Ország-világ

2016.09.21. 14:03

Kanadai cég segít Bahreinnek cenzúrázni az internetet

Teszik ezt úgy, hogy Kanada vehemensen kiáll az internetes szólásszabadság mellett.

Torontói kutatók kinyomozták, hogy éppen egy kanadai vállalat segít Bahreinnek cenzúrázni az internetet, miközben Kanada vehemensen kiáll az internetes szólásszabadság mellett.

A Citizen Lab nevű internetes felügyelő szervezet kutatói szerdai jelentésükben közzétették, hogy a Netsweeper Inc. internetes tartalmakat szűrő cég segít a bahreini ellenzéki oldalak és hírek blokkolásában. Az arab monarchiában a 2011-es demokráciapárti tüntetések óta időről időre felüti a fejét a polgári elégedetlenség.

A torontói központú Citizen Lab szerint a blokkolt tartalmak között főként a bahreini ellenzéki csoportok vagy jogvédők által üzemeltetett weboldalak, illetve az iszlámot bíráló vagy annak előírásaival ellentétes, szerencsejátékkal foglalkozó vagy pornográf honlapok vannak.

Ron Deibert, a szervezet igazgatója szerint a felfedezés aláássa a kanadai vezetők hitelességét az online cenzúra elítélésében.

A Torontótól körülbelül 100 kilométerre nyugatra található Guelph-ben székelő Netsweeper nem válaszolt az újságírók megkereséseire, ahogy a bahreini vezetők sem. A megkérdezett kanadai tisztségviselők mindössze annyit mondtak: "minden kanadai cégtől elvárható, hogy a kanadai törvényeket és értékeket tiszteletben tartva működjön".

A Citizen Lab több, a közel-keleti cenzúrában közreműködő vállalatról lebbentette már fel a fátylat. A múlt hónapban például egy izraeli kémszoftvert leplezett le, amelyet egy arab ellenzéki mobiltelefonjára telepítettek. A felfedezés hatására a termék gyártója világszerte frissítette a készülékek operációs rendszerét, befoltozva a biztonsági rést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában