Ország-világ

2016.09.22. 21:22

Szjjártó: a magyar-orosz viszony pragmatikus és a kölcsönös tiszteleten alapul

Szijjártó Péter szerint a magyar-orosz viszony pragmatikus és a kölcsönös tiszteleten alapul.

Ezt hangsúlyozta a magyar külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön az orosz kollégájával, Szergej Lavrovval lezajlott találkozón. 


Az MTI-t tájékoztatva a magyar diplomácia vezetője elmondta: a kétoldalú kérdések megvitatása során megerősítette Szergej Lavrov előtt  azt a magyar álláspontot, miszerint Magyarországon - és Közép-Európában is - az az egyértelmű érdek, hogy Oroszország és Európa, Oroszország és a transzatlanti közösség kiegyensúlyozott, jó kapcsolatot ápoljon egymással.


"Amikor ugyanis a történelem folyamán ennek ellenkezője történt, akkor Közép-Európa és Magyarország is mindig a rövidebbet húzta" - emelte ki a külügyminiszter hozzátéve, hogy ezért Magyarországnak az a nemzeti érdeke, hogy kiegyensúlyozott kapcsolatrendszer legyen. A jelenlegi helyzet azonban szerinte nem ebbe az irányba mutat. "De mi, magyarok úgy járulhatunk hozzá e kívánt cél eléréséhez, hogy fenntartjuk a pragmatikus, egymás kölcsönös tiszteletén alapuló, logikus párbeszédet Oroszországgal " - szögezte le Szijjártó Péter. Úgy értékelte, hogy az erre vonatkozó nyitottság mindkét fél észéről megvan.


A miniszter  a  komoly gazdasági sikerek között említette, hogy egy magyar-orosz konzorcium az Eximbank segítségével nagyon előrehaladott tárgyalásokat folytat hétszáz vasúti kocsi szállításáról Egyiptomba. "Ha csak a kétoldalú  viszonyt vizsgáljuk, akkor a magyar-orosz kapcsolat a lehetőségekhez képest természetesen  jól alakul és a kölcsönös tiszteleten alapul" -  fogalmazott Szijjártó Péter. Hozzátette ugyanakkor: Magyarország elvárja mindenkitől, hogy tiszteletben tartsa a nemzetközi jogot is.   


Szijjártó Péter elmondta azt is hogy a Szergej Lavrovval tartott megbeszélésén fontos téma volt Szíria helyzete, a szíriai  válság rendezése. "Elmondtam Szergej Lavrovnak, hogy Magyarország  számára  a szíriai rendezés rendkívüli  fontosságú, hiszen ha Szíriában az amerikaiak és az oroszok nem tudnak együttműködni és nem lesz hamarosan béke,  akkor szerintünk a bevándorlási válság egyik oka sem fog megszűnni, és bevándorlók újabb hada indulhat meg Európa felé, amit nagyon szeretnénk elkerülni" - tájékoztatta az MTI-t a miniszter.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában