Ország-világ

2016.09.20. 15:47

Százmilliárdokat fizet Bulgária a Roszatomnak a fel nem épült erőműért

Az orosz cég nemzetközi döntőbírósághoz fordult a vitában.

A bolgár kormány kifizeti az 1,2 milliárd leva (csaknem 600 millió dollár) kompenzációt az orosz Roszatom cégnek a fel nem épített belenei atomerőmű számára megrendelt reaktorokért.

Erről Temenuzska Petkova, bolgár energiaügyi miniszter számolt be kedden. A miniszter azt mondta, hogy a kompenzációt a kormány a NEC bolgár villamos energetikai cégnek folyósítja, mint szerződő félnek, amely majd átutalja a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern atomerőmű-építő vállalatának, az Atomsztrojekszportnak.

A belenei atomerőműre 2005-ben meghirdetett tendert egy évvel később a Roszatom atomerőmű-építő vállalata, az Atomsztrojekszport nyerte meg. A 2008 januárjában aláírt kivitelezési szerződés értelmében az orosz cég két, egyenként 1000 megawatt teljesítményű, harmadik generációs reaktorral szerelte volna fel a létesítményt. A 2009-es parlamenti választások után Szófiában hatalomra került konzervatív kormány azonban befagyasztotta a beruházást.

Noha 2010-ben projekttársaság létrehozásáról emlékeztetőt írtak alá, Bulgária - hivatalosan gazdaságossági megfontolásokra hivatkozva, más hírek szerint viszont elsősorban az Oroszországtól való energiafüggőség erősödése miatti nyugati aggodalmak hatására - 2012 márciusában leállította a beruházást.

Szófia ezután jelezte, hogy nem kívánja kifizetni a már megrendelt reaktorok árát az Atomsztrojexportnak. Az orosz cég a genfi Nemzetközi Kereskedelmi Kamara mellett működő döntőbírósághoz fordult jogorvoslatért. A fórum júniusi határozatának értelmében a szerződés Szófia hibájából hiúsult meg, ezért Bulgária 620 millió euró kártérítést köteles fizetni az Atomsztrojekszportnak, amelyet a teljes összeg kiutalásáig napi 167 ezer euró kötbér is megillet június 16-ától.
Temenuzska Petkova, bolgár energiaügyi miniszter kedden azt mondta, hogy jelenlegi állapot szerint a bolgár villamos energetikai cég 629 ezer euróval tartozik az Atomsztrojekszportnak. Ha nem fizetne, akkor az összeg 646 millió euróra emelkedne az év végére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában