Ország-világ

2016.09.21. 18:29

A börtönök zsúfoltságának felszámolására tett javaslatokat az igazságügyi miniszter

A börtönök zsúfoltságának felszámolására és hatékony jogorvoslati rendszer kiépítésére tett javaslatot Trócsányi László igazságügyi miniszter az Országgyűlésnek.

A parlament honlapján olvasható jogszabály-módosítás - amelyet az Emberi Jogok Európai Bíróságának több elmarasztaló ítélete indokol - a férőhely-bővítési programot egészíti ki.


A tárcavezető a reintegrációs őrizet alkalmazási körének kiterjesztését indítványozza, azaz az elítéltek korábbinál szélesebb körét vonnák be a kedvezménybe, emellett hosszabb lehet az ott tölthető idő. Trócsányi László indoklása szerint ezzel csökkenthető a büntetés-végrehajtási (bv) intézetben töltött időtartam, ami hozzájárul a telítettség részbeni enyhítéséhez.


Új elem a zsúfolt elhelyezési körülmények miatti panasz, amit a bv-intézet parancsnokánál lehet tenni. Amennyiben alapvető jogokat sértő elhelyezési körülményeket tapasztalnak, akkor egyebek mellett más zárkába helyezhetik át az elítéltet, vagy több szabad levegőn tartózkodást engedélyezhetnek neki, illetve megnövelhetik az egyes kapcsolattartási formák gyakoriságát vagy hosszát. A változtatás megnyitja a lehetőséget az elítélt átszállítására egy másik intézetbe.


Trócsányi László egyúttal egy új kártalanítási eljárást vezetne be, amely arányban állna a zsúfolt elhelyezési körülmények miatti jogsérelemmel. A pénzbeli kártalanítás mértékét a büntetés-végrehajtási bíró határozná meg.


A javaslat felszámolja a különbséget az anyák és gyermekeik együttes elhelyezésében, vagyis a büntetés-végrehajtási intézetek anya-gyermek részlegén - egy speciális eljárás bevezetése révén - azokat a gyermekeket is elhelyezhetik, akik a büntetés végrehajtása előtt születtek. A hatályos szabályozás ezt eddig csak a végrehajtás során megszületett gyermekek esetében tette lehetővé.


Az elhelyezési körülményekkel összefüggő módosítások 2017. január 1-jén lépnének hatályba, az anya és gyermeke együttes elhelyezésére vonatkozó passzusok pedig egy évvel később lépnének érvénybe. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában