Ország-világ

2016.10.02. 22:48

A pápa felgyorsítja Hamel atya boldoggá avatását

A kaukázusi körúton tartózkodó Ferenc pápa elfogadta a két fiatal dzsihadista által júliusban lefejezett francia atya, Jacques Hamel boldoggá avatási folyamatának felgyorsítását - derült ki vatikáni forrásokból vasárnap.

A vatikáni szabályok szerint a halál időpontja és a szentté avatási folyamat első lépcsőfokának számító boldoggá avatási procedúra megkezdése között legalább öt évnek kell eltelnie, és ez alól csak kivételes esetekben adnak "felmentést". Ilyen volt például az 1997-ben elhunyt Kalkuttai Szent Teréz esete, akinek boldoggá avatását a néhai II. János Pál pápa sürgette meg. Ugyanez volt a helyzet a 2005-ben elhunyt II. János Pál esetében is, akinek boldoggá avatási folyamatát még halála évében megkezdték.


A boldoggá avatáshoz mindazonáltal egy, az illetőnek tulajdonított csoda is szükséges. Ettől azonban Hamel atya esetében eltekintenek majd, miután - ahogy azt Ferenc pápa is hangsúlyozta - ő az egyház vértanúja, és ez egyértelműen kijelöli helyét Isten mellett a mennyországban. Szentté avatásához ugyanakkor mindenképpen szükség lesz majd egy neki tulajdonítható csoda felmutatására.


Eközben körmenettel és ünnepi misével vasárnap újranyitott a normandiai Saint-Etienne-du-Rouvray temploma, ahol július 26-án két 19 éves dzsihadista elvágta a misét celebráló, 85 éves Hamel atya torkát. A megszentségtelenített templom megtisztítását szimbolizáló szertartást Dominique Lebrun roueni érsek a katolikusok és a muzulmánok közötti megbékélésnek ajánlotta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában