Ország-világ

2016.09.04. 21:40

Ankara nem fogad el semmiféle mesterséges államot Észak-Szíriában

Törökország sohasem fogja elfogadni egy mesterséges állam létrehozását Észak-Szíriában - szögezte le Binali Yildirim török miniszterelnök vasárnapi beszédében Diyarbakirban az Egyesült Államok támogatta kurd erők térnyerésére utalva.

Yildirim egy kormányzati újjáépítési projekt bejelentésén vett részt a főként kurdok lakta Délkelet-Törökország egyik legjelentősebb városában. A hadsereg és a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) vezette szeparatisták között a tűzszünet zátonyra futásával újból fellángoló harcok szinte teljesen romba döntötték a térséget. 


Yildirim szerint Ankara 10 milliárd lírát (csaknem 920 milliárd forintot) fektet be a régióban, amelyből lakóépületeket, mecseteket, kórházakat húz fel a térség hét tartományi központjában. Török kormányzati becslések szerint hatezer épület semmisült meg az elmúlt időszak katonai műveleteiben: újjáépítésük 1 milliárd lírába kerül. 


Törökország tankokkal és harci repülőkkel újabb támadásba lendült Észak-Szíriában szombaton, hogy elfoglalja az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet által ellenőrzött településeket, és kordában tartsa a kurd Népvédelmi Egységeket (YPG). Ankara attól tart, hogy az YPG térnyerése felbátoríthatná a terrorszervezetként nyilvántartott PKK-t. Török belpolitikai körök a PKK bábjának tekintik az Egyesült Államok egyik kulcsfontosságú szíriai szövetségesének számító YPG-t.


Ankara augusztus 24-én indította meg Eufrátesz Pajzs nevű hadműveletét Szíriában az IÁ és az YPG visszaszorítása érdekében.


"Jelen vagyunk az Eufrátesz Pajzs keretében, ott vagyunk, hogy megvédjük határainkat, hogy állampolgáraink biztonságban tudhassák életüket és vagyonukat, és hogy biztosítsuk Szíria integritását" - tette hozzá beszédében Yildirim.


A miniszterelnök beszéde egybecseng a G20-ak kínai találkozóján részt vevő Recep Tayyip Erdogan török elnök szavaival.


"Azt szeretnénk, ha déli határunk nem válna a terror folyosójává" - mondta Erdogan Barack Obama amerikai elnökkel való találkozója után.


A török elnök többször felszólította országa szövetségeseit, hogy ne tegyenek különbséget az Iszlám Állam és az YPG között, hiszen mindkét csoport fenyegetést jelent Törökországra nézve.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában