Ország-világ

2016.09.29. 12:48

Zikalázas apa könnye megfertőzhette fiát

A zikavírus különös átviteléről számoltak be szerdán közzétett tanulmányukban amerikai orvosok, akik azt feltételezik, hogy súlyosan zikalázas 73 éves apja könnyének és verejtékének puszta kezű érintése által fertőződött meg zikavírussal egy utahi férfi.

A Utahi Egyetem kutatói a New England Journal of Medicine című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban kiemelték, hogy a haldokló apa vírusszintje százezerszerese volt a normális vírusszintnek.

  

A 73 éves férfit, akit korábban prosztatarákkal kezeltek, nem az Egyesült Államokban, hanem Mexikóban csípte meg a betegséget terjesztő egyiptomi csípőszúnyog.


A kutatók nem találtak egyértelmű választ arra, miért volt az apa ilyen súlyosan fertőzött, és miért terjedt át a vírus fiára ily módon, amit még sehol nem jegyeztek fel.


Valószínű, hogy a fiú a fertőzést apjától kapta, mivel a 38 éves férfi több mint 9 hónapja nem járt zikajárványos térségben és nem volt szexuális kapcsolata olyan partnerrel, aki ilyen térségben járt volna. Mivel igen magas szintű volt az apa vírusfertőzöttsége, a vírus jelen lehetett a verejtékben és a könnyekben, amelyekkel a fiú védőkesztyű nélkül érintkezett - írták a kutatók. 


Kizárták azt is, hogy a fiút egyiptomi csípőszúnyog fertőzte volna meg, mivel Salt Lake City térségében nem észlelték a rovart. A fiú fertőzése 7-10 nappal az után jelentkezett, hogy a kórházban érintkezett apjával.


A kutatók szerint az eset azt illusztrálja, hogy a heves zikafertőzés kockázata szélesebb körű, mint korábban gondolták, és a fatális fertőzés kockázata fennáll a krónikusan betegek, kevésbé immunvédettek esetében. Emlékeztetnek arra, hogy bár ritka, de állatkísérletekben már kimutatták azt, hogy a fertőzés ép bőrön keresztül testnedvek érintésével átterjedhet.  


A Washingtoni Egyetem orvostudományi karának kutatói a közelmúltban mutatták ki egérkísérleteikben, hogy a zikavírus életképes a szemben és azonosították a könnyben talált vírus genetikáját. A szakemberek a Cell Report tudományos folyóirat szeptember 6-i számában írták le a zikafertőzés hatását egérmagzatok, -újszülöttek és kifejlett egerek szemére. Felfedezésük magyarázattal szolgál arra, miért lép fel szembetegség - köztük a látásvesztéssel járó uveitisz - egyes zikafertőzötteknél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában