Ország-világ

2016.09.30. 11:19

ENSZ: sok civil meghalt az Afganisztánban minap végrehajtott amerikai dróncsapásban

Legalább 15 civil meghalt, további 13 pedig megsebesült az Afganisztán keleti részén minap végrehajtott amerikai dróntámadásban, amely eredetileg az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet harcosai ellen irányult - jelentette be pénteken az ENSZ, amely a történtek független kivizsgálását sürgette.

A pilóta nélküli amerikai repülőgép szerda reggel mért légicsapást a Pakisztánnal határos Nangarhar tartománybeli Acsin körzetében, amely az Iszlám Állam egyik helyi bástyájának számít. Amerikai tisztségviselők közlése szerint a dzsihadisták egyik állását vették célba.


Az ENSZ afganisztáni támogató missziója (UNAMA) azonban péntekre virradó éjjel kiadott közleményében azt írta, hogy néhány szélsőséges meghalhatott ugyan a támadásban, de az áldozatok többsége civil volt, köztük diákok, egy tanár és egy kormánybarátnak tartott család tagjai.


"Az UNAMA ismételten hangsúlyozza annak szükségességét, hogy a konfliktusban részt vevő felek tartsák magukat a nemzetközi humanitárius jog diktálta kötelezettségeikhez" - olvasható a világszervezet közleményében.


"Az UNAMA felszólítja az (afgán) kormányt és a nemzetközi katonai erőket, hogy indítsanak azonnali, független, pártatlan, átlátható és eredményes vizsgálatot a történtekről" - írja a dokumentum.


A támadás áldozatául esett civilek azért gyűltek össze, hogy köszöntsék a hagyományos éves mekkai zarándoklatot, a háddzsot teljesítő egyik helyi öreget. A társaság aludt a légicsapás kezdetén - számoltak be az esetről szemtanúk.


Az amerikai katonai parancsnokság megerősítette, hogy légitámadást hajtott végre Acsinban az Iszlám Állam harcosai ellen, de egyúttal közölte azt is, hogy információkat gyűjt a civil áldozatokról szóló állításokkal kapcsolatban.


"Minden szükséges intézkedést megteszünk műveleteink során a polgári áldozatok elkerülése érdekében, és folytatjuk az együttműködést az afgán hatóságokkal annak megállapítására, hogy szükség van-e a most történtek alaposabb kivizsgálására" - hangsúlyozták közleményükben az amerikai erők.


Nangarharban az utóbbi hónapokban egyre gyakoribbak a légitámadások, amelyek nagy részét az amerikai katonai erők irányítják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában