.10.26. 20:02

Befejeződött a calais-i migránstábor kiürítése

Befejeződött szerda délután a francia-brit határ francia oldalán a calais-i sátortábor kiürítése, ahonnan az elmúlt három napban közel 6 ezer migránst szállítottak el kisebb csoportokban buszokkal Franciaország távolabbi befogadó központjaiba, ahol az emberek benyújthatják menedékkérelmüket.

"Ma vége a dzsungelnek. Nincs több migráns a telepen" - mondta Fabienne Buccio prefektus a helyszínen újságíróknak. 


A rendőrök által körülzárt területre azonban a délutáni órákban ismét nagyobb csoportokban szivárogtak vissza migránsok. Többségük azt mondta, hogy a sátrakban hagyott személyes dolgaiért jött vissza. 


A prefektúra tájékoztatása szerint eddig több mint 5 ezer embert helyeztek biztonságba, azaz szállítottak el befogadó központokba, több mint ezer kísérő nélküli kiskorút viszont egyelőre a tábor mentén álló konténerekben szállásoltak el, amíg a brit hatóságok eldöntik, kiket vesznek át közülük. 


Délután még több mint ezer ember állt sorba azon hangár előtt, ahonnan az embereket az átmeneti központokba irányítják. A prefektus szerint mindannyian elhagyják Calais-t legkésőbb csütörtökre virradó éjjel, s a központot be lehet zárni. A hatóságok összesítése szerint hétfő óta 6600-an jelentek meg a kiürítési felhívásra a hangárban. 


"A feladatot teljesítettük. Új lapot nyitunk, pozitív oldalt, hiszen ezeket az embereket befogadta Franciaország, és új életet kezdhetnek" - hangsúlyozta a prefektus.


A kiürítéssel párhuzamosan a sátrak és viskók lebontása is folytatódott, délután már buldózerek is megjelentek a telepen. 


Éjszaka afgánok mintegy harminc helyen felgyújtották a maguk mögött hagyott sátraikat. A tüzeket a tűzoltók eloltották, de a délelőtti nyugalom után délben ismét lángok csaptak fel a tábor különböző pontjain. 


A rendőrség négy afgán állampolgárt előállított szerda reggel az éjszakai gyújtogatások miatt, amelyekben felrobbant legalább két gázpalack, egy ember könnyebben megsérült, és mintegy kétszáz migránst pedig át kellett helyezni a tábortól nyugatra egy üres telekre, a kikötői bevezető út közelébe. 


"Egyes közösségeknél szokás, hogy felgyújtják a lakhelyüket, amikor azt el kell hagyniuk" - hangsúlyozta a prefektúra szóvivője. "A tűzoltók mindenhol megkezdték a tűzoltást és megakadályozták a tüzek terjedését" - tette hozzá. A prefektúra azt is jelezte, hogy számítottak a jelenségre, miután a tábor déli oldalának márciusi felszámolásakor is a távozók egy része felgyújtotta a sátrát. Emiatt előzetesen tűzoltókat irányítottak a táborba, a segélyszervezetek pedig előre poroltókat osztottak szét a migránsok között, akiknek egy része maga is beállt a tűzoltók közé tüzet oltani, más migránsok viszont kavicsokkal dobálták meg a hatósági embereket. 


A hatóságok és a segélyszervezetek is úgy vélik, hogy a migránsok egy része a dzsungelnek is nevezett terület felszámolása után sem mond le arról, hogy megpróbáljon kamionokban elbújva átjutni Nagy-Britanniába, ezért tartani lehet attól, hogy a következő hetekben a lebontásra ítéltnél kisebb sátortáborok alakulnak ki ismét a régióban, ahova a migránsok kisebb csoportokban visszatérnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában