Ország-világ

2016.09.30. 09:25

A Rómer Flóris-programban 53 településen kezdődött meg a munka

A határon túli magyar épített kulturális örökség megóvását szolgáló Rómer Flóris-terv forrásaiból idén nyáron 53 Kárpát-medencei településen kezdődhetett el a munka - írta a Magyar Hírlap pénteken.

A lap cikkében arról számolt be, hogy a bírálóbizottság 2016 tavaszán ítélte oda a támogatást harminc erdélyi, kilenc kárpátaljai, nyolc felvidéki, valamint hat horvát, szlovén és vajdasági műemlék felújítására.


A Rómer Flóris-programban évente kétszázmillió forintra lehet pályázni. Nyáron az illetékesek azt is bejelentették, hogy 2018-ig marad is ez a pályázható keret. 


A lap ismertetése szerint idén a több mint nyolcszáz éves hontvarsányi templom tetőzete és homlokzata újult meg. Elkezdték  helyreállítani a Maros megyei Kutyafalva gótikus templomának tornyát is, amelyet vihar rongált meg. Az új toronysisakot, amelyet már terveznek, a jövő évi pályázati keret terhére építik meg. A Szilágy megyei Farnason egy 18. századi haranglábat és templomkerítést renováltak, a szlovéniai Kámaházán pedig szintén a haranglábat újították fel.


A Rómer Flóris-tervet a magyar kormány 2015 októberében indította el. A programot Puskás Imre, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkára irányítja, a lebonyolítást a Teleki László Alapítvány segíti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában