Ország-világ

2016.09.13. 13:59

Amerika hadászati nehézbombázókat küldött Dél-Koreába

Szolidaritása jeleként az Egyesült Államok két hadászati nehézbombázót vezényelt kedden ázsiai szövetségeséhez, Dél-Koreába azután, hogy Észak-Korea a múlt héten kísérleti nukleáris robbantást hajtott végre.

A B-1B típusú, nukleáris csapásmérésre alkalmas bombázókat amerikai és dél-koreai vadászgépek kísérték a levegőben, amint az észak-koreai határtól 70 kilométerre fekvő Oszan légitámaszpont felett elrepültek. A bombázók nem szálltak le Dél-Koreában, hanem vélhetően visszarepültek bázisukra, a Csendes-óceánon lévő Guamra, az Andersen amerikai légitámaszpontra.

Ilyen átrepüléseket általában akkor hajtanak végre, ha a Koreai-félszigeten megnövekszik az ellenségeskedés mértéke. A két ország az 1950 és 1953 között vívott koreai háborút tűzszüneti megállapodással zárta le, és azóta sem kötött békeszerződést. Így az egykor a hidegháború ellentétes érdekszféráihoz tartozó két ország hivatalosan a mai napig hadban áll egymással.

Dél-Koreának nincsenek atomfegyverei, az Egyesült Államok nyújt számára nukleáris védőernyőt, hogy elrettentse Észak-Koreát egy esetleges támadástól. Washington továbbá 28 ezer katonát állomásoztat Dél-Koreában, illetve több tízezret Japánban.

Sung Kim, az Egyesült Államok észak-koreai különmegbízottja kedden Szöulban azt mondta, céljuk az, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) a lehető legszigorúbb határozatokkal új szankciókat fogadjanak el Észak-Korea ellen, a lehető leghamarabb. Hangsúlyozta: Kína is világosan értésre adta, hogy új BT-határozatokra van szükség az észak-koreai nukleáris kísérletre válaszul.

A dél-koreai nukleáris biztonsági hivatal kedden bejelentette, hogy nem találták nyomát nukleáris szennyeződésnek azokban a mintákban, amelyeket az ötödik észak-koreai nukleáris robbantást követően vételeztek a levegőből. A tájékoztatás szerint folytatják a levegőminták gyűjtését, hogy nyomon kövessék a pénteki atomkísérlet hatásait.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában