Ország-világ

2016.09.18. 14:53

A menzareform felülvizsgálatát sürgeti az LMP

Az ellenzéki párt úgy látja, a közétkeztetés rosszabb és drágább lett.

A Lehet Más a Politika (LMP) a menzareform felülvizsgálatát sürgeti, mert úgy látják, az annak életbe lépése óta eltelt egy évben a közétkeztetés rosszabb és drágább lett.

Lengyel Szilvia, az ellenzéki párt szakszóvivője vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a tavaly szeptemberben életbe lépett menzareform az első perctől fogva éhes gyerekeket, elégedetlen szülőket és tehetetlen iskolákat eredményezett.

Mivel sok gyerek otthagyta a sótlan ételeket, mégis a szülőknek kellett otthon ebédet adniuk nekik, a menzán kidobott ételek pedig növelték az élelmiszerpazarlást - sorolta.

A magyar közétkeztetés helyzete rosszabb és drágább lett az elmúlt egy évben, és a közétkeztetési rendelet azt az alapvető elvárást sem tudja teljesíteni, hogy a helyi termékek minél nagyobb arányban kerüljenek az asztalra - közölte.

Ezt támasztja alá a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal július végén közzétett vizsgálata is, amely megállapította, hogy a közkonyhákat igénybe vevő másfél-két millió ember 60 százaléka közepesnél rosszabb minőségű konyhán étkezik - hangsúlyozta.

Ehelyett minőségivé, emberközelivé és nonprofittá kell tenni a közétkeztetést - összegzett a párt országos elnökségi tagja. Úgy folytatta: információik szerint az év első felében a közétkeztetés szakmai szereplői - közétkeztetők, élelmezésvezetők, táplálkozástudományi szakemberek - letettek egy tervezetet a szakminisztérium asztalára, amely korrigálná a reform hibáit.

Ám nem történt semmi, a kormány tehát nem szeretné felvállalni a korrekciót - tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában