Ország-világ

2016.09.15. 16:52

A dráguló biztosítások miatt tüntettek Romániában

A bukaresti kormány székháza előtt és legalább húsz megyeszékhelyen járműveikkel vonultak fel tüntetni a romániai fuvarozók csütörtökön a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) drágulása ellen, több nagyváros körgyűrűjén pedig csütörtökön is forgalomlassítással demonstráltak a hivatásos gépjármű-vezetők.

Bár a Dacian Ciolos miniszterelnök vezette szakértői kormány előző nap sürgősségi rendelettel fél évre befagyasztotta a kgfb-t, a személy- és teherfuvarozó vállalatokat tömörítő öt nagy országos szövetség közül csak egy állt el az előre meghirdetett tiltakozó akciótól. 


A bukaresti kormánypalota előtt demonstráló teherautó-sofőrök és taxisok most azzal elégedetlenek, hogy a kabinet a  biztosítási piacot is felügyelő összevont pénzügyi felügyeletre (ASF) bízta a kgfb refernciaárának meghatározását. A fuvarozók ugyanis az ASF-et teszik felelőssé a kialakult válságért, azért, hogy néhány év alatt többszörösére ugrott a biztosítás ára. A tüntetők a felügyelet elnökének leváltását követelik a parlamenttől, és egy számukra kedvező kgfb-refenciaár meghatározását a kormánytól.


A bukaresti kormány közleményt adott ki csütörtökön, miszerint sürgősségi rendeletével megteremtette a válság kezelésének jogi feltételeit, de nem tartozik hatáskörébe az árszabályozás.


Romániában a kgfb-piac két legnagyobb szereplője, az Astra és a Carpatica is csődbement - egyebek mellett - a kárigényektől jelentősen elmaradó, alacsony árak miatt. Mivel azonban károsultjaikat az állami garanciaalapból kell kárpótolni, a piacon maradt biztosítók (amelyeknek a garanciaalapot fel kell tölteni) jelentősen megemelték áraikat. A fuvarozók kartellezésre gyanakszanak: azt állítják, a biztosítók összebeszéltek, hogy az indokoltnál jóval magasabb árakkal növeljék a nyereségüket.


A szerdán elfogadott kormányrendelet szerint az ASF-nek egy hónap alatt meg kell határozni jármű-kategóriánként a referenciaárakat, amelyek fedezik az átlagos kárigényeket és a biztosító adminisztratív költségeit. A későbbiekben ezektől a refernciaáraktól 25 százalékban térhetnek majd el a biztosítók annak függvényében, okozott-e balesetet a gépjárművezető.

Címkék#Románia
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában