Ország-világ

2016.09.01. 09:21

Malajziában is megjelent a zikavírus

Malajziában is felütötte a fejét a zikavírus: az érintett egy nő, aki korábban a több mint száz zikavírusos megbetegedést regisztráló Szingapúrban töltött néhány napot - jelentették csütörtökön a délkelet-ázsiai ország egészségügyi hatóságai.

Subrimaiam Sathasivam malajziai egészségügyi miniszter azt mondta, hogy az asszony Szingapúrban tartózkodó gyermeke ugyancsak megfertőződött a kórokozóval.


Szingapúr múlt szombaton regisztrálta az első, nem külföldről behurcolt zikavírusos esetet, és azóta 115-re emelkedett a megbetegedések száma. A városállam kormánya szerdán későn este jelentette, hogy a korábban diagnosztizált 84 eseten kívül újabb 24 esetben, köztük egy várandós nőnél is kimutatták a kórokozót. A The Straits Times című helyi lap online felületén arról számolt be, hogy az egészségügyi hatóságok további kilenc fertőzésre bukkantak, amikor ismét átvizsgáltak korábbi teszteredményeket.


A kínai külügyminisztérium csütörtökön közölte, a szingapúri hatóságok tájékoztatása szerint 21 kínai állampolgár fertőződött meg a városállamban zikavírussal. A bangladesi hatóságok információi szerint 6 Szingapúrban lévő bangladesi ugyancsak elkapta a kórt. 


Gan Kim Jong szingapúri egészségügyi miniszter úgy nyilatkozott, az ország több térségében is számítanak újabb zikavírusos megbetegedésre. Hozzátette, a kormány fokozza a vírus terjedésének megakadályozására tett erőfeszítéseit.


A zikavírust a Szingapúrban állandóan komoly gondokat okozó dengue-láz kórokozóját ugyancsak magában hordozó egyiptomi csípőszúnyog terjeszti.


A kórokozó Közép- és Dél-Amerikában a legelterjedtebb, különösen a terhes nőkre veszélyes. Egyes szakértők bizonyítottnak tartják, hogy a vírus mikrokefáliát, vagyis kóros kisfejűséget okoz a magzatoknál. Brazíliában tavaly október óta több mint négyezer ilyen csecsemő jött világra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában