Ország-világ

2016.09.29. 08:46

Tizenegy településen lesz vasárnap időközi önkormányzati választás

Tizenegy településen tartanak vasárnap időközi önkormányzati választást: hét helyen polgármestert, háromban polgármestert és képviselő-testületet, Soroksáron pedig egyéni választókerületi képviselőt választanak.

Öt településen azért választanak polgármestert, mert lemondott az előző, kettőn pedig a polgármester halála miatt. 


A Bács-Kiskun megyei Fülöpházán azért tartanak időközi választást, mert a korábbi polgármester, a független Balogh József lemondott tisztségéről, miután júniusban jogerősen tíz hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Kecskeméti Törvényszék, amiért 2013 áprilisában ököllel többször arcon ütötte élettársát. A tisztségért hárman indulnak: Kalapos Mária (Magyar Munkáspárt), valamint Nagyné Balogh Csilla és Lesi Árpád Mihály függetlenek. A voksoláson mintegy 760-an vehetnek részt. 


A Vas megyei Gersekaráton azért kell időközi választást tartani, mert az előző polgármester, Csordás Tamásné (független) júliusban indoklás nélkül lemondott. A tisztségért két független jelölt indul, Kovács László és Pászthory Istvánné. A választáson több mint ötszázan vehetnek részt.


A Pest megyei Kartalon ugyancsak a polgármester lemondása miatt lesz időközi választás, Némethné Keresztes Katalin egészségi okokra hivatkozva távozott posztjáról június közepén. A tisztségért öten indulnak: a jelenlegi alpolgármester, Oláh Klára Mária (független), Jakócs Gábor Endre (Magyar Munkáspárt), valamint a függetlenként induló Szarvas Csaba, Zsiga Mihály és Gergely László. A településen csaknem 4800 választópolgárt várnak az urnákhoz.


A Baranya megyei Oldon az időközi választást azért kellett kiírni, mert a település korábbi, független polgármestere július 2-án - nyugdíjba vonulása miatt - lemondott. A tisztségre négy független jelölt - Bohner Péter, Balogh Miklós, Koszticsné Botos Andrea és Kosztics Krisztián - aspirál, valamint Borbély László (Magyar Munkáspárt). A választói névjegyzékben mintegy kétszázötvenen szerepelnek.


A Heves megyei Szúcson azért tartanak időközi választást, mert a tavaly május 31-ei időközi választáson győztes Kökény Béla (független) polgármester idén júniusban lemondott tisztségéről. A több mint 300 választópolgár öt jelölt közül választhat: Németh Zoltán (Magyar Munkáspárt) mellett függetlenként indul Tóth Tamásné, Balog Józsefné, Bukucs Katalin és Ország József.


A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jászszentandráson azért tartanak időközi választást, mert a korábbi polgármester, Banka Ferenc (Fidesz-KDNP) júniusban elhunyt. A tisztségért hét jelölt indul: Bencsik Mihály (Munkáspárt), Csontos Magdolna (Fidesz-KDNP), Kis Zoltán (LMP), Kozma István (Jobbik) és három független jelölt: Czakó József, Fehér Attila és Szabó László. A választói névjegyzékében több mint kétezren szerepelnek.


A Győr-Moson-Sopron megyei Rábcakapiban Németh Ottó (független) polgármester - aki 2002 óta irányította a községet - július 3-án elhunyt. A tisztségért egyetlen, független jelölt indul: Lakatos Tiborné. A voksoláson mintegy 150-en vehetnek részt.


Három településen polgármestert és önkormányzati képviselőket is választanak, valamennyi esetben azért, mert a képviselő-testület feloszlatta magát.


A Fejér megyei Abán a voksolásra jogosult közel 3700 választópolgár öt polgármesterjelölt közül választhat: Bakos Iván Gábor (Belsőbárándért Érdekvédelmi Egyesület), Berényi Béla (Magyar Munkáspárt), valamint Gottloz Tibor, Kasó László és Kossa Lajos (függetlenek). A hat képviselői posztért húsz jelölt indul.


A Veszprém megyei Bakonyszentivánon a polgármesteri tisztséget három független jelölt szeretné elnyerni: Karvas János, Ledó Edit jelenlegi településvezető és Leiner Nándor. A négy képviselői helyért nyolc független jelölt indul. A választói névjegyzékben csaknem kétszázan vannak.


A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jászkiséren a polgármesteri posztért négyen indulnak: Lukácsi György (Fidesz-KDNP), Filemon Kristóf (Munkáspárt), Túróczi György (Jobbik) és Balog László (független). A nyolc képviselői helyre harmincöten jelöltették magukat, köztük Pintér Ferenc korábbi független polgármester is. A mintegy 5500 lakosú város választói névjegyzékében 4322-en vannak.


A főváros XXIII. kerületében (Soroksáron) a 6. számú egyéni választókerületben a korábbi helyi képviselő, Kolosi Ferenc (Itthon Vagyunk Egyesület) halála miatt lesz időközi választás. A képviselői helyért heten indulnak: Bereczki Miklós (Jobbik Magyarországért Mozgalom), Fehérvári Zsolt Istvánné (Magyar Munkáspárt), Geiger Tamás (Fidesz-KDNP), Herling Erik (független), Kolosi István Csaba (Itthon Vagyunk Egyesület), Somogyi Balázs (Lehet Más a Politika) és Ullmann Mihály Márton (Soroksári Civil Szervezetek és Személyek Egyesülete). A választókerület névjegyzékében csaknem 2500-an szerepelnek.


Vasárnap két időközi települési nemzetiségi választást is tartottak volna: a Tolna megyei Dunaszentgyörgyön és a Baranya megyei Egyházasharasztiban roma települési nemzetiségi képviselőket választottak volna. A választások azonban jelöltek hiányában elmaradnak, így a településeken legközelebb csak 2019-ben lehet roma nemzetiségi önkormányzatot alakítani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában